Με στόχο να διασωθούν τα παλιά μονοπάτια της περιοχής και να συνδεθεί η ιστορία με τον πολιτισμό και τον αθλητισμό, πραγματοποιήθηκε το πρωί ο 2ος Αγώνας Ορεινού Τρεξίματος στο πέτρινο χωριό Συρράκο στις κορυφογραμμές των Τζουμέρκων. Περίπου 200 δρομείς έτρεξαν μια δύσκολη διαδρομή μήκους 12 χιλιόμετρων και υψομετρική διαφορά 750 μέτρων. Ο αγώνας δρόμου διεξήχθη στα μονοπάτια της χαράδρας του Χρούσια, μεταξύ των δύο ιστορικών κοινοτήτων Συρράκου και Καλαρρυτών και μέσα από το δάσος της «Πάντζας».
Η ιδέα για την ορεινή αγωνιστική διαδρομή γεννήθηκε πριν από 3 χρόνια. Η χρυσή Ολυμπιονίκης Αθανασία Τσουμελέκα, που κατάγεται από το Συρράκο,με μια παρέα φίλων -ανάμεσα τουςο πρόεδρος της κοινότητας-έκριναν πως πρέπει να συντηρηθούν τα παλιά μονοπάτια και να τα συνδέσουν με αθλητικό γεγονός.
«Έτρεχα εδώ για να κάνω προπόνηση, το περιβάλλον είναι εξαιρετικό. Δεν είναι μόνο ο πρωταθλητισμός, είναι ο αθλητισμός, το περπάτημα, που δίνουν ζωή και χαρά», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Αθανασία Τσουμελέκα, η οποία είναι η ψυχή της διοργάνωσης.
Με δική της πρωτοβουλία χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε αγώνας ορεινού τρεξίματος για παιδιά, στα καλντερίμια του οικισμού του Συρράκου. Σε δύο ομάδες, μαθητές του Δημοτικού και του Γυμνασίου, είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τις δικές τους αντοχές και να νοιώσουν τις συγκινήσεις του Syrrako Trail Run, ως διαγωνιζόμενοι.
«Νους υγιής εν σώματι υγιεί», επισημαίνει η Ελληνίδα Ολυμπιονίκης, η οποία με ένα πλατύ χαμόγελο έτρεξε μαζί με την ομάδα των μικρότερων παιδιών, που όπως λέει αναζωογονήθηκαν.
Η Αθανασία Τσουμελέκα μιλάει και για το χωριό της, το Συρράκο, που «αξίζει κάποιος να το γνωρίσει», σημειώνοντας ότι ο αθλητικός τουρισμός αναπτύσσεται και τα μονοπάτια αναδεικνύονται για να τα επισκέπτεται ο κόσμος .
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας, Νίκος Γκίζας, τονίζει πως το ζητούμενο για την περιοχή είναι το οδικό δίκτυο. Αν και το Συρράκο απέχει περίπου 50 χιλιόμετρα από τα Ιωάννινα, ωστόσο, βρίσκεται τα τελευταία χρόνια στον χάρτη ξένων επισκεπτών, οι οποίοι φτάνουν στο πέτρινο χωριό, ενημερωμένοι για τον πολιτισμό και την ιστορία του.