“Ποτέ δεν μιλήσαμε για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, μιλούσαμε για φάσεις σταδιακής επανόδου σε μια μορφή κανονικότητας εντός του Δεκεμβρίου”, σημειώνοντας ότι δεν είναι ρεαλιστική η λήξη του lockdown την 1η Δεκεμβρίου.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι την επόμενη εβδομάδα θα δούμε ποιος πρέπει να είναι ο σχεδιασμός για σταδιακή άρση των μέτρων, αλλά “σε αυτή τη φάση πρέπει να δώσουμε όλοι τη μάχη για τον περιορισμό των κρουσμάτων”.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ενώ τις τελευταίες ημέρες φαινόταν πράγματι ότι η καμπύλη των κρουσμάτων έχει «επιπεδωθεί» στη Θεσσαλονίκη κι επιπλέον από τις 15/11 ξεκίνησε να καταγράφεται καθοδική πορεία – διαδοχικά 435, 491 και 595 από 766 στις 14/11 – προχθές (18/11) σημειώθηκε νέα έκρηξη κρουσμάτων στα 905 που ουσιαστικά ακύρωσε τα μέτρα που είχαν ληφθεί (σ.σ.: χθες ήταν 774).
Σημειώνεται δε ότι η Θεσσαλονίκη βρισκόταν σε καθεστώς lockdown πριν από την καθολική εφαρμογή του σε ολόκληρη τη χώρα. Τα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι σε άλλους νομούς της Βόρειας Ελλάδας, παρά το γενικότερο πρόβλημα, αλλά και σε άλλες επιβαρυμένες περιοχές (π.χ. Μαγνησία, Ιωάννινα) η καμπύλη δείχνει επίσης τάσεις σταθεροποίησης και τα κρούσματα δεν παρουσιάζουν έντονα αυξητικές τάσεις.
Αλλού παράταση κι αλλού… σκληρότερο lockdown
Οι εξελίξεις αφήνουν μηδαμινά περιθώρια πλέον για την άρση του lockdown στις 30 Νοεμβρίου. Αυτό που επίσης δεν μπορεί να πει κανείς με σιγουριά είναι αν θα γίνει η σταδιακή άρση του lockdown και στις 7 Δεκεμβρίου, όπως ανέφεραν οι τελευταίες πληροφορίες.
Αν το σενάριο για “άνοιγμα” ισχύει, πρώτα θ’ ανοίξουν τότε τα σχολεία και θ’ ακολουθήσουν τα εμπορικά καταστήματα στις 14 Δεκεμβρίου, ούτως ώστε να κινηθεί η αγορά κατά την εορταστική περίοδο. Η εστίαση θ’ ανοίξει πιθανότατα στις 19 Δεκεμβρίου με αυστηρούς περιορισμούς, ενώ κλειστά θα παραμείνουν, όπως όλα δείχνουν, μπαρ και κέντρα διασκέδασης για την αποφυγή συγχρωτισμού. Θα ισχύσει, επίσης, συγκεκριμένο ωράριο για την εστίαση (π.χ. έως τις 10 ή 11 το βράδυ) που θα συνδυαστεί με απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας.
Με δεδομένη πάντως την επιδημιολογική εικόνα της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας, θα πρέπει να σημειωθεί ότι εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο η άρση των περιορισμών να μην γίνει από τις 7/12 οριζόντια για όλη τη χώρα. Σε μια τέτοια περίπτωση, το lockdown θα συνεχίσει να ισχύει για τις επιβαρυμένες περιοχές, χωρίζοντας και πάλι τη χώρα σε δύο ζώνες. Παράλληλα, δεν είναι απίθανο το ενδεχόμενο νέας αυστηροποίησης του lockdown τις επόμενες ημέρες για τις ίδιες περιοχές, εφόσον διαπιστωθεί ότι δεν υποχωρεί ο αριθμός των κρουσμάτων και η συνεπακόλουθη πίεση στο σύστημα υγείας.