fbpx
Σάββατο, 25 Ιουνίου, 2022
Αρχική ΔΙΑΦΟΡΑ Ξεπέρασε τις 50.000 δολάρια το Bitcoin για πρώτη φορά

Ξεπέρασε τις 50.000 δολάρια το Bitcoin για πρώτη φορά

Το ψυχολογικό φράγμα των 50.000 δολαρίων έσπασε την Τρίτη το Bitcoin.

Το γνωστότερο κρυπτονόμισμα, δημιουργία ενός άγνωστου εφευρέτη, έχει καταγράψει άνοδο που αγγίζει το 72% μέσα στο 2021.

Όπως όλα τα κρυπτονομίσματα, το Bitcoin δημιουργείται από υπολογιστές. Μέρος της αξίας του πηγάζει από τον πεπερασμένο αριθμό που μπορούν να επεξεργαστούν τα συστήματα. Όμως, ειδικοί προειδοποιούν πως οι τοποθετήσεις σε κρυπτονομίσματα ενέχουν ρίσκο, καθώς η αποτίμησή τους μπορεί να μεταβληθεί τάχιστα, είτε προς τα πάνω, είτε προς τα κάτω.

Μεγάλο μέρος των κερδών που καταγράφει φέτος το Βitcoin προέκυψε στον απόηχο της επένδυσης ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στην οποία προχώρησε η Tesla, εταιρία του Ίλον Μασκ, με την είδηση να συνοδεύεται από ανακοίνωση πως εξετάζει την περίπτωση να κάνει δεκτό το συγκεκριμένο κρυπτονόμισμα ως τρόπο πληρωμής για τα οχήματά της.

Θιασώτες του Bitcoin υποστηρίζουν πως μπορεί να λειτουργήσει ως αποθετήριο αξίας, ένα είδος ψηφιακού χρυσού.

“Εφόσον πραγματωθεί αυτό το αφήγημα, τότε οι προοπτικές ανάπτυξης είναι απεριόριστες, με τις 50.000 δολάρια ανά Bitcoin να μεταφράζονται σε μια αποτίμηση της τάξης των 931 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ποσό που ισοδυναμεί σχεδόν με το 9% [της αποτίμησης] του χρυσού”, ανέφερε ο Τζον Γου, πρόεδρος της εταιρίας Ava Labs, που παρέχει τεχνολογία blockchain. “Σε περίπτωση που το BΤC έπιανε την αποτίμηση της αγοράς χρυσού, τότε θα μιλούσαμε για τουλάχιστον 500.000 δολάρια ανά Bitcoin”.

Αντίθετα με άλλα αγαθά, όμως, το Bitcoin δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τίποτε άλλο, μόνο αγοραπωλησίες. Το γεγονός αυτό έχει καταστήσει δύσκολη την προσπάθεια αποτίμησής του. Παράλληλα, η αποτίμηση αυτή είναι ευάλωτη σε μεγάλες διακυμάνσεις, λόγω του περιορισμένου αριθμού των διαπραγματευόμενων μονάδων. Πολλοί θιασώτες του κρυπτονομίσματος επιλέγουν να το διατηρούν στην κατοχή τους, προσδοκώντας ακόμη υψηλότερες αποτιμήσεις. Σε περίπτωση μαζικών πωλήσεων, η τιμή του θα κατακρυμνιζόταν.

Καθώς δεν έχουν κάποια εγγενή αξία, όπως ένα απτό περιουσιακό στοιχείο, λόγου χάρη η γη, ούτε δυνατότητα δημιουργίας εισοδήματος, αντίθετα με μια εταιρία ή ένα ομόλογο, τα κρυπτονομίσματα χαρακτηρίζονται από έντονες διακυμάνσεις και μπορούν να καταγράψουν πτώσεις εξίσου ραγδαίες όσο η άνοδός τους.

Επικριτές των κρυπτονομισμάτων επισημαίνουν πως ενώ το ίδιο το Bitcoin έχει έναν πεπερασμένο αριθμό μονάδων, 21 εκατομμύρια, ο αριθμός των κρυπτονομισμάτων αυξάνεται διαρκώς και ενδεχομένως να αποδειχτεί απεριόριστος.

Η FCA, η χρηματοοικονομική ρυθμιστική αρχή της Βρετανίας, έχει προχωρήσει στην έναρξη 52 ερευνών με αντικείμενο πιθανές απάτες γύρω από κρυπτονομίσματα μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2020, σύμφωνα με τα έγγραφα που κοινοποιήθηκαν στο πλαίσιο του νόμου περί Ελεύθερης Πληροφόρησης, κατόπιν αιτήματος το οποίο κατέθεσε η δικηγορική εταιρία RPC.

Ο αριθμός αυτός είναι ελαφρώς μικρότερος σε σχέση με τις 59 αντίστοιχες έρευνες που ξεκίνησαν κατά τους προηγούμενους 12 μήνες, οδηγώντας κάποιους να εικάσουν ότι η ρυθμιστική αρχή δεν διέθετε επαρκείς πόρους προκειμένου να χειριστεί όλες τις υποθέσεις που αφορούν απάτες με κρυπτονομίσματα.

“Δεδομένης της εκρηκτικής ανάπτυξης των κρυπτονομισμάτων υψηλού ρίσκου και των περιπτώσεων απάτης που αφορούν σε αυτά, θα περιμέναμε ότι ο αριθμός των ερευνών από την FCA θα παρουσίαζε αντίστοιχη άνοδο, όχι ότι θα μειωνόταν”, σχολίασε ο Σαμ Τέιτ, στέλεχος της RPC.

“Το επίχρισμα αξιοπιστίας που προσφέρεται τώρα στα κρυπτονομίσματα καθίσταται αντικείμενο εκμετάλλευσης από εγκληματικά στοιχεία και απατεώνες που λυμαίνονται το διαδίκτυο”.

Η FCA δεν θέλησε να προβεί σε κάποιο σχόλιο σχετικά με τον αριθμό των ερευνών.

Στις 4 Ιανουαρίου, η αποτίμηση του Bitcoin κατέγραψε πτώση της τάξης των 5.000 δολαρίων, καθώς διαπραγματευόταν στα 29.000 δολάρια περίπου, ενώ στη συνέχεια ανέκτησε το χαμένο έδαφος. Στις 11 Ιανουαρίου κατέγραψε πτώση 9.000 δολαρίων, καταλήγοντας στα 32.000 δολάρια.

Καθώς τα κρυπτονομίσματα μπορούν να διασχίσουν γρήγορα τα διεθνή σύνορα και δεν ελέγχονται κατά τον ίδιο τρόπο όπως τα μετρητά ή οι συνήθεις επενδύσεις, η διερεύνηση περιπτώσεων κλοπής αποδεικνύεται δύσκολη.

Τον περασμένο μήνα, η FCA εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία προειδοποιούσε τους επενδυτές στα κρυπτονομίσματα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι επενδυτές όφειλαν να είναι “προετοιμασμένοι να απωλέσουν το σύνολο των χρημάτων τους”, σε περίπτωση κατάρρευσης της αξίας της επένδυσης.

ΠΗΓΗ

Τελευταία Νέα

Επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Τάξης κ. Κωνσταντίνου ΤΣΟΥΒΑΛΑ στην Άρτα

Την 22-06-2022  στο πλαίσιο  της επίσκεψης του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Τάξης κ. Κωνσταντίνου ΤΣΟΥΒΑΛΑ στην Άρτα, πραγματοποιήθηκε μαζί του συνάντηση της  Ένωσής μας, παρουσία...

ΑΕ Δόξας Πύρρου Άρτας: Νέος προπονητής ο Τάκης Παππάς

Τη συνεργασία με τον προπονητή Τάκη (Δημήτρης) Παππά, για να αναλάβει  καθήκοντα προπονητή του ανδρικού τμήματος, αποφάσισε το χθεσινοβραδινό  διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου.          Η απόφαση...

Τα 24 ωραιότερα τούνελ από δέντρα στον κόσμο

Το ότι η φύση είναι ο ικανότερος καλλιτέχνης το γνωρίζουμε απλά και μόνο κοιτώντας γύρω μας. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που ακόμη και αυτή η...

Μαθητές της Άρτας, της Λευκάδας και της Αμφιλοχίας, «αγκάλιασαν» το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής του Δήμου Αρταίων

Με μεγάλη συμμετοχή «έκλεισε» ο κύκλος επισκέψεων των μαθητών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής του Δήμου, μία επίσκεψη που συνδυάζει την απόκτηση...