Στο ΒΗΜΑ tv και στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της Τρίτης 9 Ιανουαρίου, ήταν καλεσμένος ο Δήμαρχος Αρταίων Χριστόφορος Σιαφάκας, όπου μίλησε εφ’ όλης της ύλης για τα τρέχοντα ζητήματα του Δήμου, με την έναρξη της νέας Δημοτικής Αρχής.
Ο κ. Σιαφάκας, αφού ευχήθηκε καλή χρονιά, αναφέρθηκε στις πρώτες κινήσεις του, όπως στην ανάδειξη του προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου, των μελών της Δημοτικής Επιτροπής, στην τοποθέτηση και τον ορισμό καθηκόντων των Αντιδημάρχων και των άμεσων συνεργατών του, καθώς επίσης και στη συγχώνευση των δυο νομικών προσώπων, μια διαδικασία που πρέπει άμεσα να ολοκληρωθεί.
Η ΔΕΥΑ
Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για το τι μέλλει γενέσθαι με τις συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ ο κ.Σιαφάκας ανέφερε ότι « το σχέδιο της συγχώνευσης των ΔΕΥΑ, εμάς ως Δήμο Αρταίων μας βρίσκει αντίθετους. Το συγκεκριμένο νομικό πρόσωπο είναι μια υγιής επιχείρηση, είναι για εμάς εργαλείο, ένα νομικό πρόσωπο το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει παράξει έργο, έχει ενταχθεί σε προγράμματα, έχει πάρει χρηματοδοτήσεις, έχει ξεκινήσει να αναβαθμίζει το δίκτυο ύδρευσής του. Συνεπώς δεν μας συμφέρει να συγχωνευτεί με άλλα νομικά πρόσωπα, με άλλες ΔΕΥΑ, με μια κεντρική διοίκηση στην οποία δεν θα έχουμε τον πρώτο λόγο, ούτε θα είναι ένα εργαλείο στα χέρια του Δήμου για να κάνει τη δική του πολιτική προς όφελος πάντα των δημοτών. Μας βρίσκει αντιθέτους, διότι θα θέλαμε τη διαχείριση του νερού να την έχουμε αποκλειστικά στα χέρια μας εφόσον, όπως προανέφερα, πρόκειται για υγιή επιχείρηση. Επιπλέον κάθε Δήμος επιθυμεί να ακολουθήσει τη δική που πολιτική. Λόγου χάρη, εγώ ως δήμαρχος, μπορεί να επιθυμώ να μειώσω το κόστος στο τιμολόγιο του νερού για τον επόμενο χρόνο, επιθυμώ να ελαφρύνω τους δημότες μου. Δεν μπορεί αυτή η πολιτική απόφαση να εξαρτάται από μια άλλη ΔΕΥΑ που οφείλει, που ίσως να έκανε κακοδιαχείριση τα προηγούμενα χρόνια».
Οι πρώτες εκατό ημέρες
Στην ερώτηση του δημοσιογράφου για το πρόγραμμα των πρώτων εκατό ημερών της διοίκησης του Δήμου, τις προτεραιότητες που τίθενται άμεσα και τον προγραμματισμό, ο κ. Σιαφάκας σημείωσε: «Και βέβαια υπάρχει πρόγραμμα των πρώτων εκατό ημερών.
Μέλημά μας είναι το πρόγραμμα της καθημερινότητας. Το να μπορέσουμε πρωτίστως να διαχειριστούμε την καθημερινότητα του δημότη. Δεύτερον είναι να αξιοποιήσουμε το παραποτάμιο και το παραλίμνιο, έτσι ώστε μέχρι την άνοιξη να δημιουργήσουμε χώρους προσβάσιμους και επισκέψιμους από τους δημότες, αλλά και από ξένους επισκέπτες.
Τρίτο -και σημαντικότερο- είναι το θέμα του Ξενία που δυστυχώς απεντάχθηκε από το προηγούμενο ΕΣΠΑ. Να μπορέσουμε άμεσα να ενταχθούμε ξανά και σε δεύτερο χρόνο να προχωρήσουμε σε μια μικρή ίσως τροποποίηση της μελέτης. Είναι ένα μεγάλο στοίχημα για εμάς και αφορά ευρύτερα στο χώρο του Κάστρου, να το ανοίξουμε δηλαδή και να μπορέσουμε να το αξιοποιήσουμε.
Το ΞΕΝΙΑ
Σε ερώτηση του δημοσιογράφου όσον αφορά στη χρήση του «Ξενία» και πώς θα προχωρήσει η διαδικασία ο κ. Σιαφάκας ανέφερε: «Εμείς, στο προηγούμενο διάστημα, ήμαστε σε συνεχή επαφή και με τη διαχειριστική και με το ΕΣΠΑ. Προσπαθήσαμε να κερδίσουμε χρόνο για να μπορέσουμε μέχρι το τέλος του 2023 να υπογράψουμε τη σύμβαση έτσι ώστε να μην απενταχθεί το συμβολικό αυτό για εμάς έργο. Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να χάσουμε άλλο χρόνο, τα 12 εκατομμύρια που απεντάχθηκαν πρέπει το συντομότερο δυνατό να τα εντάξουμε σε επόμενο πρόγραμμα.
