Ενώ η κατάχρησή του μπορεί να αποβεί καταστροφική για τον οργανισμό, η κατανάλωσή του σε μικρές ποσότητες φαίνεται ότι αποτελεί συνταγή για την αντιγήρανση και την διατήρηση της νεότητας. Ο λόγος για το κρασί, και ειδικά για το κόκκινο που είναι πλουσιότερο σε αντιοξειδωτικές ουσίες.
Οι έγχρωμοι φλοιοί των σταφυλιών και οι σπόροι τους παραμένουν στο μείγμα με αποτέλεσμα οι αντιοξειδωτικές ουσίες των σταφυλιών να απελευθερώνονται στο κρασί. Επιπρόσθετα το κόκκινο κρασί είναι πλούσιο σε κατεχίνες, ουσίες που περιέχονται και στο τσάι, και είναι γνωστές για τις προστατευτικές του ήπατος ιδιότητές τους, για την συμβολή τους στην απόφραξη των αρτηριών, στην αντιπηκτική δράση τους η οποία αποτρέπει τον σχηματισμό θρόμβων, ενώ χαλαρώνουν και διαστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία, καταπολεμούν τις φλεγμονές, και εμποδίζουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων, βακτηρίων και ιών. Όλα τα είδη κόκκινου κρασιού περιέχουν αντιοξειδωτικές κατεχίνες, παρότι ορισμένες ποικιλίες μπορεί να περιέχουν ελαφρώς περισσότερες ή λιγότερες.
Έρευνες έχουν δείξει ότι όταν ένα γεύμα συνδυάζεται με λίγο κόκκινο κρασί, αυτό φαίνεται να αντισταθμίζει τη βλάβη που προκαλείται στις αρτηρίες από τις λιπαρές τροφές, λόγω της μεγάλης ποσότητας αντιοξειδωτικών ουσιών που εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος.
Επι πλέον, το κόκκινο κρασί μπορεί να αποτελέσει συνταγή νεότητας, αφού οι πολύτιμες αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες του, προστατεύουν το κολλαγόνο και την ελαστίνη των ιστών, αποτοξινώνουν το δέρμα, κάνοντάς το να δείχνει πιο λαμπερό και υγιές, ενώ παράλληλα συμβάλλουν στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας.
Είναι σημαντικό να έχουμε συνεχώς υπόψιν ότι αυτές οι ευεργετικές ιδιότητες του κρασιού ισχύουν όταν καταναλώνεται με σύνεση και σε μικρές ποσότητες, που πρακτικά σημαίνει 1-2 ποτήρια ημερησίως. Κατανάλωση μεγαλύτερων ποσοτήτων μπορεί να καταστεί επιζήμια για τον οργανισμό.