fbpx
Σάββατο, 1 Απριλίου, 2023
Αρχική ΔΙΕΘΝΗ Δεν υπάρχουν στοιχεία για ρωσική δολιοφθορά στους αγωγούς αναφέρει το Βερολίνο

Δεν υπάρχουν στοιχεία για ρωσική δολιοφθορά στους αγωγούς αναφέρει το Βερολίνο

Ισως πρέπει να αναρωτηθούν οι ειδικοί ποιος ωφελήθηκε από το σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream! Σίγουρα πάντως όχι η Ευρώπη.

Οι Γερμανοί ερευνητές δεν έχουν στοιχεία ότι η Ρωσία βρίσκεται πίσω από τις εκρήξεις στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2. «Αυτό δεν μπορεί να αποδειχθεί αυτή τη στιγμή, οι έρευνες συνεχίζονται», δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας Πίτερ Φρανκ σε συνέντευξή του στην «Welt am Sonntag».

Οι Γερμανοί ειδικοί, με τη βοήθεια δύο ερευνητικών υποβρυχίων πήραν δείγματα νερού και του βυθού, καθώς και από τα συντρίμμια των αγωγών. « Η έρευνα δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, αλλά αυτό που μπορώ να πω είναι ότι δεν έχει ακόμη τεκμηριωθεί η υποψία ότι επρόκειτο για ξένη ενέργεια δολιοφθοράς».

Στα τέλη Σεπτεμβρίου, σημειώθηκαν τρεις εκρήξεις στους δύο αγωγούς και εντοπίστηκαν συνολικά τέσσερις διαρροές , κοντά στο νησί Μπόρνχολμ της Δανίας ,στη Βαλτική Θάλασσα. Τα σημεία των εκρήξεων βρίσκονταν στα διεθνή ύδατα στις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες της Δανίας και της Σουηδίας.

Οι σουηδικές αρχές ασφαλείας ανακοίνωσαν τον Νοέμβριο ότι ανακάλυψαν ίχνη εκρηκτικών στο σημείο των εκρήξεων, αλλά δεν έδωσαν περισσότερες λεπτομέρειες και χωρίς να κατονομάσουν τον ένοχο. Και οι δύο χώρες διεξάγουν τις δικές τους έρευνες. «Αλλά είμαστε σε επαφή», είπε ο Γερμανός εισαγγελέας.

Οι ευρωπαϊκές χώρες, σε αντίθεση με την Ουκρανία, η οποία έδειξε αμέσως ως υπεύθυνη τη Ρωσία, έχουν εκφράσει πιο επιφυλακτικές θέσεις.«Κατανοώ, ειδικά σε καιρό πολέμου, ότι τέτοιες ευαίσθητες έρευνες μπορεί να απαιτούν μυστικότητα», τόνισε ο πρόεδρος της γερμανικής κοινοβουλευτικής επιτροπής που εποπτεύει τις υπηρεσίες πληροφοριών. «Ήταν μια μεγάλη επίθεση σε υποδομές. Είναι περίεργο που έχουμε ακούσει πολύ λίγα», παραδέχτηκε με έκπληξη ένας δυτικός αναλυτής, τονίζοντας την έλλειψη πληροφοριών που έχουν γίνει μέχρι στιγμής διαθέσιμες από τους ερευνητές.

«Μυθιστόρημα της Αγκάθα Κρίστι»

«Υπάρχουν πτυχές αυτού του μυστηρίου που μοιάζουν με ένα μυθιστόρημα της Αγκάθα Κρίστι, όπου σχεδόν όλοι οι εμπλεκόμενοι φαίνεται να έχουν ένα κίνητρο ή θα επωφεληθούν από το αποτέλεσμα», δήλωσε ένας ανεξάρτητος Ρώσος αναλυτής ενέργειας.

Ορισμένοι δυτικοί αξιωματούχοι – που επικαλούνται οι “Times” – φαίνεται να συμφωνούν με την εκδοχή του Κρεμλίνου που απέρριψε κατηγορηματικά τις κατηγορίες εναντίον του. Η βρετανική εφημερίδα τόνισε ότι αυτές οι πηγές παραμένουν ανοιχτές σε θεωρίες σύμφωνα με τις οποίες μια χώρα του ΝΑΤΟ πραγματοποίησε το σαμποτάζ με στόχο να κατηγορήσει τη Ρωσία.

Η λονδρέζικη εφημερίδα υπενθύμισε ότι 23 αξιωματούχοι διπλωματικών και μυστικών υπηρεσιών σε 9 διαφορετικές δυτικές χώρες είπαν πρόσφατα στην Washington Post ότι δεν είχαν δει ακόμη στοιχεία που να συνδέουν τη Ρωσία με την επίθεση.

Κάποιοι αναρωτήθηκαν άλλωστε γιατί η Ρωσία ως άμεσα ενδιαφερόμενη για την εξαγωγή αερίου στη Γερμανία ,χρειαζόταν να προκαλέσει ζημιά σε μια υποδομή στην οποία κύριος μέτοχος είναι η Gazprom. Η εταιρεία είχε επενδύσει πολλά χρήματα για την κατασκευή του αγωγού και θα εισέπραττε πολλά έσοδα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία άνοιξε τον ασκό του Αιόλου στην γεωπολιτική σύγκρουση Ανατολής -Δύσης, αλλά δεν μπορεί η Μόσχα να είναι η αποκλειστική υπεύθυνη για κάθε κακό στην Ευρώπη. Ισως πρέπει να αναρωτηθούν οι ειδικοί ποιος ωφελήθηκε από το σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream! Σίγουρα πάντως όχι η Ευρώπη…

 

 

 

 

 

Πηγή

Τελευταία Νέα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ «ΣΥΝΕΒΗ … ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ»

Η θεατρική ομάδα της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Άρτας “Ύπόθεσις 19”, παρουσίασε στην αίθουσα «ΔΙΩΝΗ» την παράσταση «ΣΥΝΕΒΗ … ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ» σε σκηνοθεσία Αφροδίτης...

Εξετάσεις ραδιοερασιτεχνών στην Π.Ε Άρτας

Από τη Δ/νση Μεταφορών και Επικοινωνιών της Π.Ε. Άρτας ανακοινώνεται ότι προκηρύσσονται εξετάσεις για την απόκτηση πτυχίου ραδιοερασιτέχνη, τον μήνα Μάιο του 2023 (1ο Εξάμηνο), με...

1ος Πανελλήνιος Ποιητικός Διαγωνισμός από τις εκδόσεις Hλιαχτίδα

Οι εκδόσεις Hλιαχτίδα προκηρύσσουν τον 1ο Πανελλήνιο Ποιητικό Διαγωνισμό με ελεύθερο θέμα και ημερομηνία λήξης 14 Μαΐου 2023.  Όροι διαγωνισμού: 1. Δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό έχουν...

Συντάξεις Απριλίου : Ξεκίνησε η πληρωμή

Από σήμερα, Δευτέρα 27 Μαρτίου, το απόγευμα ξεκίνησαν από τον e-ΕΦΚΑ οι πληρωμές των κύριων και επικουρικών συντάξεων για τον Απρίλιο. Όπως γίνεται κάθε μήνα,...