fbpx
ΑρχικήΗΠΕΙΡΟΣΥπεγράφη η αδελφοποίηση του Δήμου Αρταίων με το Δήμο Διδυμοτείχου

Υπεγράφη η αδελφοποίηση του Δήμου Αρταίων με το Δήμο Διδυμοτείχου

Συνεργασία για θρησκευτικό τουρισμό, πολιτισμό, ανάπτυξη κ.α.»  

 

Πόλεις αδελφοποιημένες είναι πλέον ο Δήμος Αρταίων και ο Δήμος Διδυμοτείχου, μετά την υπογραφή του σχετικού συμφώνου που πραγματοποιήθηκε στην πόλη της Θράκης, το Σάββατο, μεταξύ του Δημάρχου Αρταίων Χρήστου Τσιρογιάννη και του Δημάρχου Διδυμοτείχου Παρασκευά Πατσουρίδη.

 

Επίκεντρο και αφορμή της αδελφοποίησης ήταν η Πολιούχος της Άρτας Αγία Θεοδώρα και ο Άγιος Ιωάννης Βατάτζης, που γεννήθηκε στο Διδυμότειχο. Η οικογένεια της Αγίας Θεοδώρας πρωτοεγκαταστάθηκε στο Διδυμότειχο επί αυτοκράτορα Αλέξιου Κομνηνού και έζησε  στην ίδια εποχή με τον Άγιο Ιωάννη Βατάτζη.  Οι εξαίρετες διακρατικές επαφές στα τότε κράτη της Ηπείρου και Νίκαιας «σφραγίστηκαν» με τον γάμο  της εγγονής του Άγιου Ιωάννη Βατάτζη με τον γιο της Αγίας Θεοδώρας.

 

«Σήμερα, εμείς, με αφορμή αυτό το γεγονός, ερχόμαστε να «σφραγίσουμε» και τις εξαιρετικές σχέσεις των δύο Δήμων και με όχημα την κοινή θέλησή μας για να ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού, να συνεργαστούμε σε μια σειρά από τομείς, ανταλλάσσοντας σκέψεις, προτάσεις, ιδέες, τεχνογνωσία, πολιτισμό, Ευρωπαϊκά προγράμματα και τρόπους χρηματοδότησης έργων και δράσεων και γιατί όχι να συνεργαστούμε ακόμη και σε οικονομικό και εμπορικό επίπεδο» ανέφερε στην ομιλία του ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης, κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης, το βράδυ του Σαββάτου, όπου πραγματοποιήθηκαν ομιλίες για τις ιστορικές σχέσεις των δύο περιοχών, ενώ ακούστηκαν παραδοσιακοί ήχοι από τη Θράκη και την Άρτα, με το χορευτικό του Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου «ΣΚΟΥΦΑΣ» να συμμετέχει και να κερδίζει τις εντυπώσεις και το χειροκρότημα του κοινού.

 

Να σημειωθεί, ότι η συγκεκριμένη κίνηση εντάσσεται στον σχεδιασμό εξωστρέφειας της Άρτας και ακολουθεί τις αδελφοποιήσεις που έχουν υπογραφεί με την πόλη Λεύκαρα της Κύπρου και Σιδέρνο της Ιταλίας. Το επόμενο διάστημα ακολουθεί ανάλογη κίνηση και με τη Ρουμάνικη πόλη Φαγκαράς, ενώ στόχος του Δήμου είναι η δημιουργία μιας διαδρομής στα βήματα του Μάξιμου Γραικού από την Άρτα, όπου γεννήθηκε μέχρι και τη Μόσχα, όπου μεγαλούργησε.

