Η εκκλησία της Παναγίας της Παρηγορήτισσας στην Άρτα αποτελεί το σπουδαιότερο βυζαντινό μνημείο της περιοχής. Ο τρούλος της αιωρείται και αυτό το έχει αναλάβει το μελετήσει ομάδα του Πολυτεχνείου. Αντικρίζοντας το ναό, σε πιάνει ένα δέος καθώς έχει εντυπωσιακά ψηφιδωτά και τοιχογραφίες. Ο ναός άρχισε να χτίζεται το 1260 από τον Μιχαήλ Β Άγγελο Κομνηνό -Δούκα που ήταν ο δεσπότης της Ηπείρου ενώ γυναίκα του ήταν η βασίλισσα Θεοδώρα, πολιούχος της Άρτας.
Ο θρύλος πίσω από το ναό και τον τρούλο που αιωρείται
Σε όλα τα πράγματα που δεν εξηγούνται υπάρχει και ένας θρύλος που τα συνοδεύει και μαθαίνεται από γενιά σε γενιά. Ο πρωτομάστορας λοιπόν θέλοντας να κρατήσει τον τρούλο -στον οποίο δεσπόζει το ψηφιδωτό του Παντοκράτορα-ορατό από την είσοδο, αλλά και για να υπάρχει ευρυχωρία και επαρκής φωτισμός, επινόησε και εφάρμοσε ένα πρωτότυπο τολμηρό σχέδιο στήριξης του τρούλου.
Τι έκανε; Στις τέσσερις γωνίες της εκκλησίας έβαλε από ένα ζευγάρι κολόνες στήριξης και πάνω σε αυτές έβαλε οριζοντίως κορμούς κιόνων πακτωμένους στους τοίχους. Στο ελεύθερο τμήμα αυτών που εξείχαν προς το εσωτερικό του ναού, τοποθετήθηκε ένας δεύτερος όροφος από κίονες κι έτσι με αυτό το σύστημα , δηλαδή κολόνα σε κολόνα, οδηγήθηκε με ένα πυραμοειδές σχήμα και με σχεδόν αιωρούμενους κίονες προς τον τρούλο.
Ο λαϊκός θρύλος
Σύμφωνα με την παράδοση, το κτίσιμο του ναού είχε αναλάβει ένας σπουδαίος πρωτομάστορας. Ενώ οι εργασίες είχαν προχωρήσει αρκετά, αυτός επειδή ήταν περιζήτητος κλήθηκε να βγάλει τα σχέδια για μια άλλη εκκλησία. Αποφάσισε τότε να φύγει για λίγο αναθέτοντας στον βοηθό του τη συνέχιση του έργου μέχρι να επιστρέψει.