Η πληροφορία που εγώ έχω αφορά στη θετική εισήγηση στην προσφυγή που έχουμε κάνει προς το Ελεγκτικό. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς, γιατί στην καινούργια ένταξη, δεν θα χάσουμε άλλο χρόνο, ώστε να βγούμε σε καινούργιο διαγωνισμό.
Είναι ένα έργο για εμάς σε πλήρη ωριμότητα. Αν ολοκληρωθεί και η διαδικασία από το Ελεγκτικό, θα έχουμε και ανάδοχο. Συνεπώς είναι πιο εύκολο να πείσουμε και το υπουργείο και τη Διαχειριστική στην καινούργια προγραμματική περίοδο και να βοηθηθούμε για μία ένταξη συγκεκριμένη. Είναι σημαντικό για εμάς, αντιλαμβάνεστε ότι πρόκειται για ένα έργο εμβληματικό.
Σε καμία περίπτωση δεν θα διακυβεύαμε τη χρηματοδότηση και δεν θέλουμε να χάσουμε άλλο χρόνο. Δεσμευτήκαμε για αυτό και προεκλογικά. Θα διαχειριστούμε τυχόν τροποποιήσεις που μπορούμε να φέρουμε στη μελέτη για το ΞΕΝΙΑ. Η αλλαγή χρήσης είναι δύσκολο και το γνωρίζουμε, αλλά τροποποίηση στη μελέτη για να μπορούμε να έχουμε καλύτερες χρήσεις, ώστε την επόμενη μέρα να είναι αξιοποιήσιμο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, μπορούμε και θα επιμείνουμε σε αυτό.
Το στοίχημα είναι να ανοίξει άμεσα, να αξιοποιηθεί, μας ενδιαφέρει όμως και η αξιοποίηση όλου του χώρου του Κάστρου. Πρέπει να είναι επισκέψιμο από τον Αρτινό δημότη και γι αυτό άλλωστε έχουμε στο πρόγραμμά μας και την άμεση κατασκευή ανοιχτού θεάτρου μέσα στο χώρο αυτό».
Η χρηματοδότηση από την Περιφέρεια
Στην ερώτηση του οικοδεσπότη του φιλόξενου σταθμού που αφορούσε τη χρηματοδότηση που εγκρίθηκε από την Περιφέρεια Ηπείρου για την επόμενη προγραμματική περίοδο πολύ ξεκάθαρα ο κ. Σιαφάκας εξήγησε ότι: «Πρόκειται για το ποσό που εγκρίθηκε και που ανέρχεται στα 20 εκατ. ευρω. Πρόκειται για τα χρήματα που δίνει η Περιφέρεια στους Δήμους. Έχουμε ήδη μια ώριμη μελέτη που είναι οι Πολιτιστικές διαδρομές. Είμαστε σε επαφή με τον κ. Σταύρο Μπένο και το «ΔΙΑΖΩΜΑ» ώστε να μπορέσουμε να περατώσουμε το σπουδαίο αυτό έργο άμεσα. Σαφώς πρέπει να είμαστε έτοιμοι με μελέτες, έτσι ώστε στοχευμένα να υλοποιήσουμε προτεραιότητες της δημοτικής αρχής».
Το μεγάλο στοίχημα
Κλείνοντας τη συνέντευξή του ο κ. Σιαφάκας αναφέρθηκε στο μεγάλο στοίχημα και την «πρόκληση», όντας στο τιμόνι του Δήμου: «Το στοίχημα για εμένα είναι η βελτίωση και αναβάθμιση της ποιότητας ζωή του Δημότη, της καθημερινότητας των Αρτινών .Η βαρύτητα που πρέπει να δοθεί είναι στο να αλλάξει η νοοτροπία, η παιδεία, οι συνήθειές μας, ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε τα πράγματα στην καθημερινότητά μας.
Τα μεγάλα έργα θα τα επιδιώξουμε και αργά ή γρήγορα θα πάρουν το δρόμο τους, όμως το μεγάλο στοίχημα είναι η καθημερινότητα του πολίτη. Επιπλέον, ένας μεγάλος ακόμη στόχος μας είναι η αξιοποίηση του ποταμού μας. Ενός θησαυρού που ως τώρα δεν δώσαμε την απαραίτητη βαρύτητα . Όλα αυτά προ όφελος πάντα των πολιτών με απώτερο στόχο την καλυτέρευση της ποιότητας ζωής τους».