fbpx
ΑρχικήΥΓΕΙΑΚαρκίνος - Διατροφή

Καρκίνος – Διατροφή

Η γατρός-βιοπαθολόγος, Μαρία Ψωμά, προσεγγίζει τα αίτια και πως μπορούμε να επέμβουμε για να προλάβουμε ή να αναχαιτίσουμε τον καρκίνο.

 

Με μεγάλη μου λύπη, τελευταία έχω στο ιατρείο όλο και περισσότερες περιπτώσεις ατόμων που έχουν βιώσει κάποια μορφή καρκίνου ή έχουν κάποιο άτομο από το συγγενικό ή φιλικό τους περιβάλλον.

Αυτό με ώθησε να αναζητήσω τα αίτια και φυσικά αν και πως μπορούμε να θωρακιστούμε, διότι πάντα πίστευα στην πρόληψη . Γι’ αυτό το λόγο επέλεξα ένα ακόμη μεταπτυχιακό σε επίπεδο πάντα ιατρικών σπουδών μου στην Αμερική, που να συσχετίζεται με καρκίνο- αυτοάνοσα- διατροφή και ότι άλλο μπορεί να βοηθήσει.

Αρχικά μια διάγνωση δε σημαίνει και θανατική καταδίκη. Το χειρότερο που μπορούμε να κάνουμε είτε αν συμβεί σε εμάς είτε σε κοντινό μας άνθρωπό είναι να μην χάσουμε την ελπίδα μας.

Σαφώς και είναι βασική η θεραπεία από τον ιατρό μας. Εγώ, απλά θα προσπαθήσω να προσεγγίσω τα αίτια και πως μπορούμε να επέμβουμε για να προλάβουμε ή να το αναχαιτίσουμε.

Πολλά μπορεί να συμβάλλουν για την ανάπτυξη του καρκίνου. Έρευνες το συσχετίζουν με διατροφή, άσκηση, σκέψεις, συναισθήματα και περιβαλλοντικές τοξίνες που επηρεάζουν την εμφάνιση και την ανάπτυξη του καρκίνου.

Σκοπός μου δεν είναι να υπεραπλουστεύσω τα αίτιά του, αλλά ολοένα και φαίνεται ότι η παχυσαρκία, η ζάχαρη, η έλλειψη άσκησης, το χρόνιο στρες, όπως και τα τοξικά στο περιβάλλον για παράδειγμα τα βαρέα μέταλλα, έχουν άμεση σχέση.

Επίσης έχει αποδειχθεί ότι μια χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη διατροφή, πλούσια σε φυτικές ίνες και ανεπεξέργαστα τρόφιμα βοηθάει στην πρόληψη και αναχαίτιση του.

Υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι ακόμη και μετά απο ένα εντατικό πρόγραμμα διατροφής, άσκησης και γενικότερα τρόπου ζωής επηρεάζουν 500 γονίδια που είτε προστατεύουν, είτε απενεργοποιούν τα “κακά γονίδια”.

Ο καρκίνος είναι αποτέλεσμα και της αδυναμίας του ανοσοποιητικού να καταπολεμήσει τους όγκους.

Πως μπορούμε να θωρακιστούμε

1. Καταπολεμήστε τις φλεγμονές στο σώμα σας. Μειώστε το λίπος σας και αποκτήστε ένα υγιές βάρος

Η φλεγμονή είναι η πιο μεγάλη απειλή για χρόνιες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου. Τα λιποκύτταρα είναι “ άρρωστα” κύτταρα, τα οποία εκκρίνουν φλεγμονώδεις ουσίες. Γι΄αυτό και είναι απαραίτητο το υγιές βάρος.

Τροφές που μειώνουν τις φλεγμονές είναι αυτές που είναι πλούσιες σε Ω3 λιπαρά οξέα, όπως τα λιπαρά ψάρια, ο λιναρόσπορος, το αβοκάντο.

Αντιθέτως, η ζάχαρη και το επεξεργασμένο αλεύρι εκπυρσοκροτεί τις φλεγμονώδεις διεργασίες.

2. Φροντίστε την υγεία του εντέρου σας

Το έντερο είναι ένα από τα βασικότερα όργανα του ανοσοποιητικού και το μεγαλύτερο σε έκταση μετά από το δέρμα. Πολλοί καρκίνοι ξεκινούν από το έντερο και δεν αναφέρομαι μόνο στον καρκίνο παχέος εντέρου. Πλέον ο καρκίνος του προστάτη και το μαστού, συσχετίζονται με την μικροβιακή χλωρίδα στο έντερο.

Είναι απαραίτητο, για ένα ισχυρό ανοσοποιητικό και κατ’ επέκτασιν πρόληψη για τον καρκίνο, να συνδυάσουμε την υγιή χλωρίδα του γαστρεντερικού. Αυτό γίνεται είτε με διατροφή (γιαούρτι με πέτσα, κεφίρ, μείωση γλουτένης, αποκλεισμός ζάχαρης) , είτε με ενίσχυση με προβιοτικά συμπληρώματα υψηλής ισχύος που ο ιατρός σας θα αποφασίσει.

Επίσης ο κουρκουμάς και η αντιοξειδωτική ρεσβερατρόλη, φαίνεται να βοηθούν σε ένα υγιές έντερο.

3. Μειώστε την έκθεση σε τοξικά

Αποφύγετε όσο μπορείτε παρασιτοκτόνα στις σαλάτες σας, αγοράστε οργανικά προϊόντα ή μπορείτε να τα πλύνετε με εκχύλισμα σπόρων γκρέιπφρουτ που λειτουργεί αντιβακτηριδιακά.

Αποφύγετε τη μεγάλη έκθεση στο κινητό τηλέφωνο, μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή και μην έχετε ηλεκτρικές συσκευές την ώρα που κοιμάστε κοντά σας.

4. Αλλαγή τρόπου σκέψης. Αντιμετωπίστε θετικά τη ζωή

Το ξέρω ότι όποτε το λένε αυτό μπορεί να εκνευριστούμε. Επιστημονικές έρευνες δείχνουν οτι το συναισθηματικό στρες, η ποιότητα των σχέσεών μας, η εργασία μας, έχουν άμεση σχέση με το ανοσοποιητικό μας.

Ο καλός ύπνος, η σωστή και τακτική άσκηση όπως το μαγνήσιο και η βιταμίνη D βοηθούν στη διαχείριση στρες και στην πρόληψη καρκίνου.

Με εκτίμηση

Δρ.Μαρία Ψωμά

 

Πηγή

- Advertisement -

Τελευταία Νέα