Πακέτο παροχών ετοιμάζει η κυβέρνηση λίγο πριν στηθούν οι κάλπες των εκλογών – Τι ισχύει με το Market Pass και τα άλλα μέτρα που βρίσκονται στα «σκαριά»
Προ των πυλών βρίσκεται η έλευση του Μarket pass, της κάρτα αγορών για τρόφιμα, την οποία μπορούν να εκμεταλλευτούν οι πολίτες ώστε να πάρουν μια οικονομική «ανάσα» απέναντι στο κύμα ακρίβειας που τους ταλαιπωρεί.
Όπως αποκάλυψε σήμερα, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, η ηλεκτρονική πλατφόρμα βρίσκεται στο τελικό στάδιο προετοιμασίας και συγκεκριμένα πρόκειται να ανοίξει στις 20 Φεβρουαρίου.
Από την παραπάνω ημερομηνία οι καταναλωτές θα μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για ένταξη στο μέτρο ενώ οι πρώτες πληρωμές θα γίνουν είτε στην άυλη κάρτα ή σε τραπεζική κατάθεση έως τις 10 Μαρτίου
Σημειώνεται ότι μέσω του Market Pass δίνεται για έξι μήνες ενίσχυση ύψους 10% επί των αγορών νοικοκυριών, που πληρούν τα κριτήρια, σε:
- Παντοπωλεία, σούπερ μάρκετ
- Κρεοπωλεία
- Καταστήματα ζαχαροπλαστικής
- Καταστήματα γαλακτοκομικών προϊόντων
- Αρτοποιεία
- Διάφορα καταστήματα τροφίμων
Μέσω της εφαρμογής, κάθε δικαιούχος μπορεί να αιτείται την έκδοση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας στην οποία πιστώνεται το σχετικό ποσό της οικονομικής ενίσχυσης.
Σημειώνεται πως η κάρτα εκδίδεται από τράπεζα.
Πώς θα κάνετε την αίτηση για το Market Pass
- Είσοδος στην ειδική πλατφόρμα από το vouchers.gov.gr.
- Με τους κλειδάριθμους taxisnet γίνεται η ταυτοποίηση του δικαιούχου.
- Μετά την είσοδό του στην εφαρμογή ο αιτών συμπληρώνει και επικαιροποιεί τα στοιχεία επικοινωνίας του και, ειδικότερα τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου.
Στη συνέχεια:
Ο αιτών δηλώνει την τράπεζα που επιλέγει για την έκδοση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας ή συμπληρώνει τον IBAN του τραπεζικού λογαριασμού στον οποίο είναι δικαιούχος ή συνδικαιούχος και στον οποίο ζητά να μπει το σχετικό ποσό αιτείται την έκδοση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας και την πίστωση του σχετικού ποσού σε αυτήν ή αιτείται την πίστωση του σχετικού ποσού στον τραπεζικό του λογαριασμό.
Αφού υποβληθεί η αίτηση, αυτόματα και ηλεκτρονικά πραγματοποιείται διασταύρωση με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, η οποία επιβεβαιώνει ότι ο αιτών είναι δικαιούχος της οικονομικής ενίσχυσης.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Διορθώσεις επιτρέπονται στην αίτηση αλλά με ημερομηνία λήξης.
Ειδικότερα:
Όσοι υποβάλλουν αίτηση εντός Φεβρουαρίου μπορούν να κάνουν διορθώσεις στην αίτηση τους το αργότερο έως 28 Φεβρουαρίου.
Όσοι υποβάλλουν αίτηση εντός Μαρτίου, μπορούν να κάνουν διορθώσεις έως το πέρας της 15ης Μαρτίου 2023.
Market Pass: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι
Περίπου 8.400.000 ωφελούμενοι ή περισσότερα από 3,2 εκατομμύρια νοικοκυριά θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση, ώστε να επιδοτηθούν συνολικά για 6 μήνες από 132 έως 600 ευρώ, ανάλογα με την οικογενειακή τους κατάσταση και με το εάν θα επιλέξουν να λάβουν την επιδότηση μέσω ψηφιακή κάρτας ή με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό.
Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι φυσικά πρόσωπα, άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα.
Για τους έγγαμους ή τα πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, δικαιούχος είναι ο υπόχρεος σε υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, κατά το άρθρο 67 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013, Α’167) ή ο ένας εκ των δύο σε περίπτωση υποβολής χωριστής δήλωσης.
Τα εισοδηματικά κριτήρια για το Market Pass
α) Οι άγαμοι θα πρέπει να έχουν ετήσιο εισόδημα έως 16.000 ευρώ.
β) Οι έγγαμοι θα πρέπει να έχουν εισόδημα 24.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.
γ) Οι μονογονεϊκές οικογένειες θα πρέπει να έχουν εισόδημα έως 24.000 ευρώ, συν 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.
δ) Το ύψος της ακίνητης περιουσίας για τους άγαμους είναι έως 250.000 ευρώ και για τους έγγαμους έως 400.000 ευρώ.
Εξαιρούνται:
Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνονται στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2021 ως εξαρτώμενα μέλη του υπόχρεου κατά το άρθρο 11 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.
Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνουν στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2021 ότι φιλοξενούνται.
Τα φυσικά πρόσωπα που εμπίπτουν στον φόρο πολυτελούς διαβίωσης για το φορολογικό έτος 2021.
Οι φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής.
Τα φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν υποβάλλει τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2021 έως και την 31η.12.2022.
Τι ισχύει με το έκτακτο επίδομα Πάσχα
Στο πακέτο στήριξης που βρίσκεται στο κυβερνητικό τραπέζι βρίσκεται και το έκτακτο δώρο Πάσχα ύψους από 250 έως 300 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες από τους αρμόδιους φορείς αναμένεται να πληρωθεί την Μεγάλη Εβδομάδα και πιο συγκεκριμένα τη Μεγάλη Τετάρτη του Πάσχα. Ακόμα, στο τραπέζι βρίσκεται μείωση ή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, μείωση εισφορών αλλά και καταβολή αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους.
Εκτιμάται ότι το βοήθημα θα το λάβουν οι δικαιούχοι του αναπηρικού επιδόματος, οι μακροχρόνια άνεργοι, οι ανασφάλιστοι υπερήλικες, οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού.
Το ύψος και το εύρος των νέων μέτρων, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του MEGA, θα εξαρτηθούν από την πορεία των τιμών της ενέργειας, όμως η κύρια στόχευση της κυβέρνησης είναι οι παρεμβάσεις να κατευθυνθούν προς την ενίσχυση των εισοδημάτων.
Έρχονται τρια νέα «καλάθια»
Παράλληλα, τρία νέα καλάθια του νοικοκυριού αναμένεται να ξεκινήσουν το προσεχές διάστημα. Συγκεκριμένα, το υπουργείο σχεδιάζει ένα καλάθι με νηστίσιμα είδη λόγω Σαρακοστής, στη συνέχεια θα υπάρξει ένα καλάθι με τα είδη που αφορούν στο πασχαλινό τραπέζι ενώ σχεδιάζεται και ένα καλάθι για τα παιδιά, όπως συνέβη και στις εορτές των Χριστουγέννων.
Επίσης, δρομολογείται από το υπουργείο δρομολογεί η αλλαγή της σήμανσης στα σούπερ μάρκετ. Μάλιστα, την επόμενη εβδομάδα θα είναι έτοιμη η υπουργική απόφαση για να είναι ευδιάκριτη η τιμή λίτρου ή κιλού στα ταμπελάκια των σούπερ μάρκετ ώστε να μπορεί ο καταναλωτής να βλέπει την τιμή ανά μονάδα.