fbpx
ΑρχικήΥΓΕΙΑΕντυπωσιακές παρεμβάσεις στο Σεμινάριο Μητρικού Θηλασμού στο ΠΓΝΑ

Εντυπωσιακές παρεμβάσεις στο Σεμινάριο Μητρικού Θηλασμού στο ΠΓΝΑ

Εντυπωσίασαν οι παρεμβάσεις απλών μητέρων τους επαγγελματίες υγείας από όλη την Ελλάδα που συμμετέχουν στο σεμινάριο Μητρικού Θηλασμού «ΜΙΛΕΝΑ ΡΟΥΖΚΟΒΑ», που διεξήχθη για 4η μέρα στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης.

«Πίστευα ότι μπορεί να μην μπορώ να κάνω παιδί, λόγω των χημειοθεραπειών που είχα κάνει στο παρελθόν… Όταν έμεινα έγκυος, ήταν το πιο σπουδαίο & όμορφο γεγονός στη ζωή μου.

Έζησα από τον καρκίνο, για να αξιωθώ τη μητρότητα! Έκανα σεμινάρια θηλασμού, χωρίς να μου χει μιλήσει κάποιος αφού δεν υπήρχαν και πολλά θηλάζοντα βρέφη στον περίγυρο. Με πολύ κόπο και μετά από πολλές ταλαιπωρίες θήλαζα με δάκρυα από τους πόνους.


Λόγω του ιστορικού μου έχω τριπλάσια πιθανότητα εμφάνισης όγκου στο στήθος γιατί ακτινοβολήθηκε η περιοχή. Οι γιατροί είπαν ότι αν κάτι μπορεί να με προστατέψει αυτό είναι ο θηλασμός, ο μακροχρόνιος θηλασμός όμως, όσο πιο πολύ μπορώ μου είπαν… «Εάν μπορείς ένα όπλο να κρατήσεις εναντία στον καρκίνο του στήθους, αυτό είναι ο θηλασμός», τα λόγια του γιατρού μου, ήταν ένα τρομερό μήνυμα, 25 ετών ήμουν όταν μου το είπε και χαράχτηκε στο μυαλό μου.

Η κόρη μου αποθήλασε μόνη της 2,5 χρονών. Δεν το ήθελα με τίποτα. Το πιο όμορφο ταξίδι με το παιδί μου είχε τελειώσει. ΔΕΝ ΕΔΙΝΑ ΓΑΛΑ, ΨΥΧΗ ΕΔΙΝΑ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΙΑ. ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΑΝΤΑΛΛΑΣΣΑΜΕ ΠΟΥ ΕΜΕΙΝΑΝ ΑΠΟΤΥΠΩΜΕΝΑ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ.»

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ «ΜΙΛΕΝΑ ΡΟΥΖΚΟΒΑ 2017»

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 5ήμερο Σεμινάριο Μητρικού Θηλασμού «Μιλένα Ρούζκοβα 2017» που διεξήχθη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, διοργανώθηκε από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Έβρου και το Δίκτυο Δράσης για τη Βρεφική Διατροφή (IBFAN GREECE) και συμμετείχαν 100 επαγγελματίες υγείας (γιατροί, μαίες, νοσηλευτές, φαρμακοποιοί, ψυχολόγοι, διαιτολόγοι) από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ρόδο, Ζάκυνθο, Λευκάδα, Ιωάννινα, Κιλκίς, Κατερίνη, Κοζάνη, Άρτα, Κομοτηνή, Διδυμότειχο, Καβάλα, Ξάνθη, Λάρισα και Αλεξανδρούπολη.
Ο μητρικός θηλασμός είναι η μόνη φυσιολογική διατροφή. Η σίτιση χωρίς ιατρική ένδειξη με βιομηχανοποιημένα υποκατάστατα μητρικού γάλακτος συνιστά παθολογική
διατροφή και σαν τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται από τις υπηρεσίες υγείας και το κράτος.
Η λήψη ουσιαστικών μέτρων προώθησης του μητρικού θηλασμού είναι επιτακτική εθνική ανάγκη, ιδιαίτερα στη σημερινή οικονομική κατάσταση. Το αποδεικνύουν τα επιστημονικά δεδομένα:
Αν το παιδί δεν θηλάσει την 1η μέρα της ζωής του η πιθανότητα να πεθάνει στη νεογνική ηλικία αυξάνεται κατά 16%, αν δεν θηλάσει τις 2 πρώτες μέρες η πιθανότητα θανάτου αυξάνεται κατά 22%.
Αν το παιδί δεν θηλάσει καθόλου αυξάνεται η πιθανότητα θανάτου του κατά 27%.
Ο μη θηλασμός οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο (μέχρι και 6 φορές) για πληθώρα νοσημάτων: αλλεργίες, διάρροια, ωτίττιδα, αναπνευστικές λοιμώξεις, άσθμα, παχυσαρκία, διαβήτη, λευχαιμίες, σύνδρομο αιφνιδίου βρεφικού θανάτου, νεκρωτική εντεροκολίτιδα, πνευμονία, μειωμένη ευφυΐα και γλωσσική ικανότητα, επιληψία, διαταραχές συμπεριφοράς, ικανότητα για μάθηση, αθηροσκλήρωση, υπέρταση και καρδιαγγειακά νοσήματα.
Ανακοινώθηκαν πορίσματα διεθνών ερευνών για την επιγενετική δράση στο παιδί μέσω: α) των βλαστοκυττάρων που περιέχονται στο μητρικό γάλα (2 τρισεκατομύρια σε όλη τη διάρκεια του θηλασμού), τα οποία ενσωματώνονται σε όλους τους ιστούς του παιδιού β) τον ρόλο του microRNA (5 δισεκατομμύρια στη διάρκεια του θηλασμού) που εμποδίζει ή επιταχύνει την έκφραση των γονιδίων. Μέσω της επιγενετικής δράσης τροποποιείται ο φαινότυπος του παιδιού: «το DNA είναι οι λέξεις στην πρόταση, η επιγενετική είναι τα σημεία στίξης» ειπώθηκε χαρακτηριστικά.
Παρουσιάστηκαν άριστα τεκμηριωμένες επιστημονικές μελέτες για τους κινδύνους για την υγεία της μητέρας από τη χρήση υποκαταστάτων μητρικού γάλακτος: καρκίνος μαστού, καρκίνος ενδομητρίου, παχυσαρκία, αναιμία, επιλόχεια κατάθλιψη, καρκίνος ωοθηκών, οστεοπόρωση, διαβήτης, ρευματοειδής αρθρίτις, χολολιθίαση, μεταβολικό σύνδρομο είναι ορισμένα από τα νοσήματα που «χτυπάνε» κατά προτίμηση τις γυναίκες που δεν θηλάζουν.
Αξιολογήθηκε ως θετικό το γεγονός, ότι μετά από 9 ολόκληρα χρόνια το Υπουργείο υιοθετεί στο βιβλιάριο υγείας του παιδιού τις σωστές καμπύλες ανάπτυξης των παιδιών που επεξεργάστηκε η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, αντί των μέχρι σήμερα λανθασμένων που είχαν χρηματοδοτηθεί από εταιρείες παρασκευής υποκαταστάτων και οδηγούσαν στην παχυσαρκία, αποσκοπώντας στην παραπλάνηση των μητέρων για να εγκαταλείψουν το θηλασμό προς όφελος των υποκαταστάτων.
Σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα αποδεικνύουν ότι αν τα ειδικά κέντρα «μητρικής αγάπης» του εγκεφάλου δεν διεγερθούν επαρκώς μέσω του θηλασμού (από την ωκυτοκίνη που παράγεται κατά το θηλασμό και την επαφή μάνας-νεογνού) τις πρώτες ώρες μετά τη γέννα, αυτά αδρανούν και εκφυλίζονται. Το αποτέλεσμα αυτό μεταβιβάζεται μάλιστα από γενιά σε γενιά:
«Τα παιδιά δεν θηλάζουν μόνο τροφή, αλλά και αγάπη,στοργή, παρηγοριά, ασφάλεια και αυτ
οπεποίθηση. Αν δεν θηλάσουν, δεν παίρνουν στοργή, δεν έχουν στοργή μέσα τους και μεγαλώνοντας δεν δίνουν στοργή στα δικά τους τα παιδιά».
Επίσης οι ψυχολόγοι που συμμετείχαν στο συνέδριο τόνισαν τον αναντικατάστατο ρόλο του πατέρα στην στήριξη της θηλάζουσας μητέρας, την εδραίωση αρμονικών σχέσεων στην οικογένεια και τη ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού.
Αποκλειστικός μητρικός θηλασμός για 6 μήνες σημαίνει εξοικονόμηση 5.000 ευρώ/ παιδί για το σύστημα υγείας μέσα στον πρώτο χρόνο της ζωής του.
Δηλαδή 300 εκατομμύρια ευρώ χάνει το ελληνικό κράτος όταν δεν υποστηρίζεται ο μητρικός θηλασμός. Το κόστος αυτό αντιστοιχεί σε έξοδα νοσηλείας, ιατρικών επισκέψεων, φαρμάκων και ημεραργιών λόγω της μεγάλης αύξησης της νοσηρότητας συνεπεία του μη θηλασμού. Το οικονομικό όφελος της οικογένειας για κάθε παιδί που θηλάζει ανέρχεται σε
6.000 ευρώ για τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής του, κάτι πολύ σημαντικό σε εποχές
οικονομικής κρίσης.
Η εξοικονόμηση προκύπτει από τη μεγάλη μείωση της νοσηρότητας και τη συνεπαγόμενη εξοικονόμηση εξόδων νοσηλείας, ιατρικών επισκέψεων, φαρμάκων και ειδικών θεραπευτικών γαλάτων. Για κάθε ευρώ που ξοδεύουμε για την προώθηση του θηλασμού κερδίζουμε 3.
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου επισημάνθηκε ότι 5 με 10 ανακλήσεις υποκαταστάτων γίνονται κάθε χρόνο παγκοσμίως λόγω ανεύρεσης στη σκόνη του γάλακτος: μεταλλικών κομματιών νικελίου, γυαλιού ή πλαστικού, απουσίας βιταμινών, Παρουσία καδμίου, χαλκού, μολύβδου, αρσενικού ή χρωμίου και άλλων βαρέων μετάλλων, χρωστικές από τις τυπωμένες ετικέτες, Μεγάλες δόσεις ιωδίου, υπερβολική δόση βιταμίνης D, ανεπαρκή ποσότητα σιδήρου ή βιταμίνης C, αυξημένα νιτρικά, υπερβολική ποσότητα μαγνησίου και μαγγανίου, πρόκληση αλλαντίασης, αλουμίνιο, μελαμίνη ή περχλωράτη, σιλικόνη και φθαλικά, παρουσία αφλατοξίνης ή εντομοκτόνων, τοξικού βακτηριδίου Sakazakii, κλωστηριδίων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ευρωπαική Επιτροπή Ασφάλειας Τροφίμων το 2004 εξέδωσε οδηγία για αποφυγή γάλακτος σε σκόνη για πρόωρα και για βρέφη κάτω του ενός μηνός.
Επίσης παρουσιάστηκαν δεκάδες παραδείγματα παραβιάσεων του διεθνούς κώδικα εμπορίας υποκαταστάτων μητρικού γάλακτος (δωράκια για το ιατρείο, δωρεάν συμμετοχή σε συνέδρια, οικονομική υποστήριξη έρευνας και προσωπικής ανέλιξης στο πανεπιστήμιο, δωρεάν γάλατα στις μητέρες ,παραπλανητικές διαφημίσεις, πληρωμένες ψευδείς μελέτες για προώθηση υποκαταστάτων, κ.α.)
Επισημάνθηκε η απουσία ουσιαστικού ελέγχου, με αποτέλεσμα την πλήρη ασυδοσία των εταιρειών παρασκευής υποκαταστάτων.
Αποτελεί δε κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων της μητέρας και του παιδιού η απουσία πολιτικών προαγωγής του μητρικού θηλασμού στα δημόσια και ιδιωτικά μαιευτήρια.
Οι σύνεδροι στις παρεμβάσεις τους τόνισαν ότι επιτέλους ο κώδικας πρέπει να γίνει νόμος του ελληνικού κράτους, να ελέγχεται η αυστηρή εφαρμογή του και να τιμωρούνται οι παραβάτες.
Ο θηλασμός αποτελεί την πιο αποτελεσματική προληπτική παρέμβαση
δημόσιας υγείας για να μειωθεί η βρεφική νοσηρότητα και θνησιμότητα.
Το συνέδριο έδωσε τον λόγο και στις μητέρες που μετέφεραν την εμπειρία τους:
«Με τη δύναμη της βούλησης αλλάζεις τον εαυτό σου, με τη δύναμη της αγάπης τους άλλους και με τη δύναμη της σκέψης τον κόσμο» είπε μια απλή μητέρα αφηγούμενη την εμπειρία της: «Πίστευα ότι μπορεί να μην μπορώ να κάνω παιδί, λόγω των χημειοθεραπειών που είχα κάνει στο παρελθόν… Λόγω του ιστορικού μου έχω τριπλάσια πιθανότητα εμφάνισης όγκου στο στήθος γιατί ακτινοβολήθηκε η περιοχή. Οι γιατροί είπαν ότι αν κάτι μπορεί να με προστατέψει αυτό είναι ο θηλασμός, ο μακροχρόνιος θηλασμός όμως, όσο πιο πολύ
μπορώ μου είπαν…
«Εάν μπορείς ένα όπλο να κρατήσεις ενάντια στον καρκίνο του στήθους, αυτό είναι ο θηλασμός», τα λόγια του γιατρού μου, ήταν ένα τρομερό μήνυμα, 25 ετών ήμουν όταν μου το είπε και χαράχτηκε στο μυαλό μου. Η κόρη μου αποθήλασε
μόνη της 2,5 χρονών. Το πιο όμορφο ταξίδι με το παιδί μου είχε τελειώσει. ΔΕΝ ΕΔΙΝΑ ΓΑΛΑ, ΨΥΧΗ ΕΔΙΝΑ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΙΑ. ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΑΝΤΑΛΛΑΣΑΜΕ ΠΟΥ ΕΜΕΙΝΑΝ ΑΠΟΤΥΠΩΜΕΝΑ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ.»
Στη σύγχρονη κατάσταση του μητρικού θηλασμού αναφέρθηκαν αρκετοί σύνεδροι
:«Παρά την μεγάλη πρόοδο που σημειώθηκε τελευταία,τα εμπόδια για τη διάδοση του θηλασμού, τη σωστή επιστημονική ενημέρωση του κοινού εξακολουθούν να είναι τεράστια επειδή προσκρούουν στα συμφέροντα των εταιρειών παρασκευής υποκαταστάτων μητρικού γάλακτος.
«Η αλήθεια στην αρχή χλευάζεται, στη συνέχεια την πολεμάνε και στο τέλος όλοι τη θεωρούν αυτονόητη», έλεγε ο Σοπενχάουερ. Όταν η Μιλένα Ρούζκοβα τόνιζε την αξία του μητρικού θηλασμού, όλοι την χλεύαζαν. Σήμερα ορισμένοι μας πολεμούν.
Δεν θα αργήσει η μέρα που όλοι στη χώρα μας θα θεωρούν και πάλι τον μητρικό θηλασμό ως αυτονόητο.
Για την οργανωτική Επιτροπή
Δρ. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΔΑΜΙΔΗΣ
ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ Π.Γ.Ν.Ε.
- Advertisement -

Τελευταία Νέα