Προκαλεί και πάλι ο Αλβανός Πρωθυπουργός, Έντι Ράμα μετά τις δηλώσεις του για την Ακρόπολη και πλέον απειλεί ανοιχτά την Ελλάδα, δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως «δεν έχουμε καμία πρόθεση να παραμείνουμε σιωπηλοί και να υποκρινόμαστε».
«Οι γείτονές μας είχαν μάθει, εδώ στα Τίρανα, με υπάκουους συνομιλητές, όμως εμείς δεν έχουμε την πρόθεση να παραμείνουμε σιωπηλοί»,
δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, μετά από ερώτηση Αλβανού υπηκόου που ζει και εργάζεται επί 25 χρόνια στην Ελλάδα.
Ο Έντι Ράμα τόνισε ότι οι σχέσεις Αλβανίας-Ελλάδας είναι μεγάλης στρατηγικής σημασίας και γι’ αυτό η στρατηγική εταιρική σχέση με την Ελλάδα παραμένει σταθερή γραμμή της αλβανικής εξωτερικής πολιτικής. Υπογράμμισε ωστόσο, ότι πρέπει να λυθούν «εναπομείναντα ζητήματα» του παρελθόντος μεταξύ των δύο χωρών.
Διευκρίνισε ότι η εύρεση λύσης δεν είναι εύκολη, έκανε σαφές όμως, ότι θα γίνει κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, και γι’ αυτό, έχει συσταθεί μία ελληνοαλβανική ομάδα. Ο Αλβανός Πρωθυπουργός, συμπλήρωσε πως οι σχέσεις των δύο χωρών πρέπει να περάσουν σε άλλο επίπεδο και διευκρίνισε ότι η Αλβανία δεν θα παίξει άλλο τον ρόλο του υπάκουου συνομιλητή. Προσέθεσε, ότι δεν διατίθεται να μείνει σιωπηλή και να υποκρίνεται ότι δεν καταλαβαίνει, αλλά ούτε και να προσποιείται ότι κάποια ζητήματα δεν υπάρχουν. Υπονοώντας, πως μία τέτοια στάση κράτησε κατά το παρελθόν.
Η δήλωση του Έντι Ράμα:
«Οι σχέσεις με την Ελλάδα είναι μεγάλης στρατηγικής σημασίας και γι’ αυτό παραμένει σταθερή γραμμή της εξωτερικής μας πολιτικής, η στρατηγική εταιρική σχέση με την Ελλάδα. Από την άλλη όμως, είναι εξίσου αλήθεια ότι αυτές οι σχέσεις χρειάζονται σήμερα να περάσουν σε ένα άλλο επίπεδο, ξεπερνώντας κάποια εναπομείναντα ζητήματα. Έχουμε δημιουργήσει μια ειδική ομάδα, μαζί με την ελληνική πλευρά για να καθίσουμε στο τραπέζι και να συζητήσουμε ανοιχτά με εποικοδομητικό πνεύμα και να δούμε το μέλλον, με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα και τις αρχές. Έχει ξεκινήσει μια κοινή προσπάθεια, καθόλου εύκολη, αλλά ελπίζουμε ότι θα ολοκληρωθεί. Μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτά τα εμπόδια που δεν είναι προς όφελος αυτής της στρατηγικής σχέσης γειτονίας, που έχουμε με την Ελλάδα. Όμως δεν έχουμε καμία πρόθεση να παραμείνουμε σιωπηλοί και να υποκρινόμαστε ότι δεν καταλαβαίνουμε. Για μεγάλο χρονικό διάστημα οι γείτονές μας είχαν μάθει, εδώ στα Τίρανα, με υπάκουους συνομιλητές που έκαναν πως δεν καταλάβαιναν και για θέματα που δεν μπορεί να αγνοηθούν και για τα οποία δεν μπορούμε να κάνουμε πως δεν υπάρχουν»
Στις αρχές του Νοεμβρίου, ο Ράμα σε άλλη μία προκλητική κίνηση, ανέβασε στη σελίδα του στο facebook μια γκραβούρα της Αθήνας του ‘70, και ούτε λίγο ούτε πολύ, υποστήριξε ότι η Ακρόπολη διασώθηκε χάρη στους Αλβανούς.
Συγκεκριμένα, ο Ράμα είχε ισχυριστεί τότε, ότι αν η Ακρόπολη είναι ακόμα ζωντανή, το χρωστάει σε έναν Αλβανό Αρχιεπίσκοπο, ονόματι Γκιέργκι Ντουσμάνι, ο οποίος ζήτησε από τους βενετσιάνους να μην τη βομβαρδίσουν. Η δημοσίευση είχε προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στην Ελλάδα.
Η ανάρτηση του Αλβανού Πρωθυπουργού, είχε εκληφθεί τότε, ως απάντηση στην ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών για την υφαρπαγή των ελληνικών περιουσιών στη Χειμάρρα.
Προηγουμένως, το αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών είχε απορρίψει την ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών που ζητούσε τη λήψη μέτρων για την προστασία των μειονοτικών της Χειμάρρας, παρότι αποτελούσε υποχρέωση της Αλβανίας στο δρόμο για την ένταξη στην ευρωπαϊκή οικογένεια.
Εκτός από το ζήτημα της Χειμάρρας, και τις σημερινές δηλώσεις περί υπάκουου συνομιλητή, στις προκλήσεις Ράμα, κάποιοι, προσθέτουν και την επιλογή του Αλβανού Πρωθυπουργού να υποδεχθεί, τον Ιούνιο του 2016, τον Έλληνα Υπουργό εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, κάτω από τη γκραβούρα της Μεγάλης Αλβανίας.