fbpx
Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου, 2022
Αρχική ΗΠΕΙΡΟΣ Το 2017 κρίνεται η τύχη του αεροδρομίου Ιωαννίνων - Σε ιδιώτες ή...

Το 2017 κρίνεται η τύχη του αεροδρομίου Ιωαννίνων – Σε ιδιώτες ή στο υπερταμείο

Μέσα στο 2017 κρίνεται η τύχη του αεροδρομίου Ιωαννίνων… Κι όχι μόνο από την εξέλιξη των έργων ή την ανάπτυξη του δορυφορικού συστήματος προσγείωσης, έργα που είναι δρομολογημένα, αλλά από τους συνολικούς κυβερνητικούς σχεδιασμούς.

Οι επόμενοι μήνες είναι καθοριστικοί καθώς το αεροδρόμιο ή θα οδηγηθεί σε ιδιωτικοποίηση ή θα καταλήξει στο υπερταμείο, με ελάχιστες πιθανότητες αξιοποίησης.

Το αεροδρόμιο δεν είναι κερδοφόρο και συγκεντρώνει επενδυτικό ενδιαφέρον υπό προυποθέσεις. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα στην έκθεση του συμβούλου που παρέλαβε το ΤΑΙΠΕΔ και προκρίνει διάφορα σενάρια για τα 23 συνολικά αεροδρόμια της χώρας.

Στο πρώτο, προτείνεται να παραχωρηθούν για σαράντα έτη, μεμονωμένα ή σε ομάδες, επτά αεροδρόμια, και συγκεκριμένα της Πάρου, της Χίου, της Καλαμάτας, της Νάξου, του Αραξου, της Καρπάθου και της Ικαρίας. Είναι τα μόνα ανάμεσα στα 23 που έχουν καθαρή θετική θέση (net present value), ενώ κάποια παρουσιάζουν και κέρδη.

Στο δεύτερο σενάριο, μαζί με τα επτά παραπάνω προτείνεται να παραχωρηθούν άλλα τέσσερα, δηλαδή των Ιωαννίνων, της Αλεξανδρούπολης, των Κυθήρων και της Νέας Αγχιάλου. Αν και ζημιογόνα, εκτιμάται ότι διαθέτουν προοπτικές ανάπτυξης εφόσον αναβαθμιστεί ο αεροδιάδρομος και ενταχθούν στη λίστα επιπλέον αεροπορικών εταιρειών.

Δεν αποκλείεται ωστόσο να επιλεγεί τελικά μια τρίτη λύση. Το προς παραχώρηση μείγμα να συμπεριλαμβάνει κατά 70% – 80% αεροδρόμια με προοπτικές και κατά 20%- 30% «σαπάκια».

Διαφορετικά, οι δώδεκα εναπομείναντες ζημιογόνοι αερολιμένες θα καταλήξουν στο Υπερταμείο, δίχως την παραμικρή πιθανότητα αξιοποίησης.

Οι επόμενοι μήνες λοιπόν θα είναι καθοριστικοί για την τύχη του αεροδρομίου, το οποίο ούτως ή άλλως θα «δοκιμαστεί» από την λειτουργία της Ιόνιας Οδού η οποία θα συντομεύσει κατά πολύ το ταξίδι από και προς την Αθήνα.

 

 

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία Νέα

Το τελευταίο αντίο σε έναν ήρωα

Η γη της Ηπείρου αγκάλιασε για πάντα έναν ήρωα.Το Πέτα άνοιξε την αγκαλιά του για να υποδεχθεί και μαζί να αποχαιρετίσει έναν γενναίο.Τον Συνταγματάρχη...

Ακυρώθηκε οριστικά η βίζα του Τζόκοβιτς – Φεύγει άμεσα από την Αυστραλία

Στο κενό έπεσε τελικά η προσπάθεια του Νόβακ Τζόκοβιτς να ανατρέψει την ακύρωση της βίζας του προκειμένου να έχει το δικαίωμα συμμετοχής στο Αυστραλιανό...

Μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών βρέθηκε μέσα σε ασθενοφόρο στην Ηγουμενίτσα

Στην κατάσχεση μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών προχώρησε σήμερα (15-01-2022) το πρωί στην Ηγουμενίτσα κλιμάκιο αστυνομικών της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας...

Δελτίο τύπου της Επιμελητηριακής αλλαγής για τη μη τήρηση συμφωνίας συνδιοίκησης

Τον Δεκέμβριο 2017 οι δύο συνδυασμοί  ''Επιχειρούμε Μαζί '' του κ. Γκολομάζου και  ''Επιμελητηριακή Αλλαγή '' του κ. Χουλιάρα συμφώνησαν να συνδιοικήσουν ,και αναλυτικότερα για 3...