Το εορταστικό πρόγραμμα του κοροναϊού – Τι θα ισχύσει με καταστήματα και μετακινήσεις

0
376

Τα πιο περίεργα Χριστούγεννα όλων των εποχών ετοιμάζεται να ζήσει ο πλανήτης, αφού μπορεί φέτος ο Άγιος Βασίλης να έφερε δώρο το εμβόλιο κατά το κοροναϊού, ωστόσο η επιστροφή στην κανονικότητα θα αργήσει πολύ και οι γιορτές θα εορταστούν εν μέσω των αναγκαστικών περιορισμών που φέρνει η πανδημία.

Τις τελευταίες ώρες τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας όσο και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσαν μια γεύση για το πώς θα είναι οι φετινές γιορτές, αν και οι οριστικές ανακοινώσεις, ενόψει του ανοίγματος και άλλων καταστημάτων θα γίνουν τις επόμενες ημέρες.

Ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στον Alpha ανέφερε ότι θα κάνουμε Χριστούγεννα στα σπίτια μας, με 9 άτομα μάξιμουμ.

«Κάνω μία έκκληση και πάλι σε όλες και σε όλους, να αποφύγουν κυρίως τις μετακινήσεις από σπίτι σε σπίτι. Τα Χριστούγεννα, με την οικογένειά μας, με μία οικογένεια ακόμα, μάξιμουμ 9 άτομα. Αυτοί είναι οι κανόνες, πρέπει να τους τηρήσουμε για να προστατεύσουμε πρώτα από όλα τους εαυτούς μας και τους ανθρώπους που αγαπάμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παράλληλα, χθες η κυβέρνηση ανακοίνωσε ουσιαστικά την παράταση του lockdown έως τις 7 Ιανουαρίου. Συγκεκριμένα, θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία, η εστίαση, η ψυχαγωγία, τα δικαστήρια αλλά και οι αθλητικές δραστηριότητες. Επιπλέον, τα SMS στο 13033 θα συνεχίσουν να ισχύουν καθώς είναι πολλές ακόμα οι οικονομικές δραστηριότητες που παραμένουν κλειστές.

Ωστόσο, όπως διευκρίνισε σήμερα ο Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στον ΑΝΤ1, δεν θα επιτραπούν στις γιορτές οι μετακινήσεις σε άλλες περιφέρειες, κυρίως δε για όσους έχουν εξοχικά. Από τον κανόνα θα εξαιρεθούν εργαζόμενοι σε άλλες περιφέρειες και φοιτητές, αφού, όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, θα υπάρξει πρόβλεψη για επανένωση οικογενειών. 

Τι θα ανοίξει

Με τις ανακοινώσεις να έρχονται μέσα στην εβδομάδα, όλα δείχνουν πως το λιανεμπόριο, καθώς και κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής θα ανοίξουν την επόμενη εβδομάδα.

Οι τελικές ανακοινώσεις για το τι θα ανοίξει και πότε θα γίνουν την Παρασκευή. Μελετάται και είναι πιθανό, σύμφωνα με πληροφορίες, να ανοίξουν κομμωτήρια, καταστήματα παιχνιδιών, είδη δώρων, ανθοπωλεία, βιβλιοπωλεία και υπό εξέταση είναι αν θα ανοίξει και το υπόλοιπο λιανεμπόριο.

«Όλα τα σενάρια για το λιανεμπόριο είναι στο τραπέζι. Αυτή την εβδομάδα θα πάρουμε τις αποφάσεις μας, σε συνδυασμό με την εξέλιξη της πανδημίας» επισήμανε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης. Ο υπουργός ανέφερε ότι οι πρώτες αποφάσεις θα αφορούν κομμωτήρια, ανθοπωλεία, βιβλιοπωλεία και καταστήματα με παιχνίδια.

Ο ίδιος τόνισε ότι «είμαστε σε ένα σημείο που πρέπει να βρούμε τη χρυσή τομή: να ανοίξουμε με ένα σχετικά λελογισμένο ρίσκο, και από την άλλη να μην καταστραφούν επιχειρήσεις».

Διαφωνούν οι ειδικοί

Σε αυτό το ενδεχόμενο, οι ειδικοί είναι από επιφυλακτικοί έως και αρνητικοί. Όπως υπογραμμίζουν οι επιστήμονες, τα φαινόμενα συνωστισμού που έχουν παρατηρηθεί σε άλλες χώρες, με αποκορύφωμα τον συνωστισμό που επικράτησε στο Harrods το απόγευμα του Σαββάτου, προκαλούν έντονο προβληματισμό στους επιστήμονες οι οποίοι ξεκαθαρίζουν πως «η αύξηση της κινητικότητας, η αύξηση των επαφών ανάμεσα στους ανθρώπους είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει αύξηση των κρουσμάτων».

Αυτό είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο MEGA, ο καθηγητής μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και μέλος της επιτροπής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.
Όπως εξήγησε ο κ. Βατόπουλος, η επιδημία δεν έχει ακόμα τιθασευτεί παρά τη μείωση που παρατηρείται στον αριθμό των κρουσμάτων, η οποία ωστόσο συνοδεύεται από πολύ μεγάλη συζήτηση για τη μείωση των τεστ.

Παράλληλα, εξήγησε πως «η αύξηση της κινητικότητας, η αύξηση των επαφών ανάμεσα στους ανθρώπους είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει αύξηση των κρουσμάτων».
Υπό αυτό το πρίσμα πρέπει να εξεταστεί και το άνοιγμα οποιουδήποτε καταστήματος σύμφωνα με τον κ. Βατόπουλο, ο οποίος υπογράμμισε ότι οι ειδικοί επισημαίνουν πως δεν πρέπει να αυξηθεί η κινητικότητα.
«Η πολιτεία θα πρέπει να ανοίξει την οικονομία με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχει η μικρότερη δυνατή αύξηση της κινητικότητας» τόνισε.
«Αύξηση κρουσμάτων δεν αντέχουμε» υπογράμμισε ο καθηγητής, κι επισήμανε ξανά ότι δεδομένου πως και η κατάσταση στην αγορά είναι οριακή «πρέπει να έχουμε το δυνατόν μικρότερη αύξηση της κινητικότητας».

Κλείνοντας, ανέφερε πως πρέπει «ο κόσμος να συνειδητοποιήσει το πρόβλημα, ο καθένας να προφυλάξει τον εαυτό του».

ΠΗΓΗ