fbpx
Παρασκευή, 2 Ιουνίου, 2023
Αρχική ΗΠΕΙΡΟΣ Το 2017 κρίνεται η τύχη του αεροδρομίου Ιωαννίνων - Σε ιδιώτες ή...

Το 2017 κρίνεται η τύχη του αεροδρομίου Ιωαννίνων – Σε ιδιώτες ή στο υπερταμείο

Μέσα στο 2017 κρίνεται η τύχη του αεροδρομίου Ιωαννίνων… Κι όχι μόνο από την εξέλιξη των έργων ή την ανάπτυξη του δορυφορικού συστήματος προσγείωσης, έργα που είναι δρομολογημένα, αλλά από τους συνολικούς κυβερνητικούς σχεδιασμούς.

Οι επόμενοι μήνες είναι καθοριστικοί καθώς το αεροδρόμιο ή θα οδηγηθεί σε ιδιωτικοποίηση ή θα καταλήξει στο υπερταμείο, με ελάχιστες πιθανότητες αξιοποίησης.

Το αεροδρόμιο δεν είναι κερδοφόρο και συγκεντρώνει επενδυτικό ενδιαφέρον υπό προυποθέσεις. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα στην έκθεση του συμβούλου που παρέλαβε το ΤΑΙΠΕΔ και προκρίνει διάφορα σενάρια για τα 23 συνολικά αεροδρόμια της χώρας.

Στο πρώτο, προτείνεται να παραχωρηθούν για σαράντα έτη, μεμονωμένα ή σε ομάδες, επτά αεροδρόμια, και συγκεκριμένα της Πάρου, της Χίου, της Καλαμάτας, της Νάξου, του Αραξου, της Καρπάθου και της Ικαρίας. Είναι τα μόνα ανάμεσα στα 23 που έχουν καθαρή θετική θέση (net present value), ενώ κάποια παρουσιάζουν και κέρδη.

Στο δεύτερο σενάριο, μαζί με τα επτά παραπάνω προτείνεται να παραχωρηθούν άλλα τέσσερα, δηλαδή των Ιωαννίνων, της Αλεξανδρούπολης, των Κυθήρων και της Νέας Αγχιάλου. Αν και ζημιογόνα, εκτιμάται ότι διαθέτουν προοπτικές ανάπτυξης εφόσον αναβαθμιστεί ο αεροδιάδρομος και ενταχθούν στη λίστα επιπλέον αεροπορικών εταιρειών.

Δεν αποκλείεται ωστόσο να επιλεγεί τελικά μια τρίτη λύση. Το προς παραχώρηση μείγμα να συμπεριλαμβάνει κατά 70% – 80% αεροδρόμια με προοπτικές και κατά 20%- 30% «σαπάκια».

Διαφορετικά, οι δώδεκα εναπομείναντες ζημιογόνοι αερολιμένες θα καταλήξουν στο Υπερταμείο, δίχως την παραμικρή πιθανότητα αξιοποίησης.

Οι επόμενοι μήνες λοιπόν θα είναι καθοριστικοί για την τύχη του αεροδρομίου, το οποίο ούτως ή άλλως θα «δοκιμαστεί» από την λειτουργία της Ιόνιας Οδού η οποία θα συντομεύσει κατά πολύ το ταξίδι από και προς την Αθήνα.

 

 

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία Νέα

Ενημερωτική ημερίδα φοιτητών σχετικά με την διατροφική αξία των αλιευμάτων του Αμβρακικού

Συνεχίζεται η στοχευμένη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού απέναντι στα υψηλής διατροφικής αξίας αλιεύματα του Αμβρακικού Κόλπου από το Επιμελητήριο Άρτας. Μετά τις δυο ημερίδες...

Το Δημοτικό Κολυμβητήριο Άρτας εγκαινιάζει την λειτουργία του

Με καθυστέρηση σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα που είχε θέσει η Δημοτική Αρχή, μετά από έξι συνεχόμενες παρατάσεις που δικαιούνταν από τον Νόμο ο...

Ευχαριστήριο Δελτίο Τύπου του Πολιτιστικού Συλλόγου Κομποτίου “Νικόλαος Σκουφάς”

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πολιτιστικού Συλλόγου Κομποτίου "Νικόλαος Σκουφάς" ευχαριστεί όλους όσους εργάστηκαν και βοήθησαν να πραγματοποιηθούν με επιτυχία,τον Απρίλιο του 2023, οι θεατρικές...

Πρέβεζα: Αρχίζει σήμερα το Jazz Festival

Το Preveza Jazz Festival , ο μουσικός θεσμός που φέτος κλείνει 21 χρόνια θα πραγματοποιηθεί και φέτος στην Πρέβεζα στις 26,27 και 28 Μαΐου...