Παρουσιάστηκε από τους μελετητές και εγκρίθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων η μελέτη ωρίμανσης του έργου “Αξιοποίηση του παλαιού ξενοδοχείου ΞΕΝΙΑ”. Οι μελετητές έκαναν μια λεπτομερή παρουσίαση της συνολικής μελέτης, ο καθένας στον τομέα του, και στη συνέχεια ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των Επικεφαλής της Αντιπολίτευσης, με το Δήμαρχο να κλείνει εν τέλει τη συζήτηση απαντώντας στις όποιες ερωτήσεις και απορίες. Αυτό που πρέπει να επισημάνουμε είναι ότι η εταιρία με την οποία συνεργάστηκε ο Δήμος Αρταίων για τη μελέτη αυτή, κατάφερε να διατηρήσει την αρχική μορφή του ΞΕΝΙΑ, κατάφερε να κάνει τις απαιτούμενες ενέργειες για τη στατικότητα και για τον εκσυγχρονισμό του κτιρίου χωρίς όμως παρεμβάσεις που αλλοιώνουν το αρχικό οικοδόμημα.
Η Επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης, Τζένη Ταπραντζή- Κοίλια, δήλωσε “Δεν μπορούμε εμείς να κρίνουμε τη μελέτη, δεν είμαστε ειδικοί, όμως αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι όπως φαίνεται πρόκειται για μια εξαιρετική μελέτη αφού καταφέρνει να διατηρήσει την παλιά μορφή του ΞΕΝΙΑ. Θα πούμε ότι χαιρόμαστε που επιτέλους θα ανοίξει το ΞΕΝΙΑ μετά από δεκαετίες και θα δοθεί για χρήση στους δημότες – μιας που εμείς ως παράταξη συμμετείχαμε πολλάκις σε κινήσεις πολιτών της Άρτας για το σκοπό αυτό – αλλά επειδή είμαστε δημοτικοί σύμβουλοι και ο ρόλος μας εδώ είναι να μεταφέρουμε και τις αγωνίες των συνδημοτών μας, θα πούμε με το χέρι στην καρδιά ότι πιστεύουμε πως έπρεπε να είχε γίνει ένα δημοψήφισμα πριν καιρό, γιατί υπήρχαν και υπάρχουν ακόμη πολλές αντιδράσεις σχετικά με τη χρήση του ΞΕΝΙΑ. Και επισημαίνουμε ότι άσχετα με το τί πιστεύει ο καθένας μας ως καλύτερο για την περίσταση αυτή, οφείλουμε να ακούμε τη γνώμη των συνδημοτών μας και να παλέψουμε γι’ αυτό. Και φυσικά δεν εννοούμε να δινόταν σε ιδιώτη, αλλά θα μπορούσε να αποτελεί μια δημοτική επιχείρηση ή να γίνονταν δωμάτια φιλοξενίας όπως στη Ναύπακτο… Και κρατούμε τις επιφυλάξεις μας για το αν θα μπορέσει να λειτουργήσει ο πολυχώρος αυτός όπως σχεδιάστηκε από τη Δημοτική Αρχή.”
