fbpx
Κυριακή, 25 Ιουλίου, 2021
Αρχική ΥΓΕΙΑ Δεν είναι πια συνώνυμες οι ελιές «Καλαμάτας» και «Καλαμών»

Δεν είναι πια συνώνυμες οι ελιές «Καλαμάτας» και «Καλαμών»

Το καθεστώς που ίσχυε μέχρι σήμερα επανέρχεται για την ελιά «Καλαμών» καθώς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης διορθώνει την Υπουργική Απόφαση που αφορά στο Μητρώο Ποικιλιών Οπωροφόρων φυτών και το οποίο όριζε ως συνώνυμες τις ποικιλίες ελιές «Καλαμών» με αυτές της «ποικιλίας Καλαμάτας».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου και με εντολή του αρμόδιου υπουργού κ. Ε. Αποστόλου που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ στις 16/12/2016, διορθώνεται η πρόσφατη Υπουργική Απόφαση και διαγράφεται από την Ονομασία Ποικιλίας ελιάς «Καλαμών» το συνώνυμο «Καλαμάτα».

Η νέα απόφαση του υπουργού, ανέτρεψε την προ ολίγων ημερών απόφαση (3247/137259/16.12.2016), διασώζοντας από τη μια το ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας αλλά επαναφέροντας, από την άλλη, την έντονη διαμάχη και τα προβλήματα εμπορίας του προϊόντος για τα οποία ζητείται επειγόντως λύση. Η σύγχυση δημιουργήθηκε στις διεθνείς αγορές αναφορικά με την ονομασία της επιτραπέζιας ελιάς ποικιλίας Καλαμάτα (Kalamata olives) με την ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας» – PDO Elia Kalamatas που έχει κατοχυρώσει η Μεσσηνία.

Να θυμίσουμε, ότι στις 21 Ιουνίου 1996 είχε δημοσιευτεί ο κανονισμός 1107/96 που αφορούσε την καταχώριση ως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης «Ελιά Καλαμάτας» με υποχρεωτική μεταφορά στο λατινικό αλφάβητο ως «Elia Kalamatas».  Λόγω της μεγάλης εμπορικής επιτυχίας, παρατηρήθηκε συνεχής επέκταση με νέες φυτεύσεις αλλά, παράλληλα, εμφανίστηκαν και τα πρώτα εμπορικά και νομικά προβλήματα.  Το μεγαλύτερο πρόβλημα αφορούσε τα γεωγραφικά όρια του ΠΟΠ γύρω από την πόλη της Καλαμάτας τη στιγμή που μεγάλο μέρος της παραγωγής προέρχεται από περιοχές της Λακωνίας, της Αιτωλοακαρνανίας, της Φθιώτιδας κ.α., καθώς η καλλιέργεια συνεχώς επεκτείνεται. Στην περιοχή της Μεσσηνίας εξάγονται μόνο 200 τόνοι ελιάς ετησίως, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, εξάγονται πάνω από 50.000 τόνοι αυτής της ποικιλίας. Η νομοθεσία αποκλείει επίσης όλες σχεδόν τις μορφές επεξεργασίας (εκπυρηνωμένες, ροδέλες, πάστα), περιορίζοντας τις «νόμιμες» ποσότητες σε λίγες εκατοντάδες τόνους ενώ η Ελλάδα παράγει σήμερα περίπου 50.000 τόνους ποικιλίας καλαμών.

Ορισμένες χώρες (Ιταλία, Γαλλία, Σλοβενία, Κροατία, Σκανδιναβικές χώρες) έχουν απαγορεύσει την εισαγωγή ελιάς από την Ελλάδα με την ετικέτα «Kalamata olives» θεωρώντας την παραπλανητική, γιατί παραβιάζει τον κανονισμό των ΠΟΠ/ΠΓΕ. Στις παραπάνω παραδοσιακές αγορές ελληνικής ελιάς, δεν μπορεί να εξάγει ελληνική επιχείρηση το προϊόν της σε συσκευασία καταναλωτή με την αναγραφή της ποικιλίας Kalamata olives, ενώ αντίθετα, εισαγωγικές επιχειρήσεις των χωρών αυτών μπορούν να προμηθεύονται το προϊόν σε μεγάλες συσκευασίες, να το ανασυσκευάζουν στις χώρες τους και να το βγάζουν στο εμπόριο ως Kalamata olives.

Οι αρμόδιοι παράγοντες του κλάδου πιστεύουν ότι, η οριστική διευθέτηση των διαφόρων προβλημάτων και κυρίως η επίλυση της σύγχυσης του ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας-Klamata Olives όσον αφορά τις αγορές του εξωτερικού, σε συνδυασμό με καλά οργανωμένες προσπάθειες προσέγγισης και επέκτασης σε νέες αγορές στις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Β. Ευρώπη, θα μπορούσε να προσφέρει σημαντική αύξηση στο εμπόριο της επιτραπέζιας ελιάς.

 

 

 

Πηγή

Τελευταία Νέα

Θανατηφόρο τροχαίο στην Πρέβεζα- Έχασε τη ζωή του 15χρονος

Τροχαίο δυστύχημα συνέβη το μεσημέρι του Σαββάτου στην Κίτσου Τζαβέλα και Ιερού Λοχου (μετά το σχολικό συγκρότημα στο Φόρο) καθώς δίκυκλο στο οποίο επέβαιναν...

Ο Δήμος Αρταίων τιμά τους ετεροδημότες και διοργανώνει το «1ο Αντάμωμα Ετεροδημοτών»

Έναν νέο θεσμό εγκαινιάζει ο Δήμος Αρταίων διοργανώνοντας την Παρασκευή 13 Αυγούστου το «1ο Αντάμωμα Ετεροδημοτών». Αφορμή της πρωτοβουλίας αυτής της Δημοτικής Αρχής, είναι οι συνθήκες...

Η ομορφότερη αμμόγλωσσα της Ελλάδας βρίσκεται καλά κρυμμένη στην Ήπειρο

Αν κάποιος σας περιέγραφε μια λιλιπούτεια μεν αλλά εκπληκτική σε ομορφιά αμμόγλωσσα σε έναν εκπληκτικής ομορφιάς επίγειο παράδεισο με καταγάλανα και τιρκουάζ νερά πνιγμένο...

Δεν προβλήθηκε από την ΕΡΤ η προσπάθεια του Πετρούνια

Ο Λευτέρης Πετρούνιας ήταν σαρωτικός στα προκριματικά των κρίκων και εξασφάλισε την παρουσία του στον τελικό της Ολυμπιάδας του Τόκιο στις 2 Αυγούστου με βαθμολογία 15.333...