 

«Η Άρτα δεν είναι μόνο το Γιοφύρι της» σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Τσιρογιάννης. Και συνέχισε: «Και ο λόγος που είμαστε σήμερα εδώ το αποδεικνύει. Το αποδεικνύει και το πλήθος των Βυζαντινών Μνημείων που έχει η περιοχή μας, η οποία στις κορυφαίες πανελλαδικά μαζί με το Μυστρά και τη Θεσσαλονίκη. Παναγία Παρηγορήτισσα, Παναγία Βλαχερνών, Άγιος Βασίλειος και φυσικά ο ναός της Πολιούχου μας, της Αγίας Θεοδώρας είναι μερικά μόνο από τα Βυζαντινά μνημεία μας, τα οποία σε συνδυασμό με το Μεσαιωνικό Κάστρο, το Ιμαρέτ, το Αρχαιολογικό Μουσείο, τη Δυτική Νεκρόπολη, το Θεατράκι της Αρχαίας Αμβρακίας και φυσικά το Ιστορικό μας Γιοφύρι, συνθέτουν ένα προφίλ μιας πόλης με ένδοξο παρελθόν. Αυτό το παρελθόν θέλουμε να προβάλλουμε και να προωθήσουμε, μετατρέποντάς το σε όχημα για το μέλλον, στηριζόμενοι στον θρησκευτικό και μνημειακό τουρισμό. Φυσικά, δεν επενδύουμε μόνο σε αυτό, αλλά έχουμε ως Άρτα την τύχη να διαθέτουμε τον κάμπο μας, το θαλάσσιο οικοσύστημα του Αμβρακικού και τα βουνά των Τζουμέρκων. Έχουμε τα εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα μας, τα πορτοκάλια, τα ακτινίδια, τα μανταρίνια, τις ελιές, τα κτηνοτροφικά προϊόντα, τα πτηνοτροφικά, τα αλιεύματα του Αμβρακικού, τα χέλια, το κάστανο, το τσίπουρο στα ορεινά και πολλά ακόμη. Διαθέτουμε, τέλος, ένα σύγχρονο Πανεπιστήμιο, διευρυμένο μετά τη συνένωση του ΤΕΙ Ηπείρου με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το οποίο προσφέρει πολύτιμη επιστημονική γνώση πάνω και στον πρωτογενή τομέα, αλλά και στον πολιτισμό».

 

»Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Δήμαρχο Διδυμοτείχου και φίλο Παρασκευά Πατσουρίδη, τους φορείς της περιοχής σας, αλλά και τους πολλούς απόδημους Ηπειρώτες του Έβρου που βρίσκονται σήμερα ανάμεσά μας, καθώς και τον Σύλλογο Ηπειρωτών Βορείου Έβρου και φίλων «ΑΠΕΙΡΩΤΑΝ» για την πολύ καλή δουλειά που κάνει. Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω για την παρουσία τους τα μέλη του χορευτικού του Συλλόγου «ΣΚΟΥΦΑΣ». Η αδελφοποίηση των περιοχών μας ανοίγει μια νέα σελίδα για τις δύο περιοχές και  θα έχει μόνο οφέλη και για τις δύο πόλεις, αλλά και τους φορείς της. Η Αγία Θεοδώρα, η Βασίλισσα της Άρτας και Άγιος Ιωάννης ο Βατάτζης, θα μας ενώνουν πάντα και θα μας ενισχύουν στην πορεία της προόδου και της συνεργασίας των περιοχών μας» κατέληξε στην ομιλία του ο κ. Τσιρογιάννης.

 

Να σημειωθεί ότι στην εκδήλωση παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου Ορεστιάδος και Σουφλίου κ.κ. Δαμασκηνός, βουλευτές Έβρου, ο Δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης, οι Αντιδήμαρχοι Αρταίων Χριστόφορος Σιαφάκας και Κώστας Τράμπας, ο Πρόεδρος της ΑΔΑΕ ΟΤΑ Νίκος Λιόντος, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι Διδυμοτείχου και Περιφερειακοί Σύμβουλοι Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, εκπρόσωποι του Στρατού, εκπρόσωποι φορέων της περιοχής, το χορευτικό του Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου «Σκουφάς», πολλοί απόδημοι Αρτινοί και Ηπειρώτες κ.α.

 

 

 

 

 

 

- Advertisement -

Τελευταία Νέα