fbpx
Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου, 2023
Αρχική ΗΠΕΙΡΟΣ Ο Δήμος Αρταίων θα δώσει λύσεις σε όσους οφειλέτες αποδεδειγμένα δεν μπορούν...

Ο Δήμος Αρταίων θα δώσει λύσεις σε όσους οφειλέτες αποδεδειγμένα δεν μπορούν να ανταποκριθούν

Το θέμα των αναγκαστικών κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών οφειλετών του Δήμου συζητήθηκε χθες το βράδυ, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων, μετά από αίτημα δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης.

Από την ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε, από την αρμόδια Διευθύντρια Οικονομικής Υπηρεσίας, καταδείχθηκε ότι δεν μπορούσε να υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση στην απόφαση, καθώς σε αντίθετη περίπτωση υπήρχε ο κίνδυνος παραγραφής και οι αρμόδιοι υπάλληλοι θα διώκονταν ποινικά. Πρόκειται, όπως τονίστηκε, για μια διαδικασία η οποία ακολουθείται σε όλο το δημόσιο τομέα και την οποία έχουν εφαρμόσει δεκάδες Δήμοι (όπως και η προηγούμενη Δημοτική Αρχή το 2013), ενώ καταδείχθηκε πως οι διαδικασίες για την είσπραξη των οφειλών προς κάθε Δήμο είναι αποκλειστικά υπηρεσιακή ευθύνη (άρθρο 25 ΠΔ 774/1980) και σε αντίθετη περίπτωση οι αρμόδιοι υπάλληλοι έχουν πειθαρχικές και ποινικές κυρώσεις για παράβαση καθήκοντος (άρθρο 52, Ν. 4129/2013). Επιπλέον, η συγκεκριμένη ενέργεια προβλεπόταν και στην έκθεση του εξωτερικού Ορκωτού Λογιστή για το οικονομικό έτος 2015 (όπως αναφέρεται στην υπ’ αριθμ 548/2016 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου). Εξάλλου, σημειώνεται ότι και σε βάρος του Δήμου Αρταίων έχουν επιβληθεί κατασχέσεις σημαντικών ποσών στους τραπεζικούς λογαριασμούς που αφορούν απαιτήσεις τρίτων.

Αν και το συγκεκριμένο μέτρο θα μπορούσε να εφαρμοστεί για οφειλές από το πρώτο ευρώ, ο Δήμος Αρταίων το εφάρμοσε για οφειλές πάνω από 1000 €, στην πλειοψηφία τους από το 1995 έως το 2010. Αφορά 722 οφειλέτες του Δήμου (στην πλειοψηφία τους μεγαλοοφειλέτες), τη στιγμή που οι συνολικοί συναλλασσόμενοι στο ταμείο του Δήμου είναι περίπου 45.000 συμπολίτες (ποσοστό μόλις 1,6%), οι οποίοι είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους προς το Δήμο.

Υπενθυμίζεται ότι από τις κατασχέσεις λογαριασμών εξαιρέθηκαν, όχι μόνο όσοι έχουν ενταχθεί σε ρυθμίσεις οφειλών, αλλά και όσοι, αν και δεν έχουν μπει σε κάποια ρύθμιση, πληρώνουν περιοδικά, ανάλογα με τις οικονομικές τους δυνατότητες. Οι συγκεκριμένοι 722 οφειλέτες δεν προσήλθαν ούτε στις ρυθμίσεις, ούτε καν όμως για να πληρώσουν έστω ένα μικρό ποσό ανάλογα με τις δυνατότητές τους –ώστε να εξαιρεθούν από την κατάσχεση- δείχνοντας έτσι αδιαφορία ή συνειδητή επιλογή το να μην πληρώνουν προς το Δήμο.

Παρ’ όλα αυτά, ακόμη και τώρα μπορεί κάποιος εκ των 722 οφειλετών να ενταχθεί σε ρύθμιση (12 ή 24 δόσεων) και εφόσον στη συνέχεια υπάρξει ευνοϊκή ρύθμιση των 100 δόσεων με διαγραφή προσαυξήσεων και προστίμων να υπαχθεί και στη συγκεκριμένη ρύθμιση. Σε αυτή τη περίπτωση θα αναπροσαρμοστεί προς τα κάτω το οφειλόμενο ποσό και θα εξεταστεί η δυνατότητα για αναστολή της κατάσχεσης.

Ο Δήμος Αρταίων κάνει γνωστό πως οφειλέτες, που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις οφειλές τους, μπορούν να επισκεφθούν άμεσα την αρμόδια Οικονομική Υπηρεσία, ώστε να εξεταστεί η κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Στις λίγες περιπτώσεις που έχει υπάρξει εσφαλμένη καταχώριση στοιχείων (ΑΦΜ, ονοματεπώνυμο, διεύθυνση κατοικίας, μεταβιβάσεις κτλ) ο Δήμος ζητά την κατανόηση των πολιτών μέχρι την άμεση διόρθωσή τους. Τονίζεται ότι στους μικροοφειλέτες δίνεται η δυνατότητα από το Νόμο να μετατρέψουν τον λογαριασμό μισθοδοσίας ή σύνταξης ή καταβολής προνοιακών επιδομάτων σε ακατάσχετο, έτσι ώστε να προστατεύονται από τέτοιου είδους κατασχέσεις μέχρι το ποσό των 1250 €.
Σημειώνεται πως σχετική έγγραφη ενημέρωση στους οφειλέτες έγινε και φέτος (όπως άλλωστε γίνεται κάθε χρόνο), ενώ το 2014, αλλά και το 2015 που η Πολιτεία έδωσε τη δυνατότητα για ευεργετικές ρυθμίσεις (των 100 δόσεων με διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων), οι παραπάνω οφειλέτες δεν προσήλθαν για να ενταχθούν, παρά την ενημέρωση που είχαν από την αρμόδια ταμειακή υπηρεσία.

Ο Δήμος Αρταίων με τρεις επιστολές του, από το 2015 (με αρ.πρωτ 7703/6-6-2015, 40259/23-11-2015 και 10968/8-4-2016), έχει ζητήσει από τα αρμόδια Υπουργεία να υπάρξει νέα ρύθμιση (αντίστοιχη με εκείνη των 100 δόσεων) για τις οφειλές των δημοτών προς το Δήμο (στις οποίες ο Δήμος δεν έχει λάβει καμία απάντηση για το τι μέλλει γενέσθαι) και μέχρι σήμερα δεν έχει πραγματοποιηθεί, ενώ το τελευταίο διάστημα παραμένει μόνο σε επίπεδο δημοσιευμάτων η ενδεχόμενη υλοποίηση τέτοιας ρύθμισης.

Σε καμία περίπτωση η απόφαση για την κατάσχεση των τραπεζικών λογαριασμών δεν είναι ευχάριστη, ωστόσο οι πολίτες που έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν θα πρέπει να το κάνουν. Με αυτό τον τρόπο, στη συνέχεια, τα χρήματα αυτά θα επιστραφούν ανταποδοτικά στην κοινωνία με έργα, παρεμβάσεις, βελτιώσεις υποδομών, ενίσχυση απόρων οικογενειών, δράσεις κοινωνικής μέριμνας, ακόμη και γενικής μείωσης δημοτικών τελών σε όλους τους πολίτες, εφόσον αυτά εισπραχθούν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία Νέα

Καιρός: Έρχεται η Μπάρμπαρα και φέρνει χιόνια και παγετό

Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, προειδοποιώντας για την έλευση της κακοκαιρίας Μπάρμπαρα που αναμένεται να φέρει χαμηλές θερμοκρασίες, ισχυρό...

Η Γερμανία θα στείλει 88 άρματα μάχης Leopard I στην Ουκρανία

Το Βερολίνο εγκρίνει τα σχέδια της γερμανικής κατασκευάστριας όπλων Rheinmetall να πουλήσει δεκάδες από τα παλαιότερα Leopard στο Κίεβο.   Η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε την παράδοση...

Άρτα: Σε διαδικασία δημοπράτησης η κατασκευή κυκλικού κόμβου στη Φιλοθέη και κυκλοφοριακές παρεμβάσεις σε Κωστακιούς

Σε διαδικασία δημοπράτησης βρίσκονται δύο ακόμη μεγάλα έργα από τον Δήμο Αρταίων, αφού είναι σε εξέλιξη η ανοιχτή διαδικασία επιλογής αναδόχων, για τη σύναψη...

Στις 2 Απριλίου το 2nd Acheron Health Run

Δημοσιεύτηκε η προκήρυξη των αγώνων δρόμου 2st Acheron Health Run, που οργανώνει ο Δήμος Πάργας και η  Ελληνική Ένωση Έρευνας και Διάσωσης (ΕΕΕΔ) Καναλακίου....