ΑρχικήΥΓΕΙΑΤαχίνι: ο θρεπτικός “γίγαντας”

Ταχίνι: ο θρεπτικός “γίγαντας”

Πρόκειται για το προϊόν που παράγεται από διαλεγμένους σπόρους σουσαμιού, οι οποίοι περνάνε από διαδικασία αποφλοίωσης και ξήρανσης και στη συνέχεια γίνονται πολτός.

Με άλλα λόγια το ταχίνι είναι η ελαιώδης κρέμα του αλεσμένου σουσαμιού. Από διατροφική άποψη, πρόκειται για ένα θρεπτικό “γίγαντα” που συγκεντρώνει πολλές ευεργετικές ιδιότητες και συγκαταλέγεται στη λίστα με τις πιο υγιεινές, ενεργειακές και θρεπτικές τροφές.

Νοστιμιές πολλές & ξεχωριστές

Συνήθως καταναλώνεται σε περιόδους νηστείας, λόγω του ότι αποτελεί ιδανικό υποκατάστατο των ζωικών πρωτεϊνών, που δρουν αναζωογονητικά και αντιγηραντικά για τον οργανισμό, αλλά θα έπρεπε να καταναλώνεται πολύ συχνότερα και σε όλη την περίοδο του χρόνου. Η αλήθεια είναι ότι μόνο τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να παίρνει τη θέση που του αξίζει στο καθημερινό τραπέζι των Ελλήνων, με την παραδοσιακή μαγειρική της πατρίδας μας να είναι γεμάτη από συνταγές με ταχίνι.

Χρησιμοποιείται σκέτο, σε σούπες, σαν προσθήκη σε διάφορες συνταγές, σε ντρέσινγκ για σαλάτες αναμεμειγμένο με λεμόνι, αντί για μαργαρίνη πάνω σε ψωμί, ακόμα και σε νηστίσιμα αρτοσκευάσματα, όπως ταχινόπιτες, ταχινόψωμο κ.ά. Συνδυάζεται ιδανικά με το μέλι, ταιριάζει καταπληκτικά με το κακάο και τον στιγμιαίο καφέ και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σάλτσες αντικαθιστώντας το αβγολέμονο.

Ταιριάζει ιδανικά με τις ασιατικές γεύσεις, όπως σάλτσα σόγιας, ρυζόξιδο, κύμινο, τζίντζερ, φρέσκο κόλιαντρο, καυτερές πιπεριές τσίλι κ.ά. Εξαιτίας της λιπαρότητάς του είναι ιδανικό με εσπεριδοειδή, ιδιαίτερα με λεμόνι και πορτοκάλι. Περιέχει τα ίδια λιπαρά με το φιστικοβούτυρο, καθώς και παρόμοια υφή, με αποτέλεσμα να μπορεί κάλλιστα να το αντικαταστήσει. Το ταχίνι είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο και στη ζαχαροπλαστική, σε παρασκευές όπως η ταχινόπιτα, ταχινοκουλουράκια και διάφορα κέικ, ενώ πολλοί το προσθέτουν ακόμη και στον καφέ τους.

Το γλυκό «φάρμακο»

Eχει πολλές, πλην όμως… τίμιες θερμίδες. Τα 100 γρ. αποδίδουν 500 θερμίδες, αλλά παράλληλα μας δίνουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Αποτελεί σημαντική πρωτεϊνική πηγή που ωστόσο από μόνη της δεν έχει υψηλή βιολογική αξία. Συνδυαζόμενο όμως με ψωμί ή με όσπρια, όπως συμβαίνει στην παρασκευή του χούμους, η βιολογική του αξία αναβαθμίζεται, συμβάλλοντας σημαντικά στην κάλυψη των πρωτεϊνικών μας αναγκών.
Παράλληλα το ταχίνι αποτελεί ένα ιδανικό σύμμαχο για την καλή υγεία των οστών, αφού μας δίνει όχι μόνο ασβέστιο, αλλά και μαγνήσιο. Συμβάλλει επίσης και στην καλή υγεία της καρδιάς. Τα λιπαρά που αποτελούν και τη βάση της σύνθεσής του, είναι κυρίως μονοακόρεστα και πολυακόρεστα, τα οποία συνδέονται με μείωση των επιπέδων λιπιδίων στο αίμα, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Επιπρόσθετα, το ταχίνι περιέχει και μικρές ποσότητες από φυτοστερόλες, οι οποίες συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα.

Πηγή

- Advertisement -

Τελευταία Νέα