Ο κ. Παπαλέξης δήλωσε “Η μελέτη είναι πολύ καλή, και όσον αφορά το ηλεκτρομηχανολογικό κομμάτι και το στατικό ήταν δύσκολο για τους μελετητές ένα κτίριο του 1950 -1960 να το μετατρέψουν σε ένα σύγχρονο κτίριο του 2020, αυτό το καταλαβαίνουμε. Και φυσικά στοίχισε πολλά χρήματα η διαδικασία αυτή, αλλά έπρεπε να δοθούν. Όσον αφορά το παρελθόν, εγώ θεωρώ ότι δεν ήταν το ΚΑΣ που έφταιγε για να μην γίνει ξενοδοχείο, αλλά η πολιτική κατάσταση που επικρατούσε εκείνη τη στιγμή. Κι εγώ τότε είχα ψηφίσει υπέρ του σχεδίου αυτού που υλοποιεί σήμερα ο Δήμος Αρταίων, παρόλο που κάποιοι από την παράταξή μου δεν το ψήφισαν, με το σκεπτικό ότι είτε αν αλλάξει η πολιτική κατάσταση να το δούμε ξανά το θέμα και να το σκεφτούμε διαφορετικά με νέα πολιτική ηγεσία είτε να προχωρήσουμε όπως σήμερα με όχι το αποτέλεσμα που θα θέλαμε αλλά με μια προσπάθεια που θα έχει ούτως ή άλλως το αποτέλεσμα της αναβάθμισης του κτιρίου του ΞΕΝΙΑ. Η δική μου γνώμη είναι ότι με τον τωρινό σχεδιασμό το ΞΕΝΙΑ θα υπολειτουργεί, το μισό θα δουλεύει και το υπόλοιπο όχι, δεν θα προκαλεί το ενδιαφέρον στον πολίτη ούτε η βιβλιοθήκη ούτε τα υπόλοιπα. Εγώ επισημαίνω στο Δήμαρχο ότι πρέπει να βρεθούν τρόποι να αυξηθεί η επισκεψιμότητα στο Κάστρο, να υπάρχει ζωή εκεί μέσα, θα πας μια φορά να δεις τα τείχη, δεν θα πηγαίνεις συνέχεια. Ακόμη και για να πιει καφέ εκεί, θα πρέπει να παρκάρει πιο μακριά, οπότε δεν ξέρω πόσες φορές θα το κάνει ο πολίτης αυτό. Ωστόσο, καλά κάνουμε και προχωράμε, και πήραμε τα χρήματα αυτά για την αναβάθμισή του που δεν θα γινόταν αλλιώς να τα πάρουμε, και βλέπουμε και προχωράμε…”
Ο κ. Ζιώβας από την πλευρά του τόνισε ότι το όλο θέμα αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για συνολική αξιοποίηση του χώρου και η Δημοτική Αρχή πρέπει να επαναφέρει το θέμα αξιοποίησης του ΞΕΝΙΑ στην προοπτική αξιοποίησης γενικότερα του χώρου και αναβάθμισης της λειτουργίας της πόλης, όπου εκεί θα μπορούν να συζητηθούν πολλά πράγματα και να γίνουν σημαντικά βήματα ώστε να συνδεθεί το ΞΕΝΙΑ ξανά με την ιστορία και τον πολιτισμό της πόλης, με τις πολιτιστικές δραστηριότητες στην περιοχή και να συνδεθεί με τα πανεπιστημιακά τμήματα της περιοχής, ώστε να παραμείνουν κι αυτά ασφαλή στην περιοχή μας. Πιστεύουμε ότι ο χώρος αυτός έχει όλες τις προδιαγραφές, όλες τις δυνατότητες όχι μόνο να φτάσει να λειτουργεί στο βαθμό που λειτουργούσε κατά το παρελθόν, αλλά να αναδειχτεί ακόμη περισσότερο και να αποτελέσει πραγματικά ένα σημαντικό πόλο για την ανάδειξη και προβολή της πόλης μας. Όσον αφορά τη μελέτη όμως εμείς δεν μπορούμε να κρίνουμε τη δουλειά των μελετητών, γι’ αυτό και τοποθετούμαστε με παρών”.
Η κα Κιτσαντά δήλωσε με τη σειρά της ότι αισθάνεται ικανοποιημένη που φτάσαμε στο σημείο έγκρισης της μελέτης για την αξιοποίηση του ΞΕΝΙΑ ως ένας χώρος πολιτισμού και πολλαπλών δράσεων. Η δική μας θέση ήταν αυτή να γίνουν σημαντικά έργα πολιτισμού στο χώρο αυτό, γι’ αυτό και νιώθουμε ότι η μελέτη η συγκεκριμένη καλύπτει σε σημαντικό βαθμό τη θέση μας και τις προτάσεις μας για την αξιοποίηση του ΞΕΝΙΑ και έτσι αισθανόμαστε ότι συμβάλλαμε κι εμείς σε ένα βαθμό στο έργο αυτό. Γι’ αυτό και φυσικά την ψηφίζουμε”.
Ο Δήμαρχος Αρταίων, Χρήστος Τσιρογιάννης, απαντώντας στα ερωτήματα των Επικεφαλής της Αντιπολίτευσης σχετικά με τα επιπλέον χρήματα που θα χρειαστούν για λειτουργήσει το ΞΕΝΙΑ, από πού θα βρεθούν, αλλά και για το χρονοδιάγραμμα της υλοποίησης του έργου, ο ίδιος τόνισε “Περίπου τέλη Μαΐου θα έχουμε τη μελέτη εφαρμογής, τα τεύχη δημοπράτησης και όλες τις εγκρίσεις για να είμαστε έτοιμοι αν βρεθεί η δημοπράτηση για να δημοπρατήσουμε. Η δημοπράτηση είναι δυόμισι εκατομμύρια ενταγμένα στο ΕΣΠΑ και φυσικά χρειάζονται παραπάνω χρήματα, γίνονται όμως οι ενέργειες, και τα αρμόδια Υπουργεία το βλέπουν θετικά ότι πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να το κλείσουν με την έννοια ότι το υπουργείο αναγνωρίζει , αν και υπήρξε αλλαγή στην κυβέρνηση, ότι αυτά τα έργα που μπήκαν χωρίς μελέτη αποτελούν μια ανορθόδοξη κατάσταση που όμως τη σέβονται, αποτελεί συνέχεια των υπουργείων και προσπαθούν να βρουν λύση. Δεν μπορώ να ανακοινώσω κάτι αυτή τη στιγμή επίσημα, θέλω και πιστεύω ότι αν είμαστε έτοιμοι τέλη του Μαΐου, πιθανόν να είμαστε από τα πρώτα έργα που θα δημοπρατήσουμε ως εμβληματικά έργα στην Ελλάδα. Όσον αφορά το Δημοτικό Ωδείο και τη Βιβλιοθήκη το προσωπικό θα μετακινηθεί εκεί και το καφέ εστιατόριο θα εκμισθωθεί σε ιδιώτη. Και θέλω να τονίσω σχετικά με όσα ακούγονται πάλι για το ξενοδοχείο, ότι από τη στιγμή που το ΞΕΝΙΑ έπαψε να λειτουργεί ως ξενοδοχείο αρκετές δεκαετίες πριν, αυτό σημαίνει ότι χάθηκαν τα όποια δικαιώματα μιας συνέχειας η οποία θα μπορούσε να έχει άδεια εν ισχύ, όπως συνέβη με το Ναύπλιο. Το ΞΕΝΙΑ στο Ναύπλιο ουδέποτε σταμάτησε να λειτουργεί , γι’ αυτό και λειτουργεί ακόμη μέσα στο Κάστρο. Κανένα άλλο ΞΕΝΙΑ στην Ελλάδα δεν λειτουργεί μέσα σε Κάστρο, ενώ στα Γιάννενα και τη Ρόδο ό,τι υπάρχει μέσα στο Κάστρο είναι με πολεοδόμηση, δεν είναι ένα οικόπεδο 38 στρεμμάτων όπως είναι εδώ. Θεωρώ ότι με τη μελέτη αυτή καταφέραμε να κρατήσουμε το αρχιτεκτόνημα του Ζήβα, και πολλοί φοιτητές από όλη την Ελλάδα θα έρχονται για να δουν πώς ένα αρχιτεκτόνημα του Ζήβα μπορεί και κρατιέται στο χρόνο και εξελίσσεται με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές. Το αποτέλεσμα πιστεύω ότι στο τέλος θα μας δικαιώσει και ευελπιστώ ότι θα βρούμε την επιπλέον χρηματοδότηση που απαιτείται για να δημοπρατήσουμε μέσα στο καλοκαίρι”.