fbpx
Τρίτη, 28 Μαρτίου, 2023
Αρχική ΥΓΕΙΑ Πρωινό: Πόσο μεγάλο πρέπει να είναι για να «κάψετε» τις διπλάσιες θερμίδες

Πρωινό: Πόσο μεγάλο πρέπει να είναι για να «κάψετε» τις διπλάσιες θερμίδες

Το πρωινό θεωρείται εδώ και καιρό το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας, καθώς οι τροφές και τα ροφήματα που επιλέγουμε να καταναλώσουμε μόλις ξυπνήσουμε, έχουν μεγάλο αντίκτυπο στις γνωστικές μας επιδόσεις, τη διάθεση και τα επίπεδα ενέργειας κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Τώρα, νέα έρευνα από την Endocrine Society δείχνει ότι το πρωινό παίζει ακόμη μεγαλύτερο ρόλο στη γενική υγεία μας από ότι πιστεύαμε προηγουμένως.

Tα άτομα που τρώνε πλούσιο πρωινό καίνε διπλάσιες θερμίδες σε σύγκριση με εκείνους που τρώνε μεγαλύτερο δείπνο, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Έχουν επίσης μειωμένη επιθυμία, ιδιαίτερα για γλυκά, και έχουν πιο υγιή επίπεδα σακχάρου στο αίμα (γλυκόζη) και ινσουλίνης όλη την ημέρα.

Πιο ενεργός μεταβολισμός μετά το μεγάλο πρωινό

Κατά τη διάρκεια 3 ημερών, οι ερευνητές αξιολόγησαν τους συμμετέχοντες στην μελέτη, που είτε έτρωγαν ένα πρωινό με λίγες θερμίδες και ένα δείπνο με πολλές θερμίδες είτε το αντίστροφο.

Στη συνέχεια, παρακολούθησαν τα επίπεδα θερμογένεσης στους συμμετέχοντες αλλά και άλλοι δείκτες, όπως το αίσθημα πείνας συνολικά, τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και η επιθυμία για γλυκό.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι, κατά μέσο όρο, η θερμογένεση των συμμετεχόντων ήταν 2,5 φορές υψηλότερη μετά το μεγάλο πρωινό σε σχέση με το δείπνο, δείχνοντας ουσιαστικά ότι ο μεταβολισμός των ανθρώπων είναι πιο ενεργός μετά το πρωινό τους γεύμα.

Επιπλέον, η κατανάλωση ενός πρωινού με πολλές θερμίδες συνδέθηκε με μειωμένη πείνα και λαχτάρα για γλυκά κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Τι βάζουμε στο πιάτο μας

Οι ερευνητές πίσω από την μελέτη συνιστούν γενικά να τρώτε τα μεγαλύτερα γεύματά σας νωρίτερα μέσα στην ημέρα, ειδικά εάν προσπαθείτε να χάσετε βάρος. Όπως δείχνει η μελέτη, ο μεταβολικός μας ρυθμός επιβραδύνεται τη νύχτα, με αποτέλεσμα το σώμα να αφομοιώνει τα τρόφιμα και να τα καίει για καύσιμο.

Επιπλέον επιλέξτε ένα καλά ισορροπημένο πρωινό – όπως φρούτα, αυγά, πλιγούρι βρώμης και γιαούρτι – και αποφύγετε τα υπερβολικά επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως τα αρτοσκευάσματα και τα δημητριακά με ζάχαρη.

Αυτά απορροφώνται πιο γρήγορα και μπορούν να προκαλέσουν την απότομη αύξηση και την εξίσου απότομη πτώση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, που θα μειώσει τα επίπεδα ενέργειάς σας και θα σας κάνει να πεινάτε πιο έντονα.

ΠΗΓΗ

Τελευταία Νέα

Συντάξεις Απριλίου : Ξεκίνησε η πληρωμή

Από σήμερα, Δευτέρα 27 Μαρτίου, το απόγευμα ξεκίνησαν από τον e-ΕΦΚΑ οι πληρωμές των κύριων και επικουρικών συντάξεων για τον Απρίλιο. Όπως γίνεται κάθε μήνα,...

Δικαιοσύνη και ασφάλεια χωρίς ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας δεν γίνεται

Ενόψει των εκλογών ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που η κυβέρνηση προσπαθεί επιμελώς να κρύψει κάτω από το χαλί είναι εκείνο της δημόσιας υγείας...

Η PALSO Άρτας διοργανώνει την 17η Πανηπειρωτική Έκθεση Ξενόγλωσσου Διδακτικού Βιβλίου

Ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών Άρτας διοργανώνει την 17η Πανηπειρωτική Έκθεση Ξενόγλωσσου Διδακτικού Βιβλίου & Εποπτικών Μέσων την Κυριακή 2 Απριλίου 2023 στο Επιμελητηριακό...

Τι δήλωσε ο CEO του TikTok στο Κογκρέσο σχετικά με τους δεσμούς της εφαρμογής με την Κίνα και την ασφάλεια των εφήβων

Στην πρώτη του ακρόαση στο Κογκρέσο, ο διευθύνων σύμβουλος της TikTok, Shou Chew, προσπάθησε να υποβαθμίσει τους δεσμούς του TikTok με την Κίνα και τη μητρική...