fbpx
ΑρχικήLAUNCH PROJECTΗ Αρτινιά που έχει συμπεριληφθεί στις ισχυρότερες γυναίκες του 2019

Η Αρτινιά που έχει συμπεριληφθεί στις ισχυρότερες γυναίκες του 2019

Η επικεφαλής των φαρμακοβιομηχανιών Uni-pharma και InterMed μίλησε στο Business News Magazine για τις προκλήσεις που έρχονται με το ρόλο της, τη συνεχή πορεία ανάπτυξης του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη (ΟΦΕΤ) αλλά και τις νέες επενδυτικές και επιχειρηματικές κινήσεις που έχει δρομολογήσει. Υπογράμμισε τη σημασία της παραγωγής και της επένδυσης στην Ελλάδα και, μεταξύ άλλων, τονίζει πως η χώρα μας πρέπει να αποκτήσει βιομηχανική συνείδηση.

«Είμαι Ηπειρώτισσα και δωρικού ρυθμού», μας λέει γελώντας στο γραφείο της η Ιουλία Τσέτη, και μέσα σε λίγες μόνο λέξεις συμπυκνώνει τη φιλοσοφία ζωής της δυναμικής γυναίκας που από το 2010 κατέχει τις θέσεις της προέδρου και διευθύνουσας συμβούλου των φαρμακοβιομηχανιών Uni-pharma και InterMed και έχει οδηγήσει τον Όμιλο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη (ΟΦΕΤ) σε σημαντικά επιτεύγματα.

Παίρνοντας τη σκυτάλη -μαζί με την αδελφή της- από τον πατέρα της και ιδρυτή του ομίλου, αείμνηστο Κλέωνα Τσέτη, έχει κατορθώσει στην περίοδο της ηγεσίας της να επιτευχθούν ορόσημα για τον ΟΦΕΤ, όπως η υλοποίηση επενδύσεων 80 εκατ. ευρώ, η εντυπωσιακή αύξηση του κύκλου εργασιών που αγγίζει το 150%, η διείσδυση σε αγορές 64 χωρών, ο υπερδιπλασιασμός των θέσεων εργασίας, η απόκτηση σημαντικού αριθμού εθνικών και διεθνών διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας φαρμάκων, καλλυντικών, συμπληρωμάτων διατροφής και ιατροτεχνολογικών προϊόντων, το πλούσιο ερευνητικό έργο, η συμμετοχή σε πλήθος ερευνητικών προγραμμάτων αξίας 2,5 εκατ. ευρώ και ο μεγάλος αριθμός δημοσιεύσεων σε επιστημονικά περιοδικά.

Έχοντας σπουδάσει φαρμακοποιός, καθώς είναι απόφοιτη της Φαρμακευτικής Σχολής του ΕΚΠΑ, με μεταπτυχιακές σπουδές στη βιοφαρμακευτική από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, η ενασχόλησή της με τις οικογενειακές επιχειρήσεις, όπως σημειώνει η ίδια, ήταν μια απόφαση «νομοτελειακά ειλημμένη». Κατόρθωσε, όμως, να προχωρήσει ακόμη πιο μπροστά τον όμιλο και απέδειξε πως είναι ανήσυχη και διορατική επιχειρηματίας, προσθέτοντας στον ΟΦΕΤ την κυπριακή εμπορική εταιρεία Pharmabelle, αλλά και κάνοντας την είσοδό της δυναμικά στο χώρο της παραγωγής εκχυλισμάτων φαρμακευτικών φυτών με νέα παραγωγική μονάδα, τη Uniherbo, που αποτελεί επένδυση ύψους 12 εκατ. ευρώ.

Η Ιουλία Τσέτη έχει τύχει μεγάλης αναγνώρισης από την ελληνική και διεθνή επιχειρηματική και επιστημονική κοινότητα για το έργο της, έχει υπάρξει ομιλήτρια σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια και ημερίδες, έχει βραβευθεί από πλήθος φορέων στο χώρο του φαρμάκου, έχει τιμηθεί με τον τίτλο της Γυναίκας της Χρονιάς 2017 από το περιοδικό Votre Beauté, έχει λάβει Τιμητικό Βραβείο για τη συνολική της προσφορά στη φαρμακοβιομηχανία και στο επιχειρείν από το Best in Pharmacy 2019, ενώ πρόσφατα συμπεριλήφθηκε στη λίστα των 30 Most Powerful Women in Greece 2019 του περιοδικού Fortune.

