Πολλοί επιστήμονες έχουν τα τελευταία χρόνια επισημάνει το ρόλο που παίζει το σελήνιο στην καλή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα.
Νέα έρευνα που δημοσιεύεται στη Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism υποστηρίζει τη θέση αυτού του ορυκτού στην αντιμετώπιση των νόσων του θυρεοειδούς.
Στη μελέτη που δημοσιεύθηκε τον προηγούμενο μήνα διαπιστώνεται ότι η έλλειψη σεληνίου συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης πολλών ασθενειών του θυρεοειδούς, όπως η αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα Χασιμότο, ο υποθυρεοειδισμός, ο υποκλινικός υποθυρεοειδισμός και η βρογχοκήλη.
Οι ερευνητές αξιολόγησαν 6.152 ανθρώπους υποβάλοντάς τους σε εξετάσεις αίματος για το θυρεοειδή και υπέρηχο του αδένα.
Οι ερευνητές βρήκαν ότι τα άτομα που παρουσίαζαν έλλειψη σεληνίου αντιμετώπιζαν σε υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης μίας από τις τέσσερις παραπάνω ασθένειες του θυρεοειδούς, ενώ εκείνα των οποίων τα επίπεδα σεληνίου ήταν στα φυσιολογικά επίπεδα σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν μία ασθένεια του θυρεοειδούς.
Κατέληξαν ακόμη στο συμπέρασμα ότι η λήψη σεληνίου από εκείνους στους οποίους αυτό βρίσκονταν σε χαμηλά επίπεδα, μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης παθήσεων του θυρεοειδούς.
Η σχέση που περιγράφεται μεταξύ του σεληνίου και των ασθενειών του θυρεοειδούς δεν αποτελεί καινούριο δεδομένο μιας και είναι γνωστό ότι το σελήνιο είναι ένα σημαντικό στοιχείο για τη σωστή υγεία του θυρεοειδούς.
Συγκεκριμένα το σελήνιο μπορεί και ενεργοποιεί ένα ένζυμο που βοηθά στη μετατροπή των θυρεοειδικών ορμονών και συγκεκριμένα της θυροξίνης (Τ4) σε τριιωδοθυρονίνη (Τ3). Ενώ η Τ4 τείνει να είναι το επίκεντρο των αναλύσεων του θυρεοειδούς, λίγοι γνωρίζουν ότι αυτή είναι η λιγότερο βιολογικά δραστική θυρεοειδική ορμόνη ενώ η Τ3 αντιπροσωπεύει την πολύ πιο δραστική μορφή των θυρεοειδικών ορμονών.
Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι τα συμπληρώματα σεληνίου μειώνουν την αυτοάνοση αντίδραση σε νόσους του θυρεοειδούς όπως η αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα Χασιμότο.
Το σελήνιο έχει προσελκύσει γενικότερα τα τελευταία χρόνια την προσοχή των ειδικών λόγω των αντιοξειδωτικών του ιδιοτήτων, οι οποίες προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι τα συμπληρώματα σελήνιου μπορεί να μειώσοουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του προστάτη.
Μελετάται, επίσης, ως αγωγή δεκάδων ασθενειών όπως το άσθμα, η αρθρίτιδα και η στειρότητα.
Πού θα βρείτε το σελήνιο
Το σελήνιο θα το βρείτε κυρίως στον τόνο, τις γαρίδες, τις σαρδέλες, το σολομό, τη γαλοπούλα, το μπακαλιάρο, τα στρείδια, το κοτόπουλο, το αρνί, τα χτένια, το βόειο κρέας και τα καρύδια Βραζιλίας.
Για κάποιους ανθρώπους που υποφέρουν από νόσους του θυρεοειδούς, η πρόσληψη 100 έως 200 μικρογραμμαρίων σεληνίου την ημέρα μπορεί να είναι απαραίτητη.
Αν λαμβάνεται το σελήνιο σε κανονικές δόσεις δεν έχει συνήθως παρενέργειες.
Σε κάποιες περιπτώσεις, όμως, μπορεί να προκαλέσει άσχημη αναπνοή, πυρετό όπως και προβλήματα στο συκώτι, στα νεφρά και στην καρδιά.
Συστήνεται για αυτό το λόγο η λήψη του σεληνίου να συμβαίνει υπό την καθοδήγηση ενός ενδοκρινολόγου ή ενός διατροφολόγου.