Οι φακές με το ρύζι, εκτός από νόστιμα είναι ένα πιάτο με ιδιαίτερη διατροφική αξία λόγω του συνδυασμού οσπρίων με δημητριακά. Ο συνδυασμός αυτός δίνει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, κάνοντας απαραίτητο το φαγητό αυτό σε ανθρώπους που δεν τρώνε κρέας .
Οι πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης, αν και προσφέρουν σε επαρκείς ποσότητες κάποια αμινοξέα, εμφανίζουν έλλειψη σε άλλα. Όταν λοιπόν συνδυαστούν οι φυτικές πρωτεΐνες με τον κατάλληλο τρόπο, τότε παρέχεται στον οργανισμό μια πλήρης και υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη σχεδόν εφάμιλλη του κρέατος.
Εξυπηρετεί: 2 άτομα
Υλικά:
Παντζάρια 3-4 μικρά
Φακές ωμές 150 γρ
Ρύζι καστανό ωμό 140γρ
Ρόκα 1 ματσάκι
Πιπεριές χρωματιστές 2 τεμάχια
Πορτοκάλι 1 τεμάχιο
Κουκουνάρι 2 κ.γ.
Λιναρόσπορος 1 κ.γ
Για την σάλτσα:
Ελαιόλαδο 60 γρ
Χυμός πορτοκάλι από 1 τεμάχιο
Μέλι 2 κ.γ.
Ξύδι βαλσαμικό 30γρ.
Μουστάρδα 20γρ.
Οδηγίες:
Βράζεις τις φακές, τα παντζάρια και το ρύζι και σουρώνεις καλά, τα προσθέτεις στη σαλατιέρα με τη ρόκα, τις πιπεριές σε κύβους, το πορτοκάλι που έχεις κόψει σε φέτες, το κουκουνάρι και το λιναρόσπορο.
Σε ένα μπλέντερ χτυπάς όλα τα υλικά της σάλτσας και περιχύνεις τη σαλάτα σου.
Γράφει η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Ειρήνη Φούκα