fbpx
Παρασκευή, 31 Μαρτίου, 2023
Αρχική ΥΓΕΙΑ Ασκήσεις για ενίσχυση της μνήμης

Ασκήσεις για ενίσχυση της μνήμης

5 ασκήσεις για ενίσχυση της μνήμης

Είναι συνηθισμένο να λέμε ότι δεν υπάρχει τίποτα που να μπορούμε να κάνουμε για τις φορές που ξεχνάμε πράγματα. Κάποιοι έχουν αποδεχτεί το γεγονός ότι έχουν κακή μνήμη, ενώ άλλοι καμαρώνουν για την ικανότητα τους να θυμούνται εύκολα. Δυστυχώς, αυτό είναι αναληθές· μπορούμε πάντα να βελτιώσουμε την ικανότητα μας να ανακαλούμε πράγματα και καταστάσεις στη μνήμη μας. Τα μόνα που χρειαζόμαστε είναι λίγη αφοσίωση και φυσικά πολύ εξάσκηση.

Για να συλλάβεις καλύτερα τη δυναμική που έχεις, πρέπει να καταλάβεις ότι η μνήμη σου συνδέεται με τον εγκέφαλό σου. Αυτό σημαίνει ότι ενισχύοντας την υγεία του εγκεφάλου σου, ενισχύεται παράλληλα και η δύναμη του νου σου, άρα και της μνήμης σου. Η τελευταία χωρίζεται σε δύο μορφές, τη μακρόχρονη και τη βραχύχρονη. Η βραχύχρονη χειρίζεται πράγματα που πρέπει να θυμόμαστε άμεσα, ενώ η μακρόχρονη ασχολείται με θέματα, στα οποία μπορεί να χρειαστεί να αποκτήσουμε πρόσβαση σε βάθος χρόνου.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, χρησιμοποιούμε την βραχύχρονη μνήμη μας, η οποία μπορεί να συγκρατήσει μέχρι και επτά στοιχεία τη φορά. Αυτό σημαίνει ότι αν προσπαθήσουμε να περάσουμε περισσότερες πληροφορίες σε αυτή, στο τέλος μάλλον θα χάσουμε τα περισσότερα. Αυτό μπορεί να εξηγεί γιατί πολλοί άνθρωποι καταλήγουν να ξεχνούν πολλά από τα πράγματα της λίστας του σούπερ μάρκετ!

Έχοντας πάντα υπόψη μας το ρόλο που παίζει ο κάθε τύπος μνήμης, το παρακάτω άρθρο συστήνει κάποιες από τις καλύτερες ασκήσεις για βελτίωση της μνήμης, τις οποίες μπορείς να εξασκείς πριν πέσεις για ύπνο.

Ασκήσεις για βελτίωση της μνήμης

Κάνοντας μια ανασκόπηση των δραστηριοτήτων της ημέρας που πέρασε αποτελεί έναν απλό, αλλά και αποτελεσματικό τρόπο βελτίωσης της μνήμης μας. Απλά ξάπλωσε στο κρεβάτι σου και επιχείρησε να ανακαλέσεις όλες τις δραστηριότητες που έκανες χρονολογικά μέσα στη μέρα. Στην αρχή, μπορεί να σου φανεί λίγο δύσκολο να θυμηθείς όλες αυτές τις λεπτομέρειες, αλλά με τον καιρό ο εγκέφαλος θα συνηθίσει και θα το επίπεδο σου θα ανεβαίνει.

Εκμεταλλεύσου στο έπακρο τις αισθήσεις σου

Ενεργοποιώντας όσο περισσότερο μπορείς τις αισθήσεις σου, θα βοηθήσει πολύ τη μνήμη. Οι έρευνες υποδεικνύουν ότι οι πληροφορίες που εσωτερικεύονται μέσω της οσμής, της αφής, της γεύσης, ακόμα και της όρασης δεν μπορούν εύκολα να ξεχαστούν. Αν και η χρήση παραπάνω της μίας αίσθησης μπορεί να μην είναι εύκολη σε όλες τις περιπτώσεις, προσπάθησε να ενεργοποιήσεις όσες περισσότερες μπορείς, όσο είναι δυνατό.

«Κομμάτιασε» τις πληροφορίες

Είναι ευρέως αποδεκτό ότι το να ολοκληρώσεις μια σύνθετη διεργασία είναι τόσο δύσκολο όσο το να τη θυμάσαι. Ωστόσο, με τον ίδιο τρόπο που τέτοιες διεργασίες μπορούν να χωριστούν σε μικρότερα κομμάτια για ευκολότερη επίλυση, μπορούν και για ευκολότερη αποθήκευση τους στη μνήμη. Αφού η βραχυπρόθεσμη μνήμη μπορεί να επεξεργαστεί μέχρι επτά στοιχεία τη φορά, η διάσπαση των μεγαλύτερων κομματιών σε μικρότερα θα διευκολύνει τη διαδικασία. Για παράδειγμα, στη προσπάθεια τους να θυμηθούν έναν τηλεφωνικό αριθμό, οι άνθρωποι συνήθως τον χωρίζουν σε ομάδες των δύο ή τριών ψηφίων, ώστε να καταφέρουν να τον αποστηθίσουν χωρίς κόπο.

Επανάληψη

Επανάληψις, μήτηρ πάσης μαθήσεως. Όταν καταπιανόμαστε πολλές φορές με κάτι, τελικά καταφέρνουμε να το αποθηκεύουμε στη μνήμη μας, χωρίς καν να το καταλαβαίνουμε. Για να κάνεις την επανάληψη ένα ακόμα πιο επιτυχημένο εργαλείο, βεβαιώσου ότι υπάρχει ένα επαρκές χρονικό διάστημα ανάμεσα στις φορές που δοκιμάζεις.

Εγκαθίδρυση μιας σύνδεσης

Είναι πιο εύκολο να μάθεις και να θυμάσαι κάτι, αν έχεις κάποια σύνδεση με αυτό. Συνδέοντας αυτά που ήδη γνωρίζεις με αυτά που θες να μάθεις θα κάνει τη διαδικασία πιο αποτελεσματική. Επομένως, μπορείς ευκολότερα να θυμάσαι πράγματα, εγκαθιδρύοντας κάποια κοινή σχέση ανάμεσα σε πράγματα, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας μάθησης.

Η ικανότητα του να θυμόμαστε συνδέεται στενά με τον τρόπο εκμάθησης και ανάκλησης των πληροφοριών για την επίλυση προβλημάτων. Με το να εξασκείς και να ακονίζεις συνεχώς τον εγκέφαλο σου να μαθαίνει νέα πράγματα, δεν τον κρατάς μόνο απασχολημένο, αλλά του δίνεις την υγεία που τόσο χρειάζεται και χρειάζεσαι. Ασχέτως του επαγγέλματος και των καθημερινών δραστηριοτήτων, όλοι μπορούν να βελτιώσουν τη μνήμη τους. Γι’ αυτό, χρησιμοποίησε αυτές τις συμβουλές με επιμονή για καλύτερη μνήμη και τα οφέλη τους θα φανούν όσο μεγαλώνεις.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία Νέα

Εξετάσεις ραδιοερασιτεχνών στην Π.Ε Άρτας

Από τη Δ/νση Μεταφορών και Επικοινωνιών της Π.Ε. Άρτας ανακοινώνεται ότι προκηρύσσονται εξετάσεις για την απόκτηση πτυχίου ραδιοερασιτέχνη, τον μήνα Μάιο του 2023 (1ο Εξάμηνο), με...

1ος Πανελλήνιος Ποιητικός Διαγωνισμός από τις εκδόσεις Hλιαχτίδα

Οι εκδόσεις Hλιαχτίδα προκηρύσσουν τον 1ο Πανελλήνιο Ποιητικό Διαγωνισμό με ελεύθερο θέμα και ημερομηνία λήξης 14 Μαΐου 2023.  Όροι διαγωνισμού: 1. Δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό έχουν...

Συντάξεις Απριλίου : Ξεκίνησε η πληρωμή

Από σήμερα, Δευτέρα 27 Μαρτίου, το απόγευμα ξεκίνησαν από τον e-ΕΦΚΑ οι πληρωμές των κύριων και επικουρικών συντάξεων για τον Απρίλιο. Όπως γίνεται κάθε μήνα,...

Δικαιοσύνη και ασφάλεια χωρίς ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας δεν γίνεται

Ενόψει των εκλογών ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που η κυβέρνηση προσπαθεί επιμελώς να κρύψει κάτω από το χαλί είναι εκείνο της δημόσιας υγείας...