Έχει, επίσης, επιδείξει πολύ ενεργή παρουσία σε συνέδρια της Ελλάδας και του εξωτερικού, πλούσιο έργο ανάδειξης της ελληνικής επιχειρηματικότητας, με συμμετοχή τόσο στο Δ.Σ. του ΕΒΕΑ στο παρελθόν όσο και σήμερα στο Γενικό Συμβούλιο του ΣΕΒ και στην Ελληνική Φαρμακευτική Εταιρεία ως Αντιπρόεδρος Α’.

Επίσης, διακρίνεται για την έμπρακτη υποστήριξη που παρέχει στη νέα γενιά φαρμακοποιών με χορήγηση υποτροφιών και άλλες δράσεις υποστήριξης και ενίσχυσης, μέσω του συσταθέντος από την ίδια ιδρύματος AMKE «Κλέων Τσέτης».

Ποιες ήταν οι προκλήσεις που αντιμετωπίσατε όταν αναλάβατε το 2010 εσείς τα ηνία της εταιρείας, μετά την απώλεια του πατέρα σας, του αείμνηστου Κλέωνα Τσέτη, δεδομένης και της οικονομικής κρίσης που ξεκίνησε στη χώρα εκείνη την περίοδο;

Η πρόκληση ήταν μεγάλη, τόσο για εμένα όσο και για την αδελφή μου, μετά την απώλεια του πατέρα μας. Θα σας έλεγα, ωστόσο, ότι δεν ετέθη καν το δίλημμα «μένω ή φεύγω», διότι γνώριζα από πολύ μικρή τις μονάδες μας και την παραγωγή μας, σπούδασα Φαρμακευτική και επομένως η απόφαση νομοτελειακά ήταν ειλημμένη. Η κρίση ήρθε λίγο αργότερα, η οποία με πείσμωσε και με έκανε να λάβω την απόφαση να τολμήσω το ξεκίνημα μιας τεράστιας επένδυσης στον κλάδο, της δημιουργίας του βιοκλιματικού σύγχρονου εργοστασίου, ένα πραγματικό κόσμημα για την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Ποιο είναι το όραμά σας για την εταιρεία και ποιες προτεραιότητες έχετε θέσει όσον αφορά τη διοίκησή του;

Το όραμά μου για τη Uni-pharma, την InterMed και συνολικά για τον όμιλό μας είναι να γίνουμε ισότιμοι με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, όντας περήφανοι για την ελληνική μας ταυτότητα και για το ταξίδι των καινοτόμων προϊόντων μας πλέον σε όλο τον κόσμο.

Πώς έκλεισε το 2018 και πώς «τρέχει» μέχρι στιγμής το 2019 για τις εταιρείες του ομίλου όσον αφορά τα οικονομικά τους μεγέθη;

H Uni-pharma το 2018 έκλεισε με ανάπτυξη 9% και συνολικές πωλήσεις 61 εκατ. ευρώ, EBITDA στα 10,1 εκατ. ευρώ με αύξηση 38% και καθαρή θέση στα 62 εκατ. ευρώ. Η τελευταία εκτίμηση για την πορεία το 2019 προβλέπει διψήφιο νούμερο ανάπτυξης και ετήσιο τζίρο κοντά στα 68,5 εκατ. ευρώ.

Η Intermed το 2018 έκλεισε επίσης με 9% ανάπτυξη και συνολικές πωλήσεις 25 εκατ. ευρώ, ΕBITDA 1,5 εκατ. ευρώ και καθαρή θέση στα 23 εκατ. ευρώ. Επίσης, και εδώ το 2019 αναμένεται πολύ θετικό, καταγράφοντας ανάπτυξη τουλάχιστον 15% και ετήσιο τζίρο κοντά στα 29 εκατ. ευρώ.

Πόσο σημαντικές είναι οι εξαγωγές για τον όμιλο; Σε τι ποσοστό του κύκλου εργασιών αντιστοιχούν και σε ποιες χώρες και αγορές διαθέτετε παρουσία; Μπορείτε να μας αναφέρετε κάποιους από τους συνεργάτες σας;

Οι εξαγωγές αποτελούν το 17% επί των συνολικών πωλήσεων της Uni-pharma, ενώ για την Intermed είναι περίπου 10%.

Σήμερα εξάγουμε σε σχεδόν 64 χώρες σε όλες τις ηπείρους και εκτιμάμε ότι η εξωστρέφεια αποτελεί ένα πολύ ισχυρό χαρτί για κάθε επιχείρηση. Έχουμε δε το πλεονέκτημα να εξάγουμε με τα δικά μας brands, γεγονός που σημαίνει ότι διαθέτουμε αξιόπιστα προϊόντα ελληνικής έρευνας και ανάπτυξης, τα οποία μπορούν να σταθούν επώνυμα και ισάξια στο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Επιμένετε να επενδύετε στην παραγωγή στην Ελλάδα, έχοντας προχωρήσει σε ένα πολύ δυναμικό επενδυτικό πλάνο τα τελευταία χρόνια. Ποιες κινήσεις -και τι ύψους- έχουν ολοκληρωθεί και τι προβλέπει το πλάνο σας για τα επόμενα χρόνια;

Πράγματι, συνεχίζω και επιμένω να επενδύω στη χώρα μου. Τα τελευταία χρόνια έχουμε επενδύσει σχεδόν 80 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και των επενδύσεων στο νέο βιοκλιματικό εργοστάσιο, ενώ για την τριετία 2019-2021, έχουν προγραμματιστεί επενδύσεις ύψους 15 εκατ. ευρώ, που αφορούν σε ένα σύγχρονο Logistics Center και στη δημιουργία της UniHerbo, της νέας μονάδας εκχυλισμάτων φαρμακευτικών φυτών στα Οινόφυτα. Παράλληλα με τη μονάδα, θα λειτουργεί και τράπεζα ελληνικών φυτών για τις νέες γενιές, με στόχο να υποστηρίξουμε το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή. Η UniHerbo, μια επένδυση ύψους της τάξεως των 12 εκατ. ευρώ, θα ξεκινήσει με 16 άτομα και με ένα φιλόδοξο project που θα αφορά στο σκεύασμά μας, Olivomed, το οποίο θα παραχθεί καθετοποιημένα, με στόχο να βοηθήσει στην καταπολέμηση των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Βασική προτεραιότητά σας φαίνεται να αποτελεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η βέλτιστη αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, αλλά με τον Άνθρωπο πάντα σε κεντρική θέση. Μπορείτε να μας αναλύσετε λίγο περισσότερο αυτήν τη φιλοσοφία σας;

Αγαπάμε τις τεχνολογίες και τασσόμαστε υπέρ του ψηφιακού μετασχηματισμού, ωστόσο δεν κουραζόμαστε να λέμε ότι «ο Άνθρωπος δεν καταργείται».

Οι Άνθρωποί μας είναι η Δύναμή μας. Αυτό είναι το motto μας, το οποίο αποδεικνύεται περίτρανα μέσα από τη σημαντική αύξηση των θέσεων εργασίας, τις επενδύσεις σε εκπαίδευση, σε προγράμματα και εξοπλισμό για την Υγεία και την Ασφάλεια, και σε ένα στρατηγικό πλάνο αναβάθμισης των δεξιοτήτων και των γνώσεων μέσω της δικής μας Ακαδημίας, που όραμά της είναι να καλλιεργήσει μια κουλτούρα συνεχούς μάθησης – του πολυτιμότερου αγαθού για τα βήματά μας στην καινοτομία.

Οι βιομηχανίες μας ακολουθούν απαρέγκλιτα τα ευρωπαϊκά πρότυπα στο κομμάτι της παραγωγής. Μάλιστα, οι παραγωγικές μονάδες μας είναι από τις πρώτες που εφήρμοσαν κωδικοποίηση µε serial numbers στα κουτιά των φαρμάκων, ευρωπαϊκή υποχρέωση που τέθηκε σε εφαρμογή από τις 8 Φεβρουαρίου 2019. Σημειώνεται πως µε αυτόν τον τρόπο πιστοποιείται η γνησιότητα ενός φαρμακευτικού προϊόντος και ο χρήστης είναι σε θέση να γνωρίζει τον ακριβή τόπο και χρόνο της παραγωγής του. Είμαστε ο πρώτος όμιλος στην Ελλάδα που το εφάρμοσε και ήδη κυκλοφορεί στην αγορά το πρώτο προϊόν µας. Ακολουθούμε τις επιταγές που φέρνει η εποχή του ψηφιακού μετασχηματισμού, φροντίζοντας παράλληλα να τηρούνται οι λεπτές γραμμές. Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να γίνουμε εμπόδιο στον συμβουλευτικό ρόλο του φαρμακοποιού, τον οποίο θεωρούμε αναπόσπαστο συνεργάτη.

Ιδιαίτερο βάρος δίνετε και στον τομέα της καινοτομίας και της Έρευνας & Ανάπτυξης (R&D). Ποια είναι η δραστηριότητά σας στο εν λόγω κομμάτι;

Τα προϊόντα μας παράγονται στην Ελλάδα, κατόπιν ωρίμου σκέψεως, έρευνας και ανάπτυξης. Πιστεύουμε στη δύναμη της έρευνας και μην ξεχνάτε ότι ο δημιουργός της Uni-pharma και της InterMed ο αείμνηστος Κλέων Τσέτης, υπήρξε και ο ίδιος πρωτίστως πρωτοπόρος και ανήσυχος ερευνητής και φαρμακοποιός και δευτερευόντως βιομήχανος. Επομένως, όλα μας σχεδόν τα προϊόντα είναι αποτέλεσμα μακράς και ενδελεχούς έρευνας, ανάπτυξης, καινοτομίας και πρωτοπορίας, με στόχο πάντα το καλό του ασθενούς και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του σύγχρονου ανθρώπου. Εμείς ως όμιλος τιμάμε την ερευνητική και ακαδημαϊκή κοινότητα, συμμετέχουμε σε πληθώρα ερευνητικών προγραμμάτων και συνεργαζόμαστε στενά με ερευνητικά κέντρα καθώς και πανεπιστήμια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Ποιο είναι το σχόλιό σας για την πορεία σήμερα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας και τι προβλέπετε για τη συνέχεια; Τι θεωρείτε πως πρέπει να γίνει προκειμένου να εκπληρώσει πλήρως τη δυναμική που διαθέτει;

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία αποτελεί βασικό και κυρίαρχο κομμάτι της ελληνικής οικονομίας και απέδειξε ότι στα χρόνια της ύφεσης αντιστάθηκε.

Είναι ηθική μας υποχρέωση, εμείς οι βιομήχανοι, να επενδύσουμε στην Ελλάδα στην Επιστήμη και στη Νέα Γενιά.

Πρέπει να επενδύουμε με όρους πραγματικής ανάπτυξης και να αποκτήσουμε βιομηχανική συνείδηση. Ας απελευθερωθούμε επιτέλους από τα δεσμά του πεσιμισμού και της καταστροφολογίας και ας επικεντρωθούμε στην πλοήγηση σε δρόμους ανάπτυξης.

Η φιλοσοφία µου είναι πως το χρήμα πρέπει να επιστρέφει στον τόπο που παράγεται.

