Συστατικά
- 2 κρεμμύδια μεγάλα, ψιλοκομμένα
- 1 κ.σ. ζάχαρη
- 1 σκ. σκόρδο
- 250 γρ. ρύζι για ριζότο
- 1/2 κούπα κρασί λευκό
- 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 50 γρ. βούτυρο
- 1 κύβο κοτόπουλου
- 800 ml νερό ζεστό (για τον κύβο)
- 70 γρ. μπόλικη παρμεζάνα τριμμένη
- αλάτι
- πιπέρι
- θυμάρι φρέσκο 4-5 κλωνάρια, μόνο το φύλλο για το σερβίρισμα
Για τα μανιτάρια
- 200 γρ. μανιτάρια φρέσκα κομμένα σε φέτες
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο για τουλάχιστον 10 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν. Ρίχνουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο και σοτάρουμε για άλλα 3 λεπτά.
- Μόλις μαλακώσει το κρεμμύδι, προσθέτουμε το ρύζι και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα. Προσθέτουμε το κρασί και ανακατεύουμε απαλά συνεχώς.
- Προσέχουμε να εξατμιστεί όλο το κρασί πριν ξεκινήσουμε να προσθέτουμε το ζωμό ώστε να μην είναι ξινό το ριζότο.
- Διατηρώντας μέτρια τη θερμοκρασία ρίχνουμε αρκετό ζωμό, ώστε να καλύψει το ρύζι και ανακατεύουμε συνεχώς.
- Μόλις απορροφηθεί ο ζωμός, ρίχνουμε άλλη μια κουταλιά και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι που το ρύζι να είναι έτοιμο, δηλαδή να είναι κρεμώδες αλλά al dente.
- Ρίχνουμε 2 κ.σ. βούτυρο και παρμεζάνα και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει το ριζότο μας.
- Αν δούμε ότι είναι πολύ σφιχτό ρίχνουμε λιγό νερό ακόμα. Σκεπάζουμε με το καπάκι και αφήνουμε να ”ξεκουραστεί” μέχρι να ετοιμάσουμε το ριζότο μας.
- Παράλληλα σε ένα άλλο τηγάνι που το έχουμε κάψει σε πολύ δυνατή φωτιά σοτάρουμε τα μανιτάρια σε δύο δόσεις χρησιμοποιώντας 1 κ.σ. ελαιόλαδο τη φορά.
- Σοτάρουμε μέχρι να πάρουν πολύ ωραίο χρώμα.
- Αλατοπιπερώνουμε ελαφρά, αφαιρούμε από το τηγάνι και αφήνουμε στην άκρη..
- Μόλις το ριζότο είναι έτοιμο, ελέγχουμε αν χρειάζεται κάτι (πιπέρι, ζωμό κ.λ.π. – πρέπει το ριζότο να είναι κρεμώδες).
- Σερβίρουμε αμέσως με τα σοταρισμένα μανιτάρια και τρίβουμε λίγη ακόμα παρμεζάνα από πάνω.