Αρνείται να διορθώσει το ΧΑ, συμπλήρωσε οκτώ διαδοχικές ανοδικές εβδομάδες για πρώτη φορά από το 2012. Μεγάλες τοποθετήσεις ξένων ανεβάζουν τον τζίρο. Απόδοση 32% για τον Δείκτη από τον Οκτώβριο, 35% για τον FTSE 25, 63% για τον τραπεζικό.
Εικόνα αγοράς που αρνείται να βγάλει ουσιαστική διόρθωση, την ώρα που υπάρχουν πολύ μεγάλα κέρδη, κινούμενη μάλιστα εν πολλοίς ανεξάρτητα από το εκάστοτε momentum των διεθνών αγορών συνεχίζει να δείχνει το ελληνικό χρηματιστήριο. Η αγορά έχει συσσωρεύσει πολύ μεγάλα κέρδη, τόσο αν «μετρηθεί» από το ξεκίνημα του ράλι στις αρχές του Οκτωβρίου 2022, όσο και σε επίπεδο των πρώτων σαράντα ημερών του 2023, οπότε εύλογα αναλυτές και επενδυτές ανέμεναν και αναμένουν διόρθωση.
Στην αγορά έχει διαμορφωθεί μια πολύ αξιοσημείωτη δυναμική που φέρνει ανατροφοδοτούμενο ενδιαφέρον για τίτλους που έχουν μείνει πίσω, λειτουργώντας ως ανάχωμα στη διόρθωση άλλων μετοχών που έχουν ήδη καταγράψει σημαντική «κούρσα». Συνάμα, κάθε ενδοσυνεδριακή πτώση, θεωρείται ευκαιρία για νέο χτίσιμο θέσεων, κάτι που έγινε φανερό χθες όπου ο Γ.Δ. και έφτασαν να υποχωρούν έως 1,50% και 1,24% αντίστοιχα, όμως στο φινάλε έκλεισαν με πτώση 0,63% και 0,32%, καθώς στο τελευταίο δίωρο επικράτησαν καθαρά οι αγοραστές. Όλα αυτά, σε μια ημέρα όπου δείκτες όπως ο DAX της Φρανκφούρτης υποχώρησαν έως 1,39%, ενώ ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 είχε πτώση 1,36%.
Παράλληλα, το Χ.Α. συμπλήρωσε οκτώ διαδοχικές ανοδικές εβδομάδες, κάτι που και τεχνικά είναι σπάνιο, καθώς είχε να γίνει έντεκα χρόνια, από το 2012. Την ίδια ώρα, οι ενεργοί κωδικοί πληθαίνουν, μετοχές όλων των αποχρώσεων βγαίνουν στο προσκήνιο, deals και δημόσιες προτάσεις δημιουργούν κλίμα και ξυπνούν αντανακλαστικά και γενικώς σε καθημερινή βάση, επιβεβαιώνεται πως η αγορά διανύει μια πολύ γόνιμη περίοδο.
Κυριότερο στοιχείο που «σφραγίζει» με ποιότητα όλο το οικοσύστημα του Χ.Α. και προσδίδει βάθος που έλειπε από την αγορά, είναι ασφαλώς η θεαματική αύξηση της ημερήσιας αξίας συναλλαγών, που σταδιακά διαχέεται και σε μικρότερης αποτίμησης μετοχές. Μόνο στις οκτώ έως τώρα συνεδριάσεις του Φεβρουαρίου έχει διακινηθεί συνολικός τζίρος 1.059,6 δισ. ευρώ, καθιστώντας τον τρέχοντα μήνα τον πιο «πλούσιο» σε συναλλαγές των τελευταίων ετών. Ο μέσος ημερήσιος τζίρος του Φεβρουαρίου διαμορφώνεται στα 132,45 εκατ. ευρώ, ενώ το 2023 ο μέσος τζίρος ανέρχεται στα 101,2 εκατ. ευρώ, ενισχυμένος κατά 36,7% έναντι του 2022.
Ο Γενικός Δείκτης έκανε την πολυπόθητη υπέρβαση στις 26 Ιανουαρίου όταν και υπερκέρασε (σε κλείσιμο) τις 1.000 μονάδες, έχοντας έκτοτε δώδεκα διαδοχικά κλεισίματα πάνω από αυτή τη ζώνη, χτίζοντας μέρα με την ημέρα απόσταση από αυτή την περιοχή. Κάνοντας σε μόνιμη βάση μόνο ενδοσυνεδριακές διορθώσεις, το Χ.Α. κηδεμονεύεται από τα long χαρτοφυλάκια που τοποθετούν σημαντικά κεφάλαια, προσβλέποντας σε θετικές εξελίξεις, όπως είναι η επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας για τη χώρα, και η επάνοδος του χρηματιστηρίου στις ανεπτυγμένες αγορές, ύστερα από δέκα περίπου χρόνια.
Πρόκειται για δύο κομβικές εξελίξεις που – ασχέτως με τις τεχνικές υπερβολές λόγω των κινήσεων ψυχολογίας της αγοράς –είναι συνθήκες που θα πιστοποιήσουν την αλλαγή επιπέδου για το σύνολο των επενδυτικών assets της χώρας. Εκεί οφείλεται το κρεσέντο διαρκών εισροών ξένων κεφαλαίων στο σύστημα, από μεγάλα διεθνή χαρτοφυλάκια που έχουν τεράστια εμπειρία και ποτέ δεν… χαρίζονται σε κανέναν.
Μια πρόγευση της αναβάθμισης της αγοράς είναι και η αύξηση των μετοχών που απαρτίζουν τον MSCI Greece Standard Index, που ύστερα και από την προσθήκη της Motor Oil, πλέον το Χ.Α. έχει δέκα εκπροσώπους, ενώ έως πριν δύο χρόνια, είχαν μειωθεί στους τρεις. Ο συγκεκριμένος δείκτης λειτουργεί ως μπούσουλας για τα μεγάλα παθητικά χαρτοφυλάκια στον κόσμο, κάτι που επιβεβαιώνεται κάθε φορά που λαμβάνει χώρα το rebalancing με τις αναδιαρθρώσεις θέσεων αυτών των επενδυτικών σχημάτων.
Η είσοδος της Motor Oil στον ελληνικό MSCI ανεβάζει περίπου κατά 0,20% την συμμετοχή της Ελλάδας στο δείκτη αναδυόμενων αγορών του οίκου, ενώ εκτιμάται από τη Societe Generale ότι θα φέρει εισροές 70 εκατ. δολαρίων. Η μετοχή της Motor Oil ήταν πρωταγωνίστρια στη χθεσινή συνεδρίαση με συναλλαγές που ξεπέρασαν τα 12 εκατ. ευρώ, και άνοδο κατά 3,18%, ενώ θυμίζουμε πως ήταν η πρώτη σε κερδοφορία μετοχή του 2022 στον FTSE 25 με επίδοση +59%.
Εντυπωσιακή επίσης είναι η ανθεκτικότητα των τραπεζών, που παρά τα πολύ σημαντικά τους κέρδη, χθες στην ουσία έκαναν ανεπαίσθητη διόρθωση, μολονότι η ημέρα ευνοούσε για πολύ καλό «κλείδωμα» κερδισμένης ρευστότητας. Ο τραπεζικός έκλεισε στις 839,23 μονάδες με πτώση 0,43%, ενώ έφτασε έως το -1,14%. Και όλα αυτά, ενώ έκλεισε μια ακόμη θετική εβδομάδα με κέρδη 5,71%, ενώ από την αρχή του 2023 βρίσκεται στο +31,02%.
Ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε την περασμένη εβδομάδα σε ποσοστό 3,36%, ο FTSE 25 έκλεισε στο +3,79%, ενώ ο Mid Cap κέρδισε 1,73%. Έτσι, από την αρχή του έτους, ο Γ.Δ. κερδίζει 14,88%, ο FTSE 25 είναι στο +15,91% και ο Mid Cap στο +13,38%.
Στις επιμέρους τραπεζικές μετοχές, η Πειραιώς, παρά το γεγονός ότι δεν εισήλθε στον MSCI Standard Index, όπως θεωρούσε πιθανό η αγορά, χθες όχι μόνο δεν υποχώρησε αλλά έκλεισε στο +0,48%, ανεβάζοντας το… σκορ στο +45,20% φέτος! Μια επιβεβαίωση της δυναμικής και του momentum που έχει διαμορφωθεί, το οποίο, ως φαίνεται, δεν πατά σε εφήμερες εξελίξεις. Η Eurobank ενισχύεται σε ποσοστό 29,57% φέτος, η Εθνική είναι στο +28,58% και η Alpha Bank στο +28,50%.
Οι αφορμές για διόρθωση
Ασφαλώς η αγορά εξακολουθεί να χρειάζεται διόρθωση παρά το χθεσινό ενδοσυνεδριακό -1,50% και με τις πρώτες αφορμές, θα την κάνει, όπως εκτιμούν οι αναλυτές. Χθες, μετά από ημέρες, υπήρξαν τίτλοι του Large Cap που έκαναν αιχμηρή διόρθωση, όπως η ΓΕΚ Τέρνα που υποχώρησε κατά 5,53% εν μέσω κάποιων φημών για το deal, ενώ άνω 3% έχασαν οι Viohalco, Σαράντης, Quest Συμμετοχών και Τέρνα Ενεργειακή.
Αν υπάρξει κάποια δυσμενής εξέλιξη με το εδώ και καιρό δρομολογούμενο deal πώλησης της Τέρνα Ενεργειακή, τότε αυτό ασφαλώς θα είναι μια καλή αφορμή για διόρθωση. Η αγορά θα βρει, σε κάθε περίπτωση, αφορμές διόρθωσης, όμως αυτή, όπως όλα τα συμφραζόμενα μαρτυρούν, όχι μόνο δε θα διαταράξει το καλό κλίμα, αλλά θα δώσει την ευκαιρία για την ισχυροποίηση της δυναμικής, μέσω νέας εισροής κεφαλαίων και καινούριων κωδικών.
Όπως εύστοχα σημειώνει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης, «ακόμα και αν δοκιμαστούν τα επίπεδα των 1.040 μονάδων δεν αλλάζει κάτι βραχυπρόθεσμα, η ορμή της ανόδου παραμένει ισχυρή και η άνοδος πλέον κοιτάζει το νέο επίπεδο αντίστασης που βρίσκεται στα υψίπεδα των 1.100 μονάδων.
Ουσιαστικά θα μιλάμε για αλλαγή τάσης μόνο αν η αγορά χάσει τις 1.000 μονάδες κάτι το οποίο επί του παρόντος δεν φαίνεται άμεσα πιθανό, αφού οι όγκοι είναι υποστηρικτικοί και η εναλλαγή των ημερήσιων πρωταγωνιστών βοηθά στην γρήγορη απορρόφηση των σημαντικών βραχυπρόθεσμών κερδών. Η αγορά έχει “πλάτη” και αυτό οφείλεται στην επανεπένδυση των γρήγορων κερδών και στην διατήρηση της ρευστότητας σε υψηλά επίπεδα. Μια καλή ένδειξη ωστόσο ολοκλήρωσης ή κορεσμού της διόρθωσης, θα είναι μια συνεδρίαση ισορροπίας με μειωμένο τζίρο».
Συνεχίζοντας ο αναλυτής τονίζει πως «τεχνικά ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε μια από τις υψηλότερες τιμές όλων των εποχών στους ημερήσιους ταλαντωτές στην συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης (87,2 με όριο το 100). Ανάλογης έντασης ανοδική δυναμική είχε καταγραφεί τον Μάιο του 2017 όταν ο Γενικός Δείκτης είχε ξεπεράσει την τιμή 90. Η πληθωριστική εικόνα των ταλαντωτών και η παραμονή για 19 ημερολογιακές ημέρες σε υπεραγορασμένες ζώνες έφερε την διόρθωση της Παρασκευής, η οποία είναι μια μάλλον αναμενόμενη έως και αργοπορημένη εξέλιξη για την έκταση της ανόδου που προηγήθηκε. Προς το παρόν η διόρθωση που ξεκίνησε από το μεσημέρι της Πέμπτης μπορούμε να υποθέσουμε ότι είναι ακόμα σε εξέλιξη».