fbpx
ΑρχικήΔΙΑΦΟΡΑΓλυκοπατάτες και λευκές πατάτες: Ποια είναι η διατροφική τους αξία και ποιες...

Γλυκοπατάτες και λευκές πατάτες: Ποια είναι η διατροφική τους αξία και ποιες οι διαφορές τους

Οι πατάτες είναι μία από τις πιο παρεξηγημένες τροφές, αλλά εδώ μπορούμε να αποκαταστήσουμε τον ρόλο τους στη διατροφή μας: όταν μαγειρεύονται σωστά, είναι και τα δύο είδη εξίσου υγιεινά. Γενικά, οι πατάτες είναι εφοδιασμένες με φυτικές ίνες και οι λευκές έχουν περισσότερο κάλιο ακόμα και από την μπανάνα.

Αυτό που κυρίως διαχωρίζει τις λευκές από τις γλυκοπατάτες είναι η περιεκτικότητα σε βήτα καροτίνη, μια αντιοξειδωτική χρωστική που δίνει και στις δεύτερες το ιδιαίτερο πορτοκαλί χρώμα. Η βήτα καροτίνη είναι πράγματι μια πολύ υγιεινή ουσία.

Όσοι περιλάμβαναν μεγάλες ποσότητες από αυτή παρουσίαζαν 17% λιγότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, σύμφωνα με έρευνα του 2016. Όμως και πάλι έχει σημασία ο τρόπος που καταναλώνουμε την γλυκοπατάτα.

– Θερμίδες: Μία λευκή πατάτα μας δίνει 125 θερμίδες ενώ μια γλυκοπατάτα 108.

– Πρωτεΐνη: Η λευκή πατάτα μας παρέχει 1.9 γρ ενώ η γλυκοπατάτα 1.3.

– Λιπαρά: Και τα δύο είδη περιέχουν 4.2 γρ.

– Υδατάνθρακες: Υπάρχουν 20.4 γρ. σε μια λευκή ενώ 16.8 σε μια γλυκοπατάτα

– Φυτικές ίνες: Οι λευκές μας δίνουν 1.4 γρ. ενώ η γλυκοπατάτα 2.4

– Ζάχαρη: Υπάρχουν 1.6 σε μια λευκή και 5.5 σε μια γλυκοπατάτα

– Κάλιο: Η λευκή πατάτα περιέχει 372 mg ενώ η γλυκοπατάτα 219

– Βιταμίνη C: Και οι δύο μας παρέχουν 12.1 mg.

Όπως παρατηρούμε, η διαφορά στις θερμίδες είναι αμελητέα. Η λευκή, που είναι και η πιο παρεξηγημένη μορφή της πατάτας, περιέχει λίγο περισσότερη πρωτεΐνη και πολύ περισσότερο κάλιο που είναι απαραίτητο για την καρδιαγγειακή μας υγεία. Από την άλλη, οι γλυκοπατάτες κερδίζουν στις φυτικές ίνες και φυσικά, όπως προείπαμε, στην βήτα καροτίνη.

Σπάνια καταναλώνουμε μόνη της μια πατάτα. Ο καλύτερος τρόπος είναι να τη συνοδεύσουμε με πρωτεΐνη ή καλά λιπαρά, ώστε να αποφύγουμε την απότομη αύξηση στο σάκχαρο λόγω της περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες (ειδικά αν έχουμε διαβήτη). Για παράδειγμα, δοκιμάστε μια ψητή γλυκοπατάτα με μία μερίδα σολομού.

Ο χειρότερος τρόπος κατανάλωσής τους είναι τηγανητή και με τυρί και κέτσαπ. Υπάρχουν τόσοι άλλοι τρόποι να απολαύσετε χωρίς ενοχές μια πατάτα. Κόψτε τις λεπτές και ψήστε τις το γκριλ για να γίνουν τσιπς. Προσθέστε τις σε σούπες και σε μαγειρευτά στην κατσαρόλα. Μπορείτε ακόμα και να την βράσετε στον ατμό μαζί με τόσα άλλα λαχανικά.

Αν θέλετε οπωσδήποτε μια συνοδευτική σάλτσα, αφήστε στην άκρη τις επεξεργασμένες και προσθέστε στη μερίδα σας γιαούρτι. Οι πατάτες μπορούν να αποτελέσουν μέρος μιας διατροφής που έχει σκοπό τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους, ακόμα και την απώλεια περιττών κιλών.

 

ΠΗΓΗ

- Advertisement -

Τελευταία Νέα