ΑρχικήΤΑΞΙΔΙΑ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΤο νησί των μύθων (ΙΩΑΝΝΙΝΑ)

Το νησί των μύθων (ΙΩΑΝΝΙΝΑ)

Θέα προς την πόλη των Ιωαννίνων
Θέα προς την πόλη των Ιωαννίνων

Πόλη Ιωαννίνων: Τα καραβάκια είναι αραγμένα στον μόλο και οι καπετάνιοι τους έχουν βαλθεί να σε αγχώσουν φωνάζοντας κάθε τόσο την ώρα αναχώρησης προς το νησί της λίμνης. Επιβιβάζεσαι βιαστικά, νιώθοντας σχεδόν… ευγνωμοσύνη που σε περίμεναν! Τα Γιάννενα ξεμακραίνουν, η λίμνη γύρω σου σε τυλίγει στη χειμωνιάτικη αχλύ της, αγναντεύεις τις κορυφές του Τόμαρου νοτιοδυτικά, του Μιτσικελίου ανατολικά, του Περιστερίου νότια, μέχρι και τα Τζουμέρκα και πριν προλάβεις να «χορτάσεις» τις εικόνες, το καραβάκι πλευρίζει τον μόλο του νησιού και το ανθρώπινο σμήνος σε παρασύρει στην προβλήτα. Μαγαζάτορες σε «στοχεύουν» και σε καλούν να καθίσεις για χέλι και βατραχοπόδαρα στις ταβέρνες. Τους προσπερνάς βιαστικά, φτάνεις στην πλατεία με τα καταστήματα παραδοσιακών προϊόντων και σουβενίρ, ακολουθείς δεξιά το πλακόστρωτο και ξεκινάς μια βόλτα που θα θυμάσαι για καιρό.

Το Νησί των Ιωαννίνων είναι ένα από τα λίγα λιμναία κατοικημένα νησιά της Ελλάδας και της Ευρώπης και ο μικρός οικισμός έχει όμορφα ασβεστωμένα σπίