fbpx
ΑρχικήΥΓΕΙΑΒερβερίνη, Κουρκουμίνη, Μαγιά Κόκκινου Ρυζιού, Σκόρδο: πιο ισχυρά και από φάρμακα

Βερβερίνη, Κουρκουμίνη, Μαγιά Κόκκινου Ρυζιού, Σκόρδο: πιο ισχυρά και από φάρμακα

Όλοι μας έχουμε ανάγκη από λίγη έξτρα ενέργεια και η φύση είναι εδώ να μας χαρίζει πλουσιοπάροχα τα δώρα της. Γνωρίστε 4 πανίσχυρα φυσικά συμπληρώματα –φάρμακα.

 

1. Βερβερίνη (Berberine)

ververini-sporoi

Είναι μια βιοδραστική ουσία η οποία εξάγεται από ορισμένα φυτά. Είναι σχετικά άγνωστη στους περισσότερους από εμάς, αλλά φαίνεται να είναι εξίσου αποτελεσματική όπως ένα φαρμακευτικό σκεύασμα. Έχει αποδειχθεί ότι μειώνει δραστικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και βελτιώνει τους περισσότερους σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

Ωστόσο, λάβετε υπόψη ότι αυτή η ουσία είναι πολύ ισχυρή. Καλό είναι πριν τη λήψη του συμπληρώματος να συμβουλευτείτε το γιατρό σας

2. Κουρκουμίνη

kourkoumas-skoni

Η κουρκούμη ή κουρκουμάς είναι ένα δημοφιλές καρύκευμα που χρησιμοποιείται ως φαρμακευτικό βότανο στην Ινδία εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Περιέχει την κουρκουμίνη, μια ισχυρή αντιφλεγμονώδης ουσία που έχει μελετηθεί εκτενώς τα τελευταία χρόνια από τους επιστήμονες. Η κουρκουμίνη καταπολεμά τις φλεγμονές σε μοριακό επίπεδο, μπλοκάροντας ένα σηματοδοτικό μονοπάτι που ονομάζεται NF-kB 

Είναι τόσο αποτελεσματική που συγκρίνεται σε μερικές μελέτες με τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα και μάλιστα χωρίς σοβαρές παρενέργειες, τα τελευταία χρόνια
Για παράδειγμα, σε μια μελέτη 45 ατόμων με ρευματοειδή αρθρίτιδα, τα 500 mg κουρκουμίνης ανά ημέρα ήταν πιο αποτελεσματικά από το αντιφλεγμονώδες φάρμακο diclofenac.

Η κουρκουμίνη έχει επίσης πολλά άλλα οφέλη για την υγεία. Είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς, και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου.

Σύμφωνα με μια μελέτη, η κουρκουμίνη μπορεί επίσης να βοηθήσει στην καταπολέμηση της κατάθλιψης. Στην πραγματικότητα, αποδείχθηκε τόσο αποτελεσματική όσο και το αντικαταθλιπτικό φάρμακο prozac.
Παρόλα αυτά, η κουρκουμίνη δεν έχει καλή απορρόφηση από τον οργανισμό. Για το λόγο αυτό δεν αρκεί απλά να βάλετε τον κουρκουμά στη διατροφή σας. Προτιμήστε να πάρετε ένα συμπλήρωμα που να περιέχει επίσης πιπερίνη / βιοπερίνη, συστατικά που ενισχύουν την απορρόφησή της κατά 2.000% 

3. Μαγιά  Κόκκινου Ρυζιού (red yeast rice)

magia-kokkinou-ryziou-red-yeast-rice

Τα φάρμακα στατίνης είναι από τα πιο ευρέως συνταγογραφούμενα φάρμακα στον κόσμο. Αναστέλλουν την παραγωγή χοληστερόλης στο ήπαρ, οδηγώντας σε σημαντικά μειωμένα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.

Έχει ενδιαφέρον, όμως, ότι το εκχύλισμα ενός τύπου ρυζιού που έχει υποστεί ζύμωση και ονομάζεται μαγιά από κόκκινο ρύζι, μπορεί να έχει παρόμοια αποτελέσματα. Η ζύμωση του κόκκινου ρυζιού από έναν μύκητα (Monascus purpureus) παράγει μια ουσία που ονομάζεται μονακολίνη Κ, (η οποία αναστέλλει την δράση της HMG-CoA αναγωγάσης, του ενζύμου εκείνου που είναι υπεύθυνο για τη σύνθεση της χοληστερόλης στον οργανισμό. Του λόγου το αληθές η μονακολίνη Κ είναι το δραστικό συστατικό του φαρμάκου σταβασίνης Lovastatin. 

Σύμφωνα με μια επισκόπηση 93 μελετών, η μαγιά κόκκινου ρυζιού μειώνει τη συνολική χοληστερόλη κατά 34 mg / dL κατά μέσο όρο, την LDL (κακή) χοληστερόλη κατά 28 mg / dL και τα τριγλυκερίδια κατά 35 mg / dL.

Επιπλέον, σε μια μελέτη σε 5.000 ανθρώπους στην Κίνα που είχαν υποστεί καρδιακές προσβολές, η μαγιά  κόκκινου ρυζιού  μείωσε τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών προσβολών κατά 45% και τον κίνδυνο θανάτου κατά την περίοδο της μελέτης κατά 33%.
Λόγω της ισχύος της μονακολίνης Κ, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) αποφάσισε ότι τα προϊόντα κόκκινου ζυμομύκητα που περιέχουν αυτή την ουσία θα πρέπει να θεωρούνται φάρμακο και όχι συμπλήρωμα. Η μαγιά από το κόκκινο ρύζι χρησιμοποιείται ευρέως στην παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική.

4. Σκόρδο

skelides-skordo-votano
Το σκόρδο είναι ένα δημοφιλές συστατικό στις κουζίνες παγκοσμίως, αλλά έχει χρησιμοποιηθεί και ως φαρμακευτικό φυτό εδώ και χιλιάδες χρόνια, μεταξύ άλλων από τους Έλληνες και τους Ρωμαίους.

Το σκόρδο έχει ένα ευρύ φάσμα βιολογικών επιδράσεων. Μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση, να βελτιώσει τα επίπεδα χοληστερόλης και να βοηθήσει στην καταπολέμηση του κοινού κρυολογήματος.
Οι κύριες επιπτώσεις του σκόρδου οφείλονται σε μία από τις δραστικές ενώσεις του, την αλισίνη, η οποία είναι εξαιρετικά επωφελής για την υγεία της καρδιάς.
Μελέτες δείχνουν ότι το σκόρδο μπορεί να μειώσει τη συνολική χοληστερόλη και την LDL (κακή) χοληστερόλη κατά 10-15%, κατά μέσο όρο.
♦ Ακόμη πιο σημαντικό είναι ότι το εκχύλισμα σκόρδου μπορεί να μειώσει σημαντικά την αρτηριακή πίεση, γεγονός που αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά επεισόδια, νεφρική νόσο και πρόωρο θάνατο.
Σε άτομα με αυξημένα επίπεδα, το σκόρδο μπορεί να μειώσει τη συστολική αρτηριακή πίεση κατά 8,4 mm Hg και η διαστολική αρτηριακή πίεση κατά 7,3 mm Hg, κατά μέσο όρο.

♦Το σκόρδο φαίνεται επίσης να ενισχύει την ανοσολογική λειτουργία και να καταπολεμά το κοινό κρυολόγημα. Σε μια μελέτη, μείωσε τον αριθμό των κρυολογήματος κατά 63% και τη διάρκεια των συμπτωμάτων του κρυολογήματος κατά 70% – από 5 έως 1,5 ημέρες, κατά μέσο όρο

 

 

 

Πηγή

- Advertisement -

Τελευταία Νέα