Σε έναν αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ ώστε να αποκαταστήσουν τα προβλήματα που προκάλεσε στην ηλεκτροδότηση η κακοκαιρία «Μήδεια».
Μέχρι αργά χθες το βράδυ, 10.000 συμπολίτες μας στην Αττική και κάτω από 3.000 στην Εύβοια παρέμεναν στο σκοτάδι σε μια ολονύκτια μάχη για να αποκατασταθούν οι βλάβες στο μεγαλύτερο τμήμα του δικτύου.
Σήμερα το πρωί, το δυναμικό του ΔΕΔΔΗΕ στην Αττική θα συνεχίσει τις προσπάθειές του να αποκατασταθούν όλες οι βλάβες, έχοντας ενισχυθεί με 25 επιπλέον συνεργεία οι οποίοι έφτασαν από την Κεντρική Ελλάδα, την Πελοπόννησο και την Ήπειρο, προκειμένου να βοηθήσουν στο να αποκατασταθούν το ταχύτερο δυνατόν οι βλάβες που δεν έχουν επιδιορθωθεί ακόμη.
Αργά το βράδυ της Τετάρτης, απέμεναν για ηλεκτροδότηση 5 γραμμές Μέσης Τάσης, σε τμήματα των περιοχών Διόνυσος, Αγ. Στέφανος, Κεφαλάρι, Πολιτεία, Γλυκά Νερά, Εκάλη και Νέα Ερυθραία.
Αντίστοιχα, στη Βόρεια Εύβοια, μέσα στις επόμενες ώρες ολοκληρώνονται οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών στο Δίκτυο και στους τελευταίους 9 οικισμούς.
Στόχος των συνεργείων ήταν να έχουν συνδεθεί με το ρεύμα μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες κατά το μεγαλύτερο μέρος ώστε να παραμείνουν μόνο οι μεμονωμένες βλάβες στην χαμηλή τάση.
Η «μάχη» της Πολιτικής Προστασίας
Στην μεγάλη μάχη για να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση έχει επικεντρωθεί και η Πολιτική Προστασία που έχει αναλάβει επιτελικό ρόλο στην ομαλοποίηση της κατάστασης σε συνεργασία με το ΔΕΔΔΗΕ, την τοπική αυτοδιοίκηση και την συνδρομή του στρατού για τη διάνοιξη δρόμων.
Όπως δήλωσε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκος Χαρδαλιάς στόχος ήταν να επιδιορθωθεί το 90% των βλαβών ώστε σήμερα να είναι ελάχιστες οι μη λειτουργικές υποδομές.
Ο κ. Χαρδαλιάς αλλά και η διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ αναφέρθηκαν χθες στα πρωτοφανή καιρικά φαινόμενα, λέγοντας ότι πρόκειται για την μεγαλύτερη κακοκαιρία των 40 τελευταίων ετών. Η συνολική διάρκεια των χιονοπτώσεων ήταν 36 ώρες στην Αττική με τις μεγάλες εντάσεις να καταγράφονται στο κέντρο της Αθήνας για 24 συνεχόμενες ώρες και να συνοδεύονται από ύψος χιονιού περίπου στα 25 εκατοστά.
Υπενθυμίζεται ότι για την επανασύνδεση των νοικοκυριών επιχειρούν συνολικά τις τελευταίες μέρες πάνω από 600 συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ και συνεργαζόμενων εργολάβων, περίπου 50 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, 40 στελέχη της ΕΜΑΚ, 40 στελέχη του Μηχανοκίνητου Ειδικού Τμήματος Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (ΜΕΤΠΕ) και όλες οι περιφερειακές μονάδες της Πυροσβεστικής με την συμβολή και της αστυνομίας στο ζήτημα της προσβασιμότητας και της προσπέλασης.
Ο ΔΕΔΔΗΕ εφιστά την προσοχή σε όλους τους πολίτες, σε περίπτωση που διαπιστώσουν ζημιές στο Δίκτυο (πεσμένα καλώδια, στύλους κλπ), να απομακρυνθούν άμεσα και να μην έρθουν σε καμία επαφή.
Καλεί επίσης όσους πολίτες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα ηλεκτροδότησης στις περιοχές που σημειώθηκαν ζημιές στο Δίκτυο από την κακοκαιρία, να επικοινωνήσουν με την εταιρεία για να εξεταστεί η περίπτωση μεμονωμένης βλάβης, τηλεφωνικά στο 11500 ή 2111900500 , μέσω της εφαρμογής MyDEDDiE app σε Android και iOS από το κινητό τους ή και μέσω υπολογιστή από την ιστοσελίδα του ΔΕΔΔΗΕ στο online Δήλωση Βλάβης (deddie.gr).
Μπαλάκι ευθυνών για τα προβλήματα
ΔΕΔΔΗΕ, Περιφέρεια Αττικής και δήμοι ρίχνουν το μπαλάκι των ευθυνών μεταξύ τους τόσο για την αρμοδιότητα του κλαδέματος και της κοπής των δέντρων όσο και για τον καθαρισμό του οδικού δικτύου προκειμένου τα συνεργεία να μπορέσουν να φτάσουν ταχύτερα στο σημείο κάθε βλάβης.
Τις ώρες της πυκνής χιονόπτωσης οι κάτοικοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με ένα κυκεώνα αρμοδιοτήτων. Καλούσαν στον ΔΕΔΔΗΕ και εκείνος με τη σειρά παρέπεμπε στην περιφέρεια ή καλούσε την περιφέρεια να ανοίξει τον δρόμο, ταυτόχρονα η Πυροσβεστική που είχε δεχτεί κι εκείνη κλήση για πεσμένα δέντρα περίμενε κι εκείνη με τη σειρά της περιφέρεια να ανοίξει τον δρόμο και παρέπεμπε την ίδια στιγμή στον ΔΕΔΔΗΕ που έπρεπε να προσεγγίσει στο σημείο της βλάβης για διακόψει την ηλεκτροδότηση της περιοχής.
Μόνο, αφού οι πυροσβέστες απομάκρυναν τα δέντρα, μπορούσαν να προσεγγίσουν τα συνεργεία για να κλείσει ο κύκλος της βλάβης.
Από την πλευρά της περιφέρειας Αττικής, ο Γιώργος Πατούλης επανέλαβε ότι αποκλειστικός υπεύθυνος για την φροντίδα των καλωδίων, από όπου προέκυψαν τα μεγάλα προβλήματα με τις διακοπές ρεύματος, είναι ο ΔΕΔΔΗΕ.
Ωστόσο, από την πλευρά των φορέων ενέργειας, αλλά και των εργαζομένων της ΔΕΗ «υποδεικνύεται» ως υπεύθυνη η Τοπική Αυτοδιοίκηση, τόσο για το άνοιγμα των δρόμων, προκειμένου να επιχειρήσουν τα συνεργεία, όσο και για το κόψιμο των δέντρων.
Στο μεταξύ, ώρα να συζητήσουμε ποιος κάνει τι» και παραπέμποντας στο Γενικό Σχέδιο «Βορέα».ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, δεν θέλησε να δώσει απαντήσεις για τις ευθύνες και πού αυτές κατανέμονται, λέγοντας πως «δεν είναι ώρα να συζητήσουμε ποιος κάνει τι» και παραπέμποντας στο Γενικό Σχέδιο «Βορέα».