fbpx
ΑρχικήΗΠΕΙΡΟΣΉπειρος: Η παραγωγική ανασυγκρότηση, απαιτεί συμμαχίες

Ήπειρος: Η παραγωγική ανασυγκρότηση, απαιτεί συμμαχίες

Κοινή παρουσία και τοποθετήσεις του Β. Αργύρη και του Περιφερειάρχη Ηπείρου στην ημερίδα για το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης – Στο επίκεντρο, η εξωστρέφεια των τοπικών επιχειρήσεων και προϊόντων

Συμπόρευση απαιτούν και σε τοπικό επίπεδο, μεγάλα ζητήματα, προκειμένου να προωθηθούν και να αποδώσουν καρπούς, μακριά από πολιτικές αντιπαλότητες του παρελθόντος.
Αυτό ισχύει και στην αξιοποίηση του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και στην αναγκαιότητα τα ηπειρωτικά αγροτικά προϊόντα, να αποκτήσουν την ταυτότητα της ποιότητας.
Η μεγάλη προσπάθεια που έχει ξεκινήσει η Περιφέρεια Ηπείρου, βρίσκει συμπαραστάτες, που κατά το παρελθόν, βρέθηκαν… απέναντί της πολιτικά, όπως ο Βαγγέλης Αργύρης.
Ο πρώην υπουργός και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, βρέθηκαν μαζί την Παρασκευή στην ημερίδα για το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, που πραγματοποιήθηκε από την Περιφέρεια Ηπείρου, το Δήμο Ιωαννιτών και τον ΓΑΣ Ένωση Αγροτών, πραγματοποιώντας παρόμοιες τοποθετήσεις.
Ο κ. Αργύρης στον χαιρετισμό του, χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντικό ότι ο α’ και ο β’ βαθμός της αυτοδιοίκησης μπαίνουν μπροστά στον σχεδιασμό για την αντιμετώπιση ενός εθνικού θέματος, όπως το χαρακτήρισε και πρόσθεσε πως η Περιφέρεια θα πρέπει να αναλάβει συντονιστικό ρόλο στην εξωστρέφεια των τοπικών επιχειρήσεων και προϊόντων.
«Οφείλουμε να μάθουμε πως θα πουλήσουμε Ήπειρο, μέσα από τα αγροτικά προϊόντα. Υπάρχουν εταιρείες κολοσσοί στην περιοχή όπως η Πίνδος και ο Νιτσιάκος, το Κτήμα Γκλίναβος και η Ζοίνος, η Δωδώνη και τα μικρά τυροκομεία που μπορούν να αξιοποιηθούν.
Συντονιστής θα πρέπει να είναι η Περιφέρεια, έτσι ώστε όταν όλοι βρισκόμαστε σε εκθέσεις στο εξωτερικό, να λέμε και να προωθούμε τα ίδια πράγματα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Ακολούθησε η τοποθέτηση του Περιφερειάρχη, που χαρακτήρισε παρήγορο το γεγονός ότι είναι ίσως η πρώτη φορά που όλοι οι εμπλεκόμενοι αντιλαμβάνονται ότι μόνον η κοινή δράση είναι ο κατάλληλος τρόπος για να υπάρξει μία ηπειρωτική ταυτότητα στα προϊόντα, αξιοποιώντας τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα.
«Το παρήγορο, είναι ότι είμαστε όλοι μαζί», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης, ζητώντας να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή κινητοποίηση, προκειμένου να αξιοποιηθεί στο απόλυτο το πρόγραμμα «Νέων Γεωργών» που στην Ήπειρο υπάρχει δυνατότητα για 500 περίπου ακόμη εντάξεις. Πρόσθεσε δε, ότι έχει ζητήσει από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ούτως ώστε η πρόσκληση να εκδοθεί εντός του Οκτωβρίου.
