fbpx
Τετάρτη, 22 Μαρτίου, 2023
Αρχική ΔΙΕΘΝΗ Ουγγαρία: Όσα πρέπει να ξέρετε για το δημοψήφισμα

Ουγγαρία: Όσα πρέπει να ξέρετε για το δημοψήφισμα

Στην Ουγγαρία πρόκειται να διεξαχθεί την ερχόμενη Κυριακή 2 Οκτωβρίου, δημοψήφισμα για σχετικά με τις ποσοστώσεις που προωθεί η Ε.Ε. για την εγκατάσταση μεταναστών σε ευρωπαϊκές χώρες.

Το ερώτημα θα είναι: Θέλετε η ΕΕ να μπορεί να δίνει εντολή για την υποχρεωτική επανεγκατάσταση των μη-ουγγρικής καταγωγής πολιτών στην Ουγγαρία, ακόμη και χωρίς την έγκριση του Εθνικού Κοινοβουλίου;

Πως προέκυψε το δημοψήφισμα;

Οι ρίζες βρίσκονται στην πολιτική που ακολουθεί η ΕΕ σχετικά με την μεταναστευτική κρίση, κάτι που είχε ως επακόλουθο περισσότεροι από 1 εκ μετανάστες να φτάσουν στην Ευρώπη, το 2015.

Η Ουγγαρία ήταν από τις χώρες που επλήγη περισσότερο από τις μεταναστευτικές ροές.

Σε μία προσπάθεια να βοηθηθεί η χώρα, η ΕΕ πρότεινε την επανεγκατάσταση 160,000 μεταναστών από την Ουγγαρία, σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Ο πρωθυπουργός της χώρας Βίκτορ Όρμπαν αρνήθηκε να συμμετάσχει στις συζητήσεις και απείλησε με προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Το δημοψήφισμα έχει να κάνει με τα σχέδια της ΕΕ να εφαρμόσει ένα μόνιμο σχέδιο επανεγκατάστασης για τις χώρες που δέχονται δυσανάλογο με τον πληθυσμό αιτούντων άσυλο.
Ανάμεσα στις προτάσεις είναι και η επιβολή προστίμου μέχρι και 250,000 ευρώ για κάθε μετανάστη, τον οποίο κάποια χώρα δεν δέχεται να φιλοξενήσει.

Η Ουγγαρία δέχθηκε περίπου 175,000 αιτήσεις για άσυλο το 2015. Η χώρα πάντως έκανε δεκτές μόλις 3,420 αιτήσεις για το 2015, δηλαδή μόλις το 15% , ένα από τα μικρότερα ποσοστά της ΕΕ.

Οι επιλογές

ΌΧΙ

Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας υποστηρίζει το ΌΧΙ, όπως και το ακροδεξιό κόμμα Jobbik.

ΝΑΙ

Μόνο το φιλελεύθερο κόμμα της Ουγγαρίας υποστηρίζει το ΝΑΙ.

ΑΠΟΧΗ

Το Σοσιαλιστικό κόμμα καθώς και ο Δημοκρατικός Συνασπισμός προσπαθούν να πείσουν τους πολίτες να απόσχουν. Οι σοσιαλιστές υποστηρίζουν πως το ερώτημα του δημοψηφίσματος δεν έχει νόημα.

«Πιστεύουμε ότι αυτό το δημοψήφισμα δεν είναι έγκυρο. Αυτό το μήνυμα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο σε όλους.» :http://www.euronews.com/2016/08/31/the-brief-from-brussels-europe-s-migration-crisis-rages-on.

Μη έγκυρες ψήφοι

22 Ουγγρικές ΜΚΟ και το σατιρικό κόμμα Two-Tailed Dog Party, έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους σε μία καμπάνια υπέρ των μη έγκυρων ψήφων. Με χρήματα που έχουν συγκεντρώσει από πολίτες, γελοιοποιούν την κυβέρνηση και την πολιτική που ακολουθεί.

«Νομίζω πως είναι καλό να δείξουμε πως η Ουγγαρία και οι πολίτες της δεν ταυτίζονται με την κυβέρνηση και ότι εδώ ζουν φιλικοί και καλοί άνθρωποι,» δήλωσε ο αρχηγός του κόμματος»”:http://www.euronews.com/2016/09/07/hungary-prepares-for-anti-refugee-referendum.

Ποιό είναι το πιθανότερο αποτέλεσμα;

Η αδυναμία της αντιπολίτευσης καθιστά πιο πιθανή την επικράτηση του ΌΧΙ σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές.

Το θέμα που εγείρεται είναι εάν το δημοψήφισμα θα κριθεί έγκυρο ή όχι.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα στο δημοψήφισμα πρέπει να συμμετάσχει το 50 % των ψηφοφόρων αλλιώς δεν είναι έγκυρο. Τελευταίες δημοσκοπήσεις :http://republikon.hu/elemzesek,-kutatasok/160914-kvotareferendum.aspx δείχνουν πως θα έχει μεγάλη συμμετοχή.

Σε κάθε περίπτωση πάντως όπως εξηγούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, το δημοψήφισμα δεν θα έχει νομική βάση, καθώς σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες, οι Βρυξέλλες έχουν την δικαιοδοσία να επιβάλουν συγκεκριμένες πολιτικές στα κράτη μέλη.

Τι αντίκτυπο θα έχει ένα έγυρο ΌΧΙ;

Το γεγονός ότι η ΕΕ μπορεί να επιβάλει το θέμα των ποσοστώσεων μετεγκατάσταση μεταναστών σε ευρωπαϊκές χώρες, σημαίνει ότι το αποτέλεσμα του θα έχει μικρό αντίκτυπο.

Γιατί όμως η κυβέρνηση επενδύει τόσα πολλά σε αυτή την καμπάνια;

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο Όρμπαν, το βλέπει σαν ευκαιρία να αποδυναμώσει, εν όωει των εκλογών του 2018, περαιτέρω την αντιπολίτευση η οποία έχει διχαστεί αναφορικά με το δημοψήφισμα.

 

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία Νέα

Κυπελλούχος κόσμου η Άννα Μαρία Τριφύλλη

Στο Μαυροβούνιο η Ελληνίδα πυγμάχος Άννα Μαρία Τριφύλλη ήταν εντυπωσιακή καταφέρνοντας να επικρατήσει στον τελικό της κατηγορίας των 48 κιλών απέναντι σε μια πολύ καλή αντίπαλο...

Πεντάστερο στην οδό Καλλάρη στα Ιωάννινα

Ξενοδοχείο στο Ιστορικό κέντρο των Ιωαννίνων, που πέρασε από τις περιπέτειες των πλειστηριασμών τώρα μετατρέπεται σε πεντάστερο. Πρόκειται για μονάδα στην οδό Καλλάρη η οποία...

Ξεκινούν οι διαγραμμίσεις για κοινόχρηστους χώρους στην Άρτα

Η περίοδος από την αρχή του έτους έως και τις επόμενες ημέρες, μεταξύ άλλων, σηματοδοτείται και από τις αιτήσεις των ιδιοκτητών κλάδου εστίασης και...

Α’ ΕΣΚΑΒΔΕ: 17×17 για την Δόξα – “Κλείδωσε” και μαθηματικά την πρωτιά

Εύκολο απόγευμα για την ΑΕ Δόξας-Πύρρου Άρτας στο ΔΑΚ Αερογέφυρας, η οποία επικράτησε του Παναιτωλικού με 84-57. Αυτή ήταν η 17η νίκη για την...