Θεωρείτε πως η ελληνική οικονομία έχει ξεκινήσει να μπαίνει στο δρόμο της ανάκαμψης; Ποιος είναι ο ρόλος της φαρμακοβιομηχανίας σε αυτή την προσπάθεια;

Το ερώτημα σας αυτό συμπληρώνει το προηγούμενο. Η ελληνική οικονομία ξαναμπαίνει ορθά στις ράγες του τρένου. Και φυσικά ευελπιστούμε η Ελλάδα να γίνει μια χώρα της Αριστείας, της Καινοτομίας, του Ηθικού Επιχειρείν και τα λαμπρά ελληνικά μυαλά να καταφέρουν κάποτε να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Μιας και το αναφέρατε, ποια είναι η γνώμη σας για το φαινόμενο του brain-drain, που βιώνει η χώρα τα τελευταία χρόνια; Πώς μπορεί, κατά την άποψή σας, να αναστραφεί η κατάσταση;

Ήμουν η πρώτη που μίλησα για brain drain, όταν χιλιάδες λαμπρών επιστημόνων μετανάστευαν για το εξωτερικό συνεπεία της ύφεσης, όμως τώρα θα σας έλεγα, πολύ συνειδητά, ότι η κατάσταση έχει αντιστραφεί και το brain drain έχει γίνει ή γίνεται -σταδιακά τουλάχιστον- brain gain. Βεβαίως, πρέπει να δημιουργήσουμε τις συνθήκες εκείνες με τις οποίες θα κρατήσουμε τους ανθρώπους μας στη χώρα.

Ωστόσο, εγώ προσωπικά το brain drain δεν το έζησα, καθετοποίησα την παραγωγή μου και αυτό μας βοήθησε σημαντικά.

Επίσης, ο Όμιλος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη έχει καθιερώσει μέσω του ιδρύματος «Κλέων Τσέτης», στη μνήμη του πατέρα μας, να απονέμει κάθε χρόνο υποτροφίες σε φοιτητές και νέους επιστήμονες. Είναι η ώρα να στηρίξουμε τη νέα γενιά, ώστε να μπορέσει να παραμείνει στην Ελλάδα και να δημιουργήσει μια χώρα Αριστείας και Προκοπής. Σύντομα, επίσης, θα παρουσιάσουμε το νέο Πρόγραμμα Πρακτικής Άσκησης, που θα δίνει την ευκαιρία σε τελειόφοιτους και απόφοιτους να έρθουν σε επαφή με τον τομέα που τους ενδιαφέρει, προσφέροντάς τους μια ώθηση και μια ελπίδα.

Και φυσικά δεν είναι μόνο το φάρμακο και το κομμάτι των επιστημών. Οι Έλληνες μπορούν να στραφούν πλέον με πολλές προσδοκίες και στον αγροτικό τομέα, αρκεί να δούμε τα πράγματα με άλλη οπτική γωνία. Έχει παρέλθει πλέον η εποχή που όλοι ήθελαν να γίνουν γιατροί και δικηγόροι. Ήρθε η εποχή, να στραφούμε συνειδητά πίσω στη φύση, στις καλλιέργειες φαρμακευτικών φυτών. Έχουμε ξεχάσει τον αξιοζήλευτο πλούτο αυτού του τόπου. Back to basics λοιπόν! Επιστροφή στις «ρίζες» μας – στην κυριολεξία!

Πέρα από τις υποτροφίες αυτές, ο όμιλος διαθέτει πλούσια δράση στον τομέα της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Ποια είναι η φιλοσοφία σας σε αυτόν τον τομέα;

Πραγματικά, τα τελευταία χρόνια, έχουμε στραφεί ως επιχείρηση με σειρά δράσεων στην προστασία του περιβάλλοντος, που θεωρώ ότι είναι τεράστιο χρέος μας για τις επόμενες γενιές, καθώς και στη στήριξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων σε απομακρυσμένες περιοχές αλλά και στην ενίσχυση της νέας γενιάς. Είναι αδιαπραγμάτευτο χρέος και χαρά μας παράλληλα να επιστρέφουμε ένα μέρος του χρόνου και των πόρων μας στην κοινωνία.

Είστε μια δυναμική γυναίκα στη θέση της επικεφαλής ενός σημαντικού ομίλου. Βιώσατε δυσκολίες και προκαταλήψεις σχετικές με το φύλο σας στη διαδρομή σας; Επίσης, είστε ικανοποιημένη από την εικόνα σήμερα όσον αφορά τις γυναίκες σε υψηλόβαθμες θέσεις στο ελληνικό επιχειρείν;

Δεν θεωρώ ότι συνάντησα ιδιαίτερες δυσκολίες στην καριέρα μου, ή όσες συνάντησα, θα σας έλεγα ότι με πείσμωσαν, για να φθάσω πιο γρήγορα στο στόχο μου. Δεν είμαι ικανοποιημένη από τη στελέχωση των γυναικών σε υψηλόβαθμες θέσεις, εκτιμώ ότι οι γυναίκες, λόγω της πολυπλοκότητας του μυαλού τους και των πολλών ικανοτήτων τους, μπορούν να φθάσουν πολύ ψηλά.

Ο όμιλος, παρά το σημαντικό μέγεθός του, συνεχίζει να λειτουργεί με βάση ένα μοντέλο οικογενειακής διακυβέρνησης. Τι σας έχει οδηγήσει στη στρατηγική αυτή επιλογή;

Ο όμιλος είναι πράγματι ένας οικογενειακός όμιλος, ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχουμε μεγαλώσει πολύ. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις σε μία τριετία οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 150, με αποτέλεσμα σήμερα να απασχολούμε 530 άτομα. Ωστόσο, θα σας έλεγα ότι η ηγεσία και η ευθύνη στον ΟΦΕΤ δεν εξαντλείται στο ανώτατο επίπεδο της Managing Director, αλλά αντίθετα αποτελεί μια αξία που διαπνέει όλες τις βαθμίδες της οργανωτικής δομής. Ο ηγέτης σε κάθε ρόλο και λειτουργία κατανοεί το Όραμα και τις Αξίες του ομίλου και γίνεται ο φάρος διάχυσής τους σε όλους τους άμεσους συνεργάτες του.

Η οικογενειακή μας διάσταση περικλείεται από ένα πλέγμα αδιαπραγμάτευτων αξιών, τις οποίες ενστερνίζονται οι Άνθρωποί μας ως ταυτότητα και ως τρόπο και σκέψη λειτουργίας – είναι ο κοινός μας κώδικας, που μας κρατά ενωμένους και επικεντρωμένους σε έναν κοινό στόχο.

Πώς επιλέγετε να περνάτε τον ελεύθερο χρόνο σας μακριά από το γραφείο; Πώς αποφορτίζεστε από την πίεση που συνοδεύει τη θέση ευθύνης που διατηρείτε;

Αγαπάω τη ζωή, το κολύμπι, τα ταξίδια, τους καλούς φίλους!

Διαθέτετε κάποιο προσωπικό motto όσον αφορά το επιχειρείν και το management ή και τη ζωή γενικότερα;

Κάλλιον το προλαμβάνειν, παρά το θεραπεύειν, σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας. Στόχος μου να παραδώσω στην επόμενη γενιά, στη γενιά που μεγάλωσε μέσα στη βαθιά κοινωνική και οικονομική κρίση, ένα καλύτερο περιβάλλον και πρωτοποριακές φαρμακοβιομηχανίες αιχμής, με την ευχή να συνεχίσουν τον αγώνα της ανάπτυξης των φουγάρων της βιομηχανίας, σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο.

Επίσης, τα τελευταία χρόνια, έχουμε στραφεί ως επιχείρηση με σειρά δράσεων στην προστασία του περιβάλλοντος (θεωρώ ότι είναι τεράστιο χρέος μας για τις επόμενες γενιές) -με προγράμματα όπως το Save the Sea- καθώς και στη στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων σε απομακρυσμένες περιοχές με προγράμματα όπως η Αποστολή Ζωής, αλλά και στην ενίσχυση της νέας γενιάς με κινητό εργαστήρι επιστήμης Science on the Go, με υποτροφίες και ευκαιρίες εργασίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι είμαστε οι μοναδικές φαρμακοβιομηχανίες στην Ελλάδα που είναι περήφανα μέλη του Οικουμενικού Συμφώνου των Ηνωμένων Εθνών με δέσμευση και δράσεις γύρω από τους 17 Στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Είναι αδιαπραγμάτευτο χρέος και χαρά μας, παράλληλα, να επιστρέφουμε ένα μέρος του χρόνου και των πόρων μας στην κοινωνία και το περιβάλλον.

Ολοκληρώνοντας, τι θα συμβουλεύατε κάποιον νέο άνθρωπο που κάνει τα πρώτα του βήματα στον ελληνικό επιχειρηματικό στίβο; Θα ήταν διαφορετική η συμβουλή σας εάν επρόκειτο για γυναίκα;

Δεν πιστεύω στο διαχωρισμό των φύλων, πιστεύω μόνο στις ικανότητες. Είτε είναι άνδρας κάποιος είτε γυναίκα είτε no gender, αυτό που μετράει και αξίζει, είναι η ικανότητα, η σκληρή δουλειά, το όραμα και, φυσικά, το πάθος, «παντρεμένα» όλα μαζί με ένα ηθικό υπόβαθρο, που κάνει πάντα τη μεγάλη διαφορά.

Θα συμβούλευα τους νέους ανθρώπους να ασχοληθούν με τον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα βιομηχανικής ανάπτυξης της χώρας μας, υπάρχουν τόσες πολλές ευκαιρίες. Πρώτα απ’ όλα, η βιοποικιλότητα η οποία υπάρχει στην Ελλάδα είναι μοναδική.

Εμείς ως ΟΦΕΤ, τον περασμένο Ιούλιο, στηρίξαμε, στο πλαίσιο της συνεχούς υποστήριξης και ενίσχυσης εκπαιδευτικών και ερευνητικών δραστηριοτήτων, βοτανική εκδρομή της ερευνητικής ομάδας του Εργαστηρίου Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων του Τμήματος Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ, με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή Λέανδρο Σκαλτσούνη.

Η βοτανική εξόρμηση πραγματοποιήθηκε στα Αθαμανικά όρη, πιο γνωστά ως Τζουμέρκα, με στόχο να καταγραφούν τα φυτά της περιοχής, τα οποία ξεπερνούν σε όλη τη χώρα τα 6.000.

Για το λόγο αυτό, δημιουργούμε τη μονάδα εκχυλισμάτων φαρμακευτικών φυτών, την UniHerbo, προκειμένου να καθετοποιήσουμε την παραγωγή και φυτών αλλά και σκευασμάτων μας, όπως το Olivomed, που ανέφερα παραπάνω.

Φυσικά, στα πρώτα βήματα ενός νέου ανθρώπου, η σκληρή και στοχευμένη δουλειά, η επιμονή αλλά και το πάθος, αποτελούν μεγάλα πλεονεκτήματα.

Οι βασικότεροι σταθμοί:

Ιδρύθηκε το 1963

Η Uni-Pharma ιδρύθηκε πριν από 56 χρόνια από το φαρμακοποιό Κλέωνα Τσέτη με όραμα την ενδυνάμωση της παρουσίας των ελληνικών επιχειρήσεων στη φαρμακευτική βιομηχανία, μέσα από την ανάπτυξη, παραγωγή και διάθεση καινοτόμων φαρμάκων. Αυτό το κατάφερε ήδη από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας και αποτέλεσε την πρώτη εταιρεία παγκοσμίως που παρουσίασε τη φαινοβαρβιτάλη ως πόσιμο διάλυμα, το Lumidrops, καθώς και ένα συνδυασμό φαινοβαρβιτάλης και οματροπίνης, το Novalumine (ηρεμιστικό και σπασμολυτικό).

1977: Εισαγωγή Salospir

Το Salospir ήταν το πρώτο προϊόν ακετυλοσαλικυλικού οξέος που κυκλοφόρησε στην Ευρώπη σε μορφή δισκίων με εντεροδιαλυτή επικάλυψη, σε δοσολογικές μορφές που κυμαίνονται από 80-1.000 mg.

