Κλιμακώνει την επιθετική ρητορική της απέναντι στην Αθήνα η Άγκυρα, αμφισβητώντας ανοιχτά την υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου και υποστηρίζοντας ότι τα ελληνικά νησιά δεν μπορούν να δημιουργήσουν ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας.
Η νέα αυτή τουρκική πρόκληση, η τελευταία σε μια μακρά λίστα, ήρθε το βράδυ της Κυριακής δια στόματος του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι και αποτελεί ουσιαστικά απάντηση στη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για την επιτάχυνση των διαδικασιών για τον χαρακτηρισμό και την οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ) μεταξύ των δύο χωρών.
Στην ανακοίνωσή του, που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Τούρκος αξιωματούχους υποστηρίζει ότι το μνημόνιο κατανόησης μεταξύ της Άγκυρας και της Λιβύης είναι σύννομο με το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.
Κορυφώνοντας την επίθεσή του κατά της Ελλάδας και της Κύπρου, ο Χαμί Ακσόι έκανε λόγο για «μαξιμαλιστικές θέσεις της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων». Ως παράδειγμα των «ασυμβίβαστων», όπως τις χαρακτηρίζει, αξιώσεων φέρνει το Καστελόριζο, υποστηρίζοντας ότι ένα μικρό νησί που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την τουρκική ενδοχώρα υποτίθεται πως δημιουργεί μια περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας 4.000 φορές μεγαλύτερη από την έκτασή του.
Διπλωματικός «πυρετός» στην Αθήνα
Την Κυριακή, ο Νίκος Δένδιας βρέθηκε στο Κάιρο για να συναντηθεί με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι, με τον οποίο συζήτησε εκτενώς την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και τις τελευταίες εξελίξεις.
Οι δύο πλευρές, όπως τόνισε ο ίδιος ο κ. Δένδιας, συμφώνησαν την επιτάχυνση των συζητήσεων μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων για τον χαρακτηρισμό και την οριοθέτηση των ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στην τουρκική προκλητικότητα κατά τη διάρκεια της χτεσινής ομιλίας του στο συνέδριο της ΝΔ, άφησε αιχμές κατά του ΝΑΤΟ για την πολιτική ίσων αποστάσεων που κρατά στο ζήτημα.
Πηγή: ΙΝΤΙΜΕ/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
«Μια συμμαχία δεν μπορεί να στέκεται αδιάφορη όταν ένα μέλος της παραβιάζει ανοιχτά το διεθνές δίκαιο και στρέφεται έτσι κατά άλλου μέλους της» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, και συμπλήρωσε: «Η τακτική των ίσων αποστάσεων αδικεί κατάφορα την πατρίδα μας. Ουδέποτε επεδίωκε ούτε επιδιώκει την ένταση στην περιοχή. Ξέρει όμως να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της με αυτοπεποίθηση, ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να θέσει, άλλωστε, το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στο ΝΑΤΟ και να ενημερώσει τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ επί του ζητήματος κατά τη διάρκεια δείπνου εργασίας.
Για την πολιτική της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και το «αγκάθι» του μεταναστευτικού έχει ήδη ενημερωθεί ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, που συνομίλησε με τον πρωθυπουργό την Παρασκευή.
«Καυτό» Σαββατοκύριακο
Οι χτεσινές εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά ήρθαν μετά από ένα μίνι διπλωματικό επεισόδιο που σημειώθηκε το Σάββατο, όταν ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και η ελληνική αντιπροσωπεία αποχώρησαν από τα εγκαίνια για τον αγωγό TANAP στα Ύψαλα μετά από εμπρηστικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
O Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε εμμέσως την Ελλάδα για «πολιτικές απειλητικής γλώσσας και εκβιασμών για τη μοιρασιών των πηγών στην Ανατολική Μεσόγειο» και διεμήνυσε πως η συμφωνία με τη Λιβύη θα εφαρμοστεί.
Ο Δημήτρης Οικονόμου δήλωσε σε τηλεοπτικές συνεντεύξεις του ότι είχε αποφασιστεί εκ των προτέρων ότι θα αποχωρήσει η ελληνική αντιπροσωπεία από την εκδήλωση εάν ξεπερνούσε τα όρια ο Τούρκος πρόεδρος -κάτι που δείχνει ότι η ελληνική διπλωματία ήταν προετοιμασμένη για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Αργά το βράδυ του Σαββάτου, στις δηλώσεις Ερντογάν απάντησε και το ελληνικό ΥΠΕΞ, χαρακτηρίζοντας την Άγκυρα «κατεξοχήν παραβάτη του διεθνούς δικαίου» και υπογραμμίζοντας πως ο Τούρκος πρόεδρος «επέλεξε να μετατρέψει ένα έργο ειρηνικής συνεργασίας σε παράσταση πολεμικής ρητορικής και περιφρόνησης της διεθνούς νομιμότητας».