Η προσπάθεια παραγωγικής ανασυγκρότησης
Στην αρχή της ημερίδας οι βουλευτές Ιωαννίνων Γιάννης Στέφος και Μερόπη Τζούφη αναφέρθηκαν στη σημασία που έχει και για την Ήπειρο η προσπάθεια παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, με τον πρώτο να επισημαίνει ότι θα πρέπει να αναλυθούν οι αιτίες που οδήγησαν στην απαξίωση του πρωτογενούς τομέα, την δε δεύτερη να σημειώνει πως υπάρχουν οι δυνατότητες αξιοποίησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των προϊόντων της Ηπείρου.
Δράσεις, εκθέσεις και αγροτικές υποδομές
Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στις δράσεις που θα χρηματοδοτηθούν μέσω της Περιφέρειας και στα πλαίσια του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως σχέδια βελτίωσης, μεταποίηση κλπ, αλλά και σε ζητήματα που αφορούν τις νομιμοποιήσεις των σταβλικών εγκαταστάσεων.
Ιδιαίτερη έμφαση, έδωσε και στις στοχευμένες εκθέσεις αγροτικών προϊόντων στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της χώρας, με θετική αποτίμηση για τους παραγωγούς που λαμβάνουν μέρος, ζητώντας τη θεσμοθέτηση αγορών παραγωγών, διαδικασία που είχε ξεκινήσει προ ετών, αλλά σήμερα έχει διακοπεί.
Ένα άλλο ζήτημα που έθιξε ο Περιφερειάρχης, ήταν των αγροτικών υποδομών. Όπως εξήγησε, σήμερα η κατασκευή νέων εγγειοβελτιωτικών έργων δεν μπορεί να προχωρήσει με χρηματοδοτήσεις από ευρωπαϊκά προγράμματα, καθώς από το Υπουργείο Περιβάλλοντος δεν έχουν ολοκληρωθεί τα σχέδια διαχείρισης απορροής λεκανών. Από την Περιφέρεια- συμπλήρωσε- θα προωθηθούν έργα εκσυγχρονισμού παλιών αρδευτικών δικτύων των ΤΟΕΒ και της εξοικονόμησης ενέργειας μέσω τοποθέτησης αυτόνομων φωτοβολταϊκών συστημάτων.
Η προστασία της φέτας
Ο κ. Καχριμάνης, αφιέρωσε αρκετό χρόνο της τοποθέτησής του και για την προστασία της φέτας, εκφράζοντας την πεποίθησή του, ότι τελικά η Ελληνική Βουλή δεν θα εγκρίνει τη συμφωνία CETA. «Αν δεν περάσει, δεν θα ισχύσει, αλλά πρέπει και εμείς να είμαστε σωστοί μεταξύ μας», σημείωσε για να αναφερθεί στις πρόνοιες που πρέπει να ληφθούν ώστε να λειτουργήσει αποτελεσματικά η Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας που έχει συγκροτηθεί πρόσφατα. Συγκεκριμένα έθεσε τρεις προϋποθέσεις που πρέπει να λάβει υπόψη το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης:
1η: Να μη συμμετέχουν στην παραγωγή ΠΟΠ, όσοι εισάγουν πρόβειο γάλα από το εξωτερικό, ώστε να αποφεύγονται οι προσμίξεις και να τεθούν σε αμφισβήτηση τα ΠΟΠ προϊόντα.
2η: Να μη συμμετέχουν στη Διοίκηση της Διεπαγγελματικής όσοι έχουν εργοστάσια γάλακτος στο εξωτερικό και
3η : Να ελέγχεται ο τρόπος παραγωγής της φέτας με την ισχύουσα αναλογία 5 προς 1 γάλα, (5 κιλά γάλα- 1 κιλό τυρί) ώστε να αποτραπεί η χρήση σύγχρονων μεθόδων με επαναχρησιμοποίηση του τυρόγαλου που τη μειώνει σε 2,5 προς 1, μέθοδος που θέτει επίσης σε κίνδυνο την ονομασία ΠΟΠ.
