Τέσσερις μήνες μετά την αποτυχημένη προσπάθεια πραξικοπήματος στην Τουρκία στις 15 του περασμένου Ιούλη, σε δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης.

Η υπόθεση επρόκειτο να ξεκινήσει να εκδικάζεται πριν από λίγες εβδομάδες ωστόσο υπήρξαν νομικά κολλήματα που οδήγησαν στην αναβολή της.

Η πρώτη υπόθεση κατά των φερόμενων πραξικοπηματίων 29 άτομα, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και πιλότοι των ελικοπτέρων που βομβάρδισαν το Τουρκικό Κοινοβούλιο. Από αυτούς οι 21 βρίσκονται αντιμέτωποι με την εσχάτη των ποινών, ενώ είναι προφυλακισμένοι από τον Ιούλιο που ασκήθηκε η δίωξη εις βάρος τους.

Μεταξύ των κατηγορουμένων βρίσκονται, επίσης, τρεις πιλότοι οι οποίοι αρνήθηκαν στην μεταφορά δυνάμεων ασφαλείας για την προστασία της προεδρικής κατοικίας στην Κωνσταντινούπολη.

Η αποτυχημένη προσπάθεια πραξικοπήματος στην Τουρκία στις 15 Ιουλίου άφησε 270 νεκρούς και περισσότερους από 2.500 τραυματίες. Ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν και η  κυβέρνηση του ΑΚΡ κατηγορούν τον αυτοεξόριστο ιμάμη στις ΗΠΑ Φετουλάχ Γκιουλέν ως τον ενορχηστρωτή του πραξικοπήματος.

Από τον Ιούλιο και μετά περισσότεροι από 100.000 δημόσιοι υπάλληλοι έχουν εκδιωχθεί από το τουρκικό δημόσιο με την κατηγορία πως συνδέονται με το δίκτυο Γκιουλέν.