1990: Εξειδίκευση στη θεραπεία των παθήσεων του θυρεοειδούς αδένα

Το Τ4, προϊόν για τη θεραπεία παθήσεων του θυρεοειδούς αδένα, αποτελεί ένα εξειδικευμένο προϊόν, που διατίθεται σε 13 διαφορετικές περιεκτικότητες σε ατομικευμένα δοσολογικά σχήματα.

1992: Εισαγωγή Apotel

Το Apotel, που εισήχθη στην αγορά το 1992, ήταν το πρώτο παγκοσμίως ενέσιμο σκεύασμα παρακεταμόλης, βάσει μεθόδου διαλυτοποίησης της παρακεταμόλης που ανέπτυξε η Uni-Pharma.

1996

Ίδρυση της InterMed, μιας νέας πρωτοπόρας παραγωγικής βιομηχανίας στο χώρο της υγείας, που θα συνέβαλλε στην αντιμετώπιση των καθημερινών καθώς και των ειδικών καταστάσεων υγείας που απασχολούν τον σύγχρονο άνθρωπο.

Κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης αυτής πορείας, η InterMed έχει επιδείξει συνεχή ανάπτυξη, εξετάζοντας τις προοπτικές του μέλλοντος και λαμβάνοντας υπόψη τις διεθνείς επιστημονικές εξελίξεις, με αποτέλεσμα να διευρύνει συνεχώς το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων της, τα οποία ξεχωρίζουν για την καινοτομία και την αδιαπραγμάτευτη ποιότητα. To αποτέλεσμα αυτής της πορείας είναι η καθιέρωση της InterMed στην ελληνική και διεθνή αγορά με brands όπως τα Unisept, Chlorhexil, Eva, Reval κ.ά.

1998: Ευρωπαϊκό Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας

Επίσης, το 1998, η Uni-Pharma απέκτησε Ευρωπαϊκό Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας για τα ενέσιμα διαλύματα παρακεταμόλης και παρακεταμόλης σε συνδυασμό με άλλες δραστικές ουσίες.

2012

Ξεκινούν οι εργασίες για το βιοκλιματικό εργοστάσιο της Uni-pharma στην Κηφισιά, μεσούσης μάλιστα της μεγάλης ύφεσης που έχει ξεσπάσει στην Ελλάδα.

2014

Προστίθεται στον όμιλο η εμπορική εταιρεία στην Κύπρο, Pharmabelle.

2015

Τίθενται σε λειτουργία οι βασικές γραμμές παραγωγής του νέου πράσινου βιοκλιματικού εργοστασίου της Uni-pharma στην Κηφισιά, ένα state of art εργοστάσιο για την Ελλάδα και την Ευρώπη.

2017

Βράβευση της Ιουλίας Τσέτη, με τον τίτλο Γυναίκα της Χρονιάς 2017, από το περιοδικό Votre Beauté.

2018

Η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του ΟΦΕΤ (Όμιλος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη) εκλέγεται στο Γενικό Συμβούλιο του ΣΕΒ.

Μάρτιος 2019

Η Ιουλία Τσέτη βραβεύεται από το περιοδικό Fortune Greece ως μία από τις 30 Most Powerful Women in Greece για το 2019.

Ιούλιος 2019

Τιμητικό Βραβείο για τη συνολική της προσφορά στη φαρμακοβιομηχανία και στο επιχειρείν από το Best in Pharmacy 2019.

Οκτώβριος 2019

Ολοκλήρωση του πρώτου ιστορικού εργοστασίου της Uni-pharma στο 14ο χλμ. Αθηνών Λαμίας.

Οκτώβριος 2019

Έκδοση της ICAP Leading women in Business, με την κυρία Ιουλία Τσέτη να πρωταγωνιστεί στις Γυναίκες – Ηγέτες των επιχειρήσεων στην Ελλάδα.

2019

Ξεκινά η κατασκευή της νέας μονάδας UniHerbo στα Οινόφυτα, για την παραγωγή εκχυλισμάτων φαρμακευτικών φυτών, η οποία θα λειτουργεί και ως Ινστιτούτο Μελέτης φοιτητών και επιστημόνων

- Advertisement -

Τελευταία Νέα