«Αν συντονιστούμε όλοι μαζί θα έχουμε μέλλον, αν ο καθένας τραβήξει το δρόμο του, θα χαθούμε», κατέληξε ο Περιφερειάρχης.
Βαρύτητα στα ζητήματα του πρωτογενούς τομέα
Ως μια ευκαιρία για όλους όσους ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα, αλλά και για όλους όσοι ασχολούνται θεσμικά με την αγροτική παραγωγή να καταθέσουν τους προβληματισμούς τους και να προσπαθήσουν μέσα από προτάσεις, διαβούλευση αλλά κυρίως δράσεις να βελτιώσουν τις συνθήκες στις οποίες επιχειρούν σήμερα οι άνθρωποι του τόπου μας στην αγροτική παραγωγή καθώς και να ανοίξουν δρόμους για να ασχοληθούν ακόμη περισσότεροι, χαρακτήρισε τη χθεσινή ημερίδα, ο Δήμαρχος Ιωαννιτών Θωμάς Μπέγκας.
Όπως σημείωσε «για πρώτη φορά ο Δήμος Ιωαννιτών, μέσω της στοχευμένης θέσης Αντιδημάρχου, της κας Βάσως Μέγα, αποφάσισε να δώσει την πρέπουσα βαρύτητα στα ζητήματα του πρωτογενούς τομέα.
Στόχος μας, μεταξύ άλλων, είναι να ενημερώσουμε τους αγρότες και κτηνοτρόφους αλλά και όσους θέλουν να ασχοληθούν με την παραγωγή.
Να τους ενημερώσουμε για νέες μεθόδους, για καινοτόμες εφαρμογές και καλλιέργειες δίνοντάς τους τη δυνατότητα όχι μόνο να επιβιώσουν σε εποχές δύσκολες αλλά και να αναπτυχτούν.
Η συνεχής συμμετοχή του Δήμου σε εκθέσεις, συνέδρια, ημερίδες και σεμινάρια στα περισσότερα εκ των οποίων συνοδευόμενος και από ομάδες παραγωγών δείχνει το έμπρακτο ενδιαφέρον μας για τους ανθρώπους αυτούς.
Παράλληλα με ένα πρόγραμμα παρεμβάσεων σε αγροτικούς δρόμους, όπως οι ασφαλτοστρώσεις ή η διάνοιξη νέων κάνουμε πιο εύκολη την καθημερινότητα τους.
Ο Δήμος στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του, σίγουρα δεν μπορεί να υποκαταστήσει το ρόλο του κράτους.
Δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει, μπορεί όμως να παρέμβει κι αυτό το κάνει με όλες του τις δυνάμεις.
Αναζητούμε έξυπνες πρακτικές, όπως ο συνδυασμός του τουριστικού προϊόντος με τον πρωτογενή τομέα.
Σ’ αυτή την προσπάθεια δεν είναι μόνος τους.
Συνεργάζεται με όλους.
Με την Περιφέρεια, τους υπόλοιπους δήμους της Ηπείρου, τους συνεταιρισμούς, τις ομάδες αγροτών», κατέληξε, επισημαίνοντας ότι «Χρειάζονται μεγάλες τομές, ανοιχτά μυαλά και μεταρρυθμίσεις ικανές να δώσουν τα αναπτυξιακά κίνητρα που απαιτούνται σε όλους όσους ασχολούνται ή θέλουν να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα».
Η Ένωση Αγροτών
Τέλος, πριν την έναρξη των κεντρικών εισηγήσεων και τοποθετήσεων ο πρόεδρος του ΓΑΣ Ιωαννίνων Χριστ. Μπαλτογιάννης τόνισε πως είναι σημαντικός ο ρόλος που καλείται να επιτελέσει το νέο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης, απευθύνοντας κάλεσμα στους αγρότες να ενημερωθούν για τις δυνατότητες που υπάρχουν.
- Advertisement -

Τελευταία Νέα