fbpx
Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου, 2023
Αρχική ΥΠΟΔΟΜΕΣ - ΟΧΗΜΑΤΑ & ΟΔΗΓΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ Παγκόσμιο ρεκόρ με ηλεκτρικό λεωφορείο: 1800 χιλιόμετρα με μία φόρτιση

Παγκόσμιο ρεκόρ με ηλεκτρικό λεωφορείο: 1800 χιλιόμετρα με μία φόρτιση

Όταν πανηγυρίζουμε για αυτονομία της τάξης των 400 χιλιομέτρων σε ηλεκτρικά ΙΧ, τα 1101,2 μίλια / 1772,2 χιλιόμετρα που κάλυψε το ηλεκτρικό λεωφορείο «Catalyst E2 max» της αμερικανικής εταιρίας Proterra, είναι σίγουρα μια μεγάλη επιτυχία στο χώρο της «πράσινης» αυτοκίνησης.

Το ρεκόρ των 1772,2 χιλιομέτρων του μήκους 12 μέτρων λεωφορείου Catalyst E2 είναι ομολογουμένως εντυπωσιακό ρεκόρ έστω και αν πραγματοποιήθηκε σε πίστα δοκιμών (και συγκεκριμένα Navistar στο New Carlisle της Indiana), με ελεγχόμενες συνθήκες και όχι σε δημόσιο δρόμο. Σημαντικό ρόλο στη μεγάλη αυτή επιτυχία έπαιξε η θηριώδους χωρητικότητας μπαταρία των 660 kWh (10 φορές μεγαλύτερη από τη μπαταρία ενός Chevrolet Bolt / Opel Ampera-E) που προέρχεται από την LG Chem.

Το φετινό ρεκόρ ήρθε σαν επιστέγασμα των προηγουμένων επιτυχιών, αφού τον περασμένο Σεπτέμβριο, ένα Proterra με μπαταρία 440 kWh κάλυψε 603 μίλια, ενώ το 2015 είχε καλύψει απόσταση 258 μιλίων με μπαταρία 257 kWh και σίγουρα δημιουργεί ένα κλίμα αισιοδοξίας σε σχέση με τις δυνατότητες της ηλεκτροκίνησης.

Το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ των 1.013,76 μιλίων είχε επιτευχθεί από ένα επιβατικό ηλεκτρικό αυτοκίνητο που ήταν 46 φορές ελαφρύτερο από το Catalyst E2 max, γεγονός που έκανε τους ανθρώπους να Proterra να μιλάνε για μεγάλο κατόρθωμα. Το βέβαιο είναι ότι πέρα από τις όποιες επιτυχίες σημειώνονται σε αυτή τη φάση, κλειδί στη διάδοση της ηλεκτροκίνησης θα αποτελέσει η εξέλιξη του κόστους των μπαταριών, που θα επηρεάσει αντίστοιχα και τις τιμές των ηλεκτρικών οχημάτων.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το Bloomberg New Energy Finance, οι τιμές των μπαταριών ιόντων λιθίου μειώθηκαν κατά περίπου 72% από το 2010 μέχρι σήμερα και συνεχίζουν να μειώνονται. Σήμερα, πάντως, ένα «τυπικό» λεωφορείο της Proterra κοστίζει περίπου 750.000 δολάρια, όταν ένα αντίστοιχο συμβατικό πετρελαιοκίνητο κοστίζει 500.000 δολάρια.

Η Proterra ασχολείται με τη σχεδίαση και την κατασκευή βαρέων οχημάτων μηδενικών ρύπων, επιτρέποντας στους διαχειριστές στόλων λεωφορείων να μειώσουν σημαντικά το λειτουργικό κόστος. Η εταιρία έχει ήδη πουλήσει περισσότερα από 400 οχήματα σε 42 διαφορετικές δημοτικές, πανεπιστημιακές υπηρεσίες και μεταφορικές εταιρίες. (για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε: proterra ή ακολουθείστε στο Twitter @Proterra_Inc).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία Νέα

Απίστευτα τα κέρδη για την Exxon Mobil το 2022 – Έφτασε τα 59$ δισ.

Κέρδη 59 δισ. δολαρίων είχε η Exxon Mobil το 2022, όπως δήλωσε η εταιρεία, κερδίζοντας πάνω από 6,7 εκατ. δολάρια την ώρα πέρυσι και...

Οι πιο περιζήτητες IT ειδικότητες στο dark web

Η ομάδα Digital Footprint Intelligence της Kaspersky διερεύνησε την αγορά εργασίας του darknet. Μετά την ανάλυση 200.000 αγγελιών απασχόλησης κατά την περίοδο 2020-2022, οι...

Πόσο θα πληρώσετε με τις νέες επιδοτήσεις τους λογαριασμούς ρεύματος

Πέντε «ψαλίδια» στις επιδοτήσεις ρεύματος  έκρυβε το μηνιαίο πρόγραμμα της κυβέρνησης για τους λογαριασμούς ρεύματος νοικοκυριών κι επιχειρήσεων, καθώς όπως εξήγησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας...

Η ηλεκτρική διασύνδεση Ασίας-Ευρώπης μέσω Ελλάδας και ο EastMed στις συζητήσεις Δένδια στο Ισραήλ

Η Ελλάδα και το Ισραήλ έχουν σφυρηλατήσει μια ανθεκτική εταιρική σχέση σε στρατηγικό επίπεδο, που βασίζεται στα κοινά συμφέροντα και τις συγκλίνουσες οπτικές σε...