fbpx
Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2021
Αρχική ΔΙΑΦΟΡΑ Οι οικονομικές επιπτώσεις των μηχανικών λόγω Covid -19

Οι οικονομικές επιπτώσεις των μηχανικών λόγω Covid -19

Επιστολή στον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, με θέμα τις οικονομικές επιπτώσεις λόγω Covid -19, απέστειλε η Διοίκηση του Τμήματος Ανατολικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου.

Στην επιστολή που υπογράφει ο Πρόεδρος της Δ.Ε. του ΤΕΕ/ΤΑΚ κ. Μ. Χωραφάς, αναφέρονται τα εξής:

Θέμα: Οικονομικές επιπτώσεις λόγω Covid -19

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την επιβολή του δεύτερου εθνικού Lockdown βιώνοντας οικονομικά ως Μελετητές-Κατασκευαστές ιδιαίτερες και δύσκολες καταστάσεις προχωράμε στην αποστολή αυτής της επιστολής προκειμένου να παραθέσουμε τις προτάσεις για ένα πλάνο ενίσχυσης του κλάδου μας, με την ελπίδα να προσπεράσουμε
αυτό το σκόπελο με όσο το δυνατό λιγότερες απώλειες.

Με προτεραιότητα πάντα το τεράστιο κεφάλαιο «Υγεία» και χωρίς να μειώνουμε την σπουδαιότητα και την πρωταρχική σημασία της, εστιάζουμε στην «Οικονομία» και στις συνθήκες που μπορούμε να δημιουργήσουμε ώστε να ανακάμψει άμεσα.

Ο πολύπαθος κλάδος των μηχανικών και των κατασκευαστών μετά την οικονομική κρίση του 2008 και πάνω στη στιγμή της επανάκαμψης του, δέχεται ένα ακόμα πλήγμα το οποίο δύναται να γκρεμίσει όσα δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια. Οι ελπίδες μας για ένα καλοκαίρι με τουρισμό, για ένα καλοκαίρι που θα έδινε ώθηση στην οικονομία αποδείχτηκαν αβάσιμες.

Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά στην Κρήτη, η οικονομία της στηρίζεται κυρίως στον τουρισμό. Όταν λοιπόν ο ζωντανός και ισχυρός μοχλός του τόπου και κατ’ επέκταση του επαγγέλματος του μηχανικού μεταβάλλεται σε ένα τομέα καταπονημένο, τα προβλήματα μεγιστοποιούνται. Ο κόσμος δεν μπορεί να επενδύσει και οι επιχειρηματίες δεν μπορούν να κάνουν επενδυτικά ανοίγματα.

Παραθέτουμε λοιπόν τις προτάσεις μας όπως αυτές προέκυψαν από την εμπειρία που έχουμε εκ των έσω, για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι μηχανικοί στα μελετητικά γραφεία και στον κατασκευαστικό κλάδο δημοσίων και ιδιωτικών έργων, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι τεχνικές επιχειρήσεις:

  1. Ενίσχυση όλων των επιχειρήσεων και επαγγελματικών ομάδων, που ασχολούνται με το τουρισμό και τους μελετητές συναδέλφους των τεχνικών γραφείων, ώστε να διατηρηθεί το 100 % του προσωπικού τους, με τρόπο συντονισμένο και μεθοδικό ( όπως μείωση φορολογικών συντελεστών, συνέχιση του μέτρου της επιστρεπτέας προκαταβολής, κ. α.).
  2. Να δοθούν επιπλέον κίνητρα σε επιχειρήσεις που ήδη έχουν ενταχθεί στον αναπτυξιακό νόμο και προγράμματα ΕΣΠΑ, να προχωρήσουν και να ολοκληρώσουν τις εγκεκριμένες παρεμβάσεις εντός του 2021 , όπως η επιδότηση τόκων δανείων ή (και) αύξηση του ποσοστού ενίσχυσης. Η παροχή νέων κινήτρων, θα δώσει επιπλέον ώθηση στους οικονομικούς φορείς (ατομικούς ή μη), μειώνοντας τις επιπτώσεις της ανασφάλειας που δημιουργεί το αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον.

Το στοίχημα να κρατηθεί η οικονομία είναι μεγάλο και δύσκολο καθώς το πρόβλημα είναι παγκόσμιο, όμως οφείλουμε να προσπαθήσουμε για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα ακόμα κι αν οι προβλέψεις δεν είναι ευχάριστες. Η Κυβέρνηση χρειάζεται να ενισχύσει της επιχειρήσεις ώστε να αντέξουν αυτή τη λαίλαπα και να ανακάμψουν για να σύρουν προς τα πάνω την οικονομία της χώρας.

Απαιτείται να ληφθούν άμεσα τα παραπάνω μέτρα ειδικά για τον κλάδο της κατασκευής, ο οποίος πλήττεται για δεύτερη φορά και μάλιστα σε μία περίοδο όπου παρουσίαζε μία πορεία ανάκαμψης. Η συστράτευση κυβέρνησης, επιχειρήσεων και εργαζομένων είναι αναγκαία για να μείνουμε όρθιοι και να καταφέρουμε να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες και στα νέα δεδομένα της ζωής που θα ορίσουν μια διαφορετική πραγματικότητα.

Σας καλούμε λοιπόν κύριε Υπουργέ, να σκύψετε στα προβλήματα που ταλανίζουν τις επιχειρήσεις και τους συναδέλφους μηχανικούς, της περιοχής μας και όχι μόνο.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση,

Για τη Δ.Ε. του ΤΕΕ/ΤΑΚ
Ο Πρόεδρος

Μιχαήλ Χωραφάς
Πολιτικός Μηχανικός ΑΠΘ

Τελευταία Νέα

Με επιτυχία η “Open Music Day” του Δημοτικού Ωδείου Άρτας

Μεγάλη επιτυχία είχε η πρωτοβουλία του Δημοτικού Ωδείου Άρτας για την διεξαγωγή «Open Music Day». Στη γιορτή γνωριμίας με τον χώρο της μουσικής και...

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΚ ΠΥΡΡΟΣ ΑΡΤΑΙΩΝ: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΓΩΝΩΝ

Οι αγώνες των τμημάτων της ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΠΥΡΡΟΣ ΑΡΤΑΙΩΝ για το διήμερο 25,26/9/2021. Τα αποτελέσματα δεν ήταν θετικά για τα τμήματά μας, όμως είχαμε...

Σεισμός στην Κρήτη: Ένας νεκρός, έντεκα τραυματίες και σοβαρές ζημιές

Ένας νεκρός και έντεκα τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός του ισχυρού σεισμού των 5,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 9:17 με επίκεντρο κοντά στο...

Ισλανδία: Οι γυναίκες συγκεντρώνουν την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο

Οι γυναίκες συγκεντρώνουν την πλειοψηφία στο νέο κοινοβούλιο της Ισλανδίας σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών που δημοσιεύτηκαν σήμερα. Εκ των 63 εδρών...