ΑρχικήΥΓΕΙΑAcai bowl: θρεπτικό πιάτο ή μόδα;

Acai bowl: θρεπτικό πιάτο ή μόδα;

Acai bowl: θρεπτικό πιάτο ή μόδα; Υπάρχουν πολλές διατροφικές τάσεις εκεί έξω που γίνονται «αδικαιολόγητα trends», χάρη σε ένα δυνατό μάρκετινγκ. “Oταν πρόκειται όμως για το acai bowl (ασάι μπολ), το σούπερ θρεπτικό πιάτο από τη Βραζιλία, που έχει κατακτήσει όλο τον κόσμο, αξίζει 100% να δώσουμε την προσοχή μας!

Ναι, το acai bowl, ένα παραδοσιακό βραζιλιάνικο πιάτο, έχει γίνει παγκοσμίως γνωστό και όχι άδικα! Είναι ένας πεντανόστιμος τρόπος να ξεκινήσουμε την ημέρα μας, τρώγοντάς το ως πρωινό (και όχι μόνο), απόλυτα υγιεινό πιάτο και πανεύκολο να το φτιάξουμε!

Ένα τροπικό φρούτο

Το acai berry είναι ένα τροπικό φρούτο, χρώματος σκούρου μοβ που προέρχεται από ένα είδος φοίνικα το οποίο μεγαλώνει στο δέλτα του Αμαζονίου, στην Βραζιλία. Ανήκει στην οικογένεια των μούρων (παρόλο που μοιάζει με ελιά μεγέθους περίπου 2,5 εκατοστών ενώ ο σπόρος αποτελεί το 80% του φρούτου) και χαρακτηρίζεται για το έντονα θρεπτικό του προφίλ και για τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία. Το acai berry αποτελούσε τη βασική τροφή διαφόρων φυλών της περιοχής του Αμαζονίου για πολλούς αιώνες.

Το acai είναι ένα από τα φρούτα με την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά στον κόσμο. Περιέχει 10 φορές περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες (π.χ. ανθοκυάνες) από τα κόκκινα σταφύλια και τα μύρτιλλα. Περιέχει φυτικές στερόλες, που είναι υπεύθυνες για την καταπολέμηση των καρδιακών παθήσεων ενώ αποτελεί πλούσια πηγή φυτικών ινών, βιταμίνη Α, Β1, Β2, Β3, βιταμίνη C και βιταμίνη Ε.

Tα οφέλη του στην υγεία

  • Παρουσιάζει δράσεις κατά του οξειδωτικού στρες και των φλεγμονών.
  • Σχετίζεται με την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος και την υγεία των αγγείων.
  • Μειώνει την ολική χοληστερόλη.
  • Συμβάλλει στον καλύτερο έλεγχο του σακχάρου.
  • Βελτιώνει την απόδοση των αθλητών μειώνοντας την κόπωση.
♥ Πριν από 15 χρόνια

Το acai berry ήταν ουσιαστικά άγνωστο έξω από τη Βραζιλία, μέχρι που ο διάσημος δερματολόγος της Ν. Υόρκης Nicholas Perricone το πρότεινε ως το κορυφαίο superfood με αντιοξειδωτικές ικανότητες στο νούμερο 1 μπεστ σέλερ βιβλίο του «The Wrinkle Cure». Από τότε έγινε ευρέως γνωστό σε Αμερική και Ευρώπη.

♥ Σήμερα

Το acai bowl θα το βρείτε σε όλες τις κοσμοπολίτικες περιοχές, καφετέριες, εστιατόρια που το σερβίρουν συνήθως ως πρωινό ή σνακ. Βέβαια, δεν είναι ένα φτηνό πρωινό (αφού έρχεται από τη Βραζιλία).

Το acai berry έχει πολύ μικρή διάρκεια ζωής

Γι’ αυτό δεν μπορείτε να το βρείτε φρέσκο στην αγορά. Συνήθως θα το συναντήσετε σε μορφή πουρέ (acai fruit puree) στο τμήμα κατάψυξης των βιολογικών καταστημάτων ή σε σκόνη.

Δοκιμάστε να το φτιάξετε κι εσείς στο σπίτι

Είναι εύκολο και σας δίνει το αίσθημα της πληρότητας και της εναλλαγής στη γεύση, εφόσον ο καθένας μπορεί να φτιάξει το δικό του acai bowl, γαρνίροντας το με ότι φρούτα και καρπούς προτιμάει ή ήδη έχει στο σπίτι του. Δοκιμάστε το και θα δείτε.

Acai bawl: θρεπτικό πιάτο ή μόδα;

Κλασικό acai bowl

Το κύριο συστατικό του πιάτου είναι το acai σε μορφή πουρέ ή σε σκόνη. Τα επιπλέον υλικά μπορεί να περιλαμβάνουν σχεδόν οτιδήποτε, αλλά είναι συνήθως granola, πλιγούρι βρώμης, μπανάνες, φράουλες ή άλλα φρούτα. Η γεύση του acai είναι πολύ φρέσκια και κάνει το πρωινό σας ακόμη πιο ελκυστικό. Η παρακάτω συνταγή είναι η κλασική, αλλά όπως είπαμε πειραματιστείτε κι εσείς ανάλογα με τις προτιμήσεις σας!

Υλικά

250 ml γάλα , 2 -3 κουταλιές (σούπας) σκόνη acai, 1 κουταλιά σούπας βρώμης, 1-2  κουταλιές σπόροι ροδιού, φρέσκα ανάμικτα μούρα ή φράουλες, αποξηραμένα βατόμουρα.

Εκτέλεση

Ανακατέψτε όλα τα υλικά μαζί σε ένα μπολ και απολαύστε!

 


Αcai bowl με χυμό μήλου, μπανάνα, καρύδα
Υλικά

1 συσκευασία acai πουρέ 100 γρ., κατεψυγμένο και θρυμματισμένο

1 μπανάνα, και 1/2 φλιτζάνι μπανάνες σε φέτες για γαρνίρισμα

1 φλιτζάνι φράουλες

1/2 φλιτζάνι χυμό μήλου

1/4 φλιτζανιού ψιλοκομμένης καρύδας

1/3 φλιτζανιού granola

1/4 φλιτζανιού γκότζι μούρα *

* Ή οποιαδήποτε άλλα μούρα που επιθυμείτε

Εκτέλεση

Συνδυάστε το acai, τη μπανάνα, τις φράουλες και το χυμό μήλου. Ανακατέψτε καλά με ένα κουτάλι. Γαρνίρετε το μπολ με μπανάνες, βατόμουρα, καρύδα, granola και γκότζι μούρα.

Πηγή

- Advertisement -

Τελευταία Νέα