fbpx
Τετάρτη, 22 Μαρτίου, 2023
Αρχική ΕΛΛΑΔΑ Ελλάδα: «Λίγο πάνω από τη βάση» στην παγκόσμια ανταγωνιστικότητα

Ελλάδα: «Λίγο πάνω από τη βάση» στην παγκόσμια ανταγωνιστικότητα

Με βαθμολογία 4 (όταν άριστα είναι το 7) και θέση 86 (σε σύνολο 138 χωρών), οι επιδόσεις της Ελλάδας στην παγκόσμια ανταγωνιστικότητα επιδεινώθηκαν.

Η χώρα έχασε πέντε θέσεις (βρισκόταν στην 81η την περίοδο 2015-2016), σύμφωνα με την Έκθεση Παγκόσμιας Ανταγωνιστικότητας (Global Competitiveness Report 2016 – 2017) του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (World Economic Forum).

Οι πιο προβληματικοί παράγοντες για τις επιχειρήσεις είναι η πολιτική αστάθεια, οι φορολογικοί συντελεστές και η αναποτελεσματική κρατική γραφειοκρατία.

Μετά από αυτά, οι επιχειρήσεις αναφέρουν τη δυσκολία στην χρηματοδότηση και τις φορολογικές ρυθμίσεις.

Η Ελλάδα έχει ένα από τα χειρότερα μακροοικονομικά περιβάλλοντα στον κόσμο (θέση 131 στις 138) και έχει «πιάσει πάτο» στην ανάπτυξη της χρηματοπιστωτικής αγοράς (θέση 136 στις 138).

Στην καλή πλευρά, η Ελλάδα θεωρείται μία από τις πιο ασφαλείς χώρες του κόσμου, με πολύ χαμηλό πληθωρισμό, καλό σύστημα υγείας και κατηρτισμένο εργατικό δυναμικό.

Οι παγκόσμιοι «πρωταθλητές»

Για όγδοη συνεχή χρονιά, στην κορυφή της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας βρίσκεται η Ελβετία. Η χώρα θεωρείται ότι έχει επιτύχει ιδανική ισορροπία ανάμεσα σε μία πολύ ευέλικτη αγορά εργασίας και σε ισχυρά δίκτυα κοινωνικής προστασίας.

Δεύτερη στην κατάταξη η Σιγκαπούρη, όπου λειτουργεί η καλύτερη τριτοβάθμια εκπαίδευση, τα καλύτερα εκπαιδευτικά προγράμματα και η πιο αποτελεσματική αγορά αγαθών του κόσμου.

Στην τρίτη θέση οι ΗΠΑ, ενώ την πεντάδα των χωρών με τη μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα συμπληρώνουν Ολλανδία και Γερμανία.

Οι χειρότερες χώρες για τις επιχειρήσεις

Υεμένη, Μαυριτανία, Δημοκρατία του Τσαντ, Μπουρούντι και Μαλάουι είναι οι χώρες με το πιο δυσμενές επιχειρηματικό περιβάλλον.

Η Έκθεση Παγκόσμιας Ανταγωνιστικότητας καταρτίζεται με βάση τις απαντήσεις 14.000 επιχειρηματιών και τα στοιχεία διεθνών οργανισμών. Στην Ελλάδα, συνεργάζεται με τον ΣΕΒ.

 

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία Νέα

Κυπελλούχος κόσμου η Άννα Μαρία Τριφύλλη

Στο Μαυροβούνιο η Ελληνίδα πυγμάχος Άννα Μαρία Τριφύλλη ήταν εντυπωσιακή καταφέρνοντας να επικρατήσει στον τελικό της κατηγορίας των 48 κιλών απέναντι σε μια πολύ καλή αντίπαλο...

Πεντάστερο στην οδό Καλλάρη στα Ιωάννινα

Ξενοδοχείο στο Ιστορικό κέντρο των Ιωαννίνων, που πέρασε από τις περιπέτειες των πλειστηριασμών τώρα μετατρέπεται σε πεντάστερο. Πρόκειται για μονάδα στην οδό Καλλάρη η οποία...

Ξεκινούν οι διαγραμμίσεις για κοινόχρηστους χώρους στην Άρτα

Η περίοδος από την αρχή του έτους έως και τις επόμενες ημέρες, μεταξύ άλλων, σηματοδοτείται και από τις αιτήσεις των ιδιοκτητών κλάδου εστίασης και...

Α’ ΕΣΚΑΒΔΕ: 17×17 για την Δόξα – “Κλείδωσε” και μαθηματικά την πρωτιά

Εύκολο απόγευμα για την ΑΕ Δόξας-Πύρρου Άρτας στο ΔΑΚ Αερογέφυρας, η οποία επικράτησε του Παναιτωλικού με 84-57. Αυτή ήταν η 17η νίκη για την...