fbpx
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΟλοένα περισσότεροι Τούρκοι ζητούν άσυλο στην Ελλάδα

Ολοένα περισσότεροι Τούρκοι ζητούν άσυλο στην Ελλάδα

Στους δύο Τούρκους στρατιώτες που κατέφυγαν στην Ελλάδα αναφέρεται το Spiegel εκτιμώντας ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες τέτοιες υποθέσεις. Γερμανικές ευθύνες για όξυνση του προσφυγικού στην Ελλάδα βλέπει η Pro Asyl.

«Ως στρατιωτικοί, επίλεκτοι. Ως πρόσφυγες, πρόβλημα» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του Spiegel Online αναφορικά με την υπόθεση των δύο Τούρκων στρατιωτικών οι οποίοι, μετείχαν πιθανώς σε επίλεκτη ομάδα που είχε αποφασιστικό ρόλο στο πραξικόπημα κατά του Ταγίπ Ερντογάν τον Ιούλιο του 2016 και οι οποίοι πρόσφατα παραδόθηκαν στις αστυνομικές αρχές της Ορεστιάδας ζητώντας άσυλο. Κάνοντας εκτενή αναφορά στα γεγονότα των τελευταίων ημερών το Spiegel θέτει το ερώτημα: «Ποιος ήταν ο ακριβής ρόλος που έπαιξαν σε εκείνες τις δραματικές ημέρες του Ιουλίου του 2016; Οι λεπτομέρειες παραμένουν ασαφείς μέχρι η Τουρκία να καταθέσει επίσημα αίτημα για την έκδοσή τους. (…) Oι ελληνικές αρχές κρατούν απόρρητη την υπόθεση μέχρι στιγμής. Οι δύο στρατιώτες βρίσκονται υπό αστυνομική παρακολούθηση και διαμένουν σε μυστική τοποθεσία. Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με αντίστοιχες υποθέσεις στο παρελθόν».

Πιο σοβαρή φαίνεται ότι είναι η νέα υπόθεση από την περίπτωση των «οκτώ» Πιο σοβαρή φαίνεται ότι είναι η νέα υπόθεση από την περίπτωση των «οκτώ»

Σύμφωνα με τη γερμανική ιστοσελίδα «η εχεμύθεια που τηρείται, υποδηλώνει τη σοβαρότητα με την οποία οι ελληνικές αρχές αντιμετωπίζουν την υπόθεση –εμφανώς πιο σοβαρά σε σχέση με την υπόθεση των ‘οκτώ‘. Eιδικά εάν αποδειχθεί ότι τα όσα λέγονται για εμπλοκή τους στην απόπειρα δολοφονίας του Ερντογάν ευσταθούν. Οι πιθανότητες είναι πολλές. Οι σχέσεις των δύο γειτονικών χωρών δεν έχουν βρεθεί σε τόσο δύσκολη θέση εδώ και χρόνια. Σχεδόν καθημερινά τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη πετούν πάνω από το Αιγαίο». To Spiegel αναφέρει ότι ελληνικές διπλωματικές πηγές βλέπουν πίσω από τις τουρκικές προκλήσεις ένα «σχέδιο Ερντογάν» προκειμένου να αποσπάσει ψήφους στο επικείμενο τουρκικό δημοψήφισμα. Στο μεταξύ «πολλοί Τούρκοι» μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα «αναζητούν καταφύγιο στην Ελλάδα». Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Spiegel η ελληνική αστυνομία και η Frontex «συνέλαβαν μόνο τις τελευταίες εβδομάδες 40 Τούρκους πολίτες. Προφανώς η Τουρκία πιέζει να μάθει τα στοιχεία τους. Κάτι τέτοιο όμως η Ελλάδα αρνείται να κάνει». Τέλος το Spiegel αναφέρεται στην περίπτωση μιας δικηγόρου από την Αλεξανδρούπολη, η οποία πρόσφατα ανέλαβε την υπόθεση Τούρκου φοιτητή Νομικής, ο οποίος ανήρτησε τον Δεκέμβριο αρνητικά σχόλια για τον Ερντογάν στο twitter. H τουρκική αστυνομία εισέβαλε στο σπίτι του και τον υπέβαλε σε βασανιστήρια. Στη συνέχεια ο ίδιος πέρασε παράνομα τον Έβρο και πλέον ζητά άσυλο στην Ελλάδα. «Υποθέσεις ασύλου που αφορούν φοβισμένους Τούρκους πολίτες; Αυτό για μένα είναι σχεδόν ρουτίνα!», λέει χαρακτηριστικά η ελληνίδα δικηγόρος.

Pro Asyl: Η γερμανική ολιγωρία οξύνει την ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα

O επικεφαλής της Pro Asyl Γκίντερ Μπούρκχαρντ O επικεφαλής της Pro Asyl Γκίντερ Μπούρκχαρντ

Για την όξυνση της προσφυγικής κρίσης στην Ελλάδα ευθύνεται και η Γερμανία, εκτιμά ο επικεφαλής της  οργάνωσης Pro Asyl Γκίντερ Μπούρκχαρντ, λόγω των καθυστερήσεων στην υποδοχή προσφύγων. Όπως γράφει η Tagesspiegel του Βερολίνου η ανθρωπιστική ΜΚΟ κατηγορεί τη γερμανική κυβέρνηση για «έλλειψη πολιτικής βούλησης», σημειώντας:

«Στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα μετεγκετάστασης αιτούντων άσυλο, που βρίσκονται ακινητοποιημένοι στην Ελλάδα και την Ιταλία, η συμμετοχή της Γερμανίας είναι ανεπαρκής, ανέφερε ο Γκ. Μπούρκχαρντ. Από τους αρχικά 27.500 πρόσφυγες που έπρεπε να δεχθεί η Γερμανία στο πλαίσιο του προγράμματος, έχουν φτάσει στη Γερμανία λιγότεροι από το 10%. Η Γερμανία καθυστερεί την συμφωνηθείσα υποδοχή προσφύγων, λέει επικριτικά και ο υπεύθυνος ευρωπαϊκών θεμάτων της Pro Asyl, Kαρλ Κοπ. Με τον τρόπο αυτό επιτείνεται η ‘ανθρωπιστική κρίση’ στην Ελλάδα. Παράλληλα μια αντίστοιχη ανθρωπιστική κρίση απειλεί να ξεσπάσει και στην Ιταλία».

«Αισιόδοξοι Έλληνες»

Με αισιοδοξία περιμένουν οι εκπρόσωποι του ελληνικού τουριστικού κλάδου το φετινό καλοκαίρι Με αισιοδοξία περιμένουν οι εκπρόσωποι του ελληνικού τουριστικού κλάδου το φετινό καλοκαίρι

Κλείνοντας, η Süddeutsche Ζeitung σε ένα σύντομο δημοσίευμα αναφέρεται στη μεγάλη αισιοδοξία που επικρατεί στους κόλπους του ελληνικού τουριστικού κλάδου ενόψει του καλοκαιριού. Ο αριθμός των τουριστών που αναμένονται φέτος στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΣΕΤΕ Ανδρέα Ανδρεάδη, παρουσιάζει αύξηση κατά δύο εκατομμύρια, αγγίζοντας στο σύνολο τα 27 εκατομμύρια επισκέπτες.

«Στη φετινή θερινή σεζόν η Ελλάδα θέλει να επωφεληθεί από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν άλλοι ταξιδιωτικοί προορισμοί στη Μεσόγειο. Σε αντίθεση με την Τουρκία και την Αίγυπτο η Ελλάδα θεωρείται ασφαλής προορισμός. Η Ισπανία έχει ξεπεράσει τα όρια της και οι τιμές έχουν αυξηθεί. Τα πρώτα στοιχεία για την Ελλάδα κάνουν λόγο για αυξημένη ζήτηση από τη Γερμανία», γράφει η εφημερίδα του Μονάχου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή

- Advertisement -

Τελευταία Νέα