fbpx
Δευτέρα, 19 Απριλίου, 2021
Αρχική ΕΛΛΑΔΑ ΣΑΤΕ: Κίνδυνος λουκέτων από τις αλόγιστες εκπτώσεις στα δημόσια έργα

ΣΑΤΕ: Κίνδυνος λουκέτων από τις αλόγιστες εκπτώσεις στα δημόσια έργα

Η αδυναµία της Πολιτείας να περιορίσει τις προσφορές κάτω του κόστους στα δηµόσια έργα και να αποτρέψει καταστάσεις αθέµιτου ανταγωνισµού που καταπατούν τις αρχές της προστασίας του ανταγωνισµού και της ισότητας των διαγωνιζοµένων στα έργα δηµιουργεί µία νέα γενιά πτωχευµένων εργοληπτικών επιχειρήσεων, προειδοποιεί ο Πανελλήνιος Σύνδεσµος Τεχνικών Εταιρειών (ΣΑΤΕ).

Ο Σύνδεσµος µε επιστολή του ζητά να δοθεί λύση στο µεγάλο πρόβληµα των προσφορών συνεχώς κάτω του κόστους, που οδηγούν την παραγωγή των δηµοσίων έργων σε πλήρη απορρύθµιση.

Συγκεκριµένα στην επιστολή του ΣΑΤΕ τονίζεται ότι οι αναθέτουσες αρχές κάνουν αποδεκτές υπερβολικά χαµηλές προσφορές διαγωνιζοµένων, χωρίς να προχωρούν στον έλεγχο της δυνατότητας υλοποίησής τους, παρά το γεγονός ότι η νοµοθεσία το επιβάλλει.

AdTech Ad

Η κατάσταση που επικρατεί επί οκτώ και πλέον µήνες στις δηµοπρασίες των έργων, χαρακτηρίζεται από το φαινόµενο µειοδότριες προσφορές να αναδεικνύονται από 15 έως και 20 ποσοστιαίες µονάδες κάτω του κόστους, γεγονός που συνεπάγεται χρονοβόρες διαδικασίες αποπεράτωσης και αµφιλεγόµενη ποιότητα κατασκευής των έργων, που είναι οι συνέπειες της ανάθεσης των έργων σε προσφορές κάτω του κόστους, φαινόµενο που τελικώς αποβαίνει εις βάρος του κοινωνικού συνόλου και των χρηστών των έργων.

Ταυτόχρονα, αυτό το φαινόµενο θα οδηγήσει µε µαθηµατική ακρίβεια σε κατάρρευση των υγιών επιχειρήσεων, οι οποίες δεν µπορούν να ανταγωνιστούν προσφορές κάτω του κόστους και µοιραία είτε θα έχουν µηδενικό κύκλο εργασιών και απόλυση απασχολούµενου προσωπικού είτε θα αναγκαστούν να εµπλακούν σε µία διαδικασία ζηµιογόνων προσφορών που και πάλι θα τις οδηγήσει σε κλείσιµο.

Το τελικό αποτέλεσµα θα είναι νέα γενιά πτωχευµένων εταιρειών καθώς και µη ποιοτικά και µη δυνάµενα να εξυπηρετήσουν τους πολίτες δηµόσια έργα.

Οι προβλέψεις του άρθρου 88 του Ν.4412/2016 µε το οποίο θεσπίζεται ο έλεγχος των αναθετουσών αρχών επί των ασυνήθιστα χαµηλών προσφορών και η προβλεφθείσα στο ίδιο άρθρο δυνατότητα έκδοσης εγκυκλίου του Υπουργείου Υποδοµών προκειµένου να δίδονται κατευθύνσεις στις Αναθέτουσες Αρχές για τον αντικειµενικό και ενιαίο τρόπο ανάδειξης των Ασυνήθιστα Χαµηλών Προσφορών συνιστά µία θετική και αναγκαία, κατά την άποψη του ΣΑΤΕ, πρόβλεψη του νοµοθέτη αφού η παραχώρηση στις αναθέτουσες αρχές να αξιολογούν αυτές πότε µία προσφορά είναι ασυνήθιστα χαµηλή και εάν η υποβληθείσα αιτιολόγηση δικαιολογεί επαρκώς την οικονοµική προσφορά, αποτελεί «λευκή επιταγή» για αυθαιρεσίες και ανοµίες κάθε µορφής.

Ωστόσο, όπως τονίζεται στην επιστολή, µέχρι και σήµερα το Υπουργείο δεν έχει ενεργοποιήσει την σχετική πρόβλεψη του νόµου για έκδοση εγκυκλίου µε αποτέλεσµα οι αναθέτουσες αρχές να συνεχίζουν να αναδεικνύουν αναδόχους µειοδότριες εταιρείες µε προσφορές που αντικειµενικά δεν µπορούν να υλοποιηθούν.

Για αυτό τον λόγο και προκειµένου να προστατευθούν τα µέλη του Συνδέσµου και ο εργοληπτικός κόσµος από καταστάσεις αθέµιτου ανταγωνισµού που συντηρεί η µη έκδοση της σχετικής εγκυκλίου ο Σύνδεσµος ζητά συνάντηση µε τον Υπουργό.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή

Τελευταία Νέα

Πατήσια : Σκότωσαν 90χρονο μέσα στο σπίτι του – Βρέθηκε δεμένος

Νεκρός μέσα στο σπίτι του στα Πατήσια, εντοπίστηκε το απόγευμα της Κυριακής, 90χρονος άνδρας. Άγνωστοι εισέβαλλαν στο σπίτι του για να τον ληστέψουν και τον...

Οικογενειακή τραγωδία στο Κορωπί: Πατέρας σκότωσε τον 48χρονο γιο του

Οικογενειακή τραγωδία σημειώθηκε το πρωί στην οδό Γ. Αναγνώστου 40 στο Κορωπί, όταν ένας 76χρονος πατέρας σκότωσε τον 48χρονο γιο του πυροβολώντας τον στην κοιλιακή...

Ανείπωτη τραγωδία σε τροχαίο: Χαροπάλευε για μέρες δίπλα στο νεκρό σύζυγο της

Μια  ανείπωτη τραγωδία αποκαλύφθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο Ρέθυμνο. Ζευγάρι εντοπίστηκε μέσα σε χαντάκι, μετά από τροχαίο που είχαν με τη μηχανή...

Επίθεση με καυστικό υγρό στην Κυψέλη : Για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατηγορείται ο 25χρονος δράστης

Αντιμέτωπος με το κακούργημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας βρίσκεται ο 25χρόνος ο οποίος συνελήφθη για την επίθεση με καυστικό υγρό στην Κυψέλη. Ο νεαρός μετά...