fbpx
Πέμπτη, 5 Αυγούστου, 2021
Αρχική ΕΛΛΑΔΑ Ελλάδα: «Λίγο πάνω από τη βάση» στην παγκόσμια ανταγωνιστικότητα

Ελλάδα: «Λίγο πάνω από τη βάση» στην παγκόσμια ανταγωνιστικότητα

Με βαθμολογία 4 (όταν άριστα είναι το 7) και θέση 86 (σε σύνολο 138 χωρών), οι επιδόσεις της Ελλάδας στην παγκόσμια ανταγωνιστικότητα επιδεινώθηκαν.

Η χώρα έχασε πέντε θέσεις (βρισκόταν στην 81η την περίοδο 2015-2016), σύμφωνα με την Έκθεση Παγκόσμιας Ανταγωνιστικότητας (Global Competitiveness Report 2016 – 2017) του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (World Economic Forum).

Οι πιο προβληματικοί παράγοντες για τις επιχειρήσεις είναι η πολιτική αστάθεια, οι φορολογικοί συντελεστές και η αναποτελεσματική κρατική γραφειοκρατία.

Μετά από αυτά, οι επιχειρήσεις αναφέρουν τη δυσκολία στην χρηματοδότηση και τις φορολογικές ρυθμίσεις.

Η Ελλάδα έχει ένα από τα χειρότερα μακροοικονομικά περιβάλλοντα στον κόσμο (θέση 131 στις 138) και έχει «πιάσει πάτο» στην ανάπτυξη της χρηματοπιστωτικής αγοράς (θέση 136 στις 138).

Στην καλή πλευρά, η Ελλάδα θεωρείται μία από τις πιο ασφαλείς χώρες του κόσμου, με πολύ χαμηλό πληθωρισμό, καλό σύστημα υγείας και κατηρτισμένο εργατικό δυναμικό.

Οι παγκόσμιοι «πρωταθλητές»

Για όγδοη συνεχή χρονιά, στην κορυφή της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας βρίσκεται η Ελβετία. Η χώρα θεωρείται ότι έχει επιτύχει ιδανική ισορροπία ανάμεσα σε μία πολύ ευέλικτη αγορά εργασίας και σε ισχυρά δίκτυα κοινωνικής προστασίας.

Δεύτερη στην κατάταξη η Σιγκαπούρη, όπου λειτουργεί η καλύτερη τριτοβάθμια εκπαίδευση, τα καλύτερα εκπαιδευτικά προγράμματα και η πιο αποτελεσματική αγορά αγαθών του κόσμου.

Στην τρίτη θέση οι ΗΠΑ, ενώ την πεντάδα των χωρών με τη μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα συμπληρώνουν Ολλανδία και Γερμανία.

Οι χειρότερες χώρες για τις επιχειρήσεις

Υεμένη, Μαυριτανία, Δημοκρατία του Τσαντ, Μπουρούντι και Μαλάουι είναι οι χώρες με το πιο δυσμενές επιχειρηματικό περιβάλλον.

Η Έκθεση Παγκόσμιας Ανταγωνιστικότητας καταρτίζεται με βάση τις απαντήσεις 14.000 επιχειρηματιών και τα στοιχεία διεθνών οργανισμών. Στην Ελλάδα, συνεργάζεται με τον ΣΕΒ.

 

Πηγή

Τελευταία Νέα

Α.Κ. ΠΥΡΡΟΣ ΑΡΤΑΙΩΝ BASKET TEAM: ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΕΖΟΝ 2020-21

Η Ακαδημία Καλαθοσφαίρισης Πύρρος Αρταίων ολοκλήρωσε την φετινή χρονιά με σημαντικές επιτυχίες, παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε ο αθλητισμός από την πανδημία και τις...

Φωτιά στην Εύβοια: Ξέσπασμα με “γαλλικά” κατά του Μητσοτάκη στην ΕΡΤ – Βίντεο

Πυρόπληκτος από τις Ροβιές εξέφρασε την οργή του για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, υποστηρίζοντας ότι δόθηκε εντολή οι πυροσβεστικές δυνάμεις να αφήσουν την Εύβοια στο...

Αυτά είναι τα μέτρα στήριξης για τους πυρόπληκτους

Την άμεση μεταφορά ποσών για τη στήριξη των κατοίκων της Βόρειας Αττικής που επλήγησαν από την καταστροφική πυρκαγιά της Βαρυμπόμπης εξήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών...

Παραγωγικές Επενδύσεις και μεταποίηση στην Υδατοκαλλιέργεια στην Π.Ε Άρτας

Από το τμήμα Αλιείας της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε Άρτας ανακοινώνεται  ότι έχουν εκδοθεί : 1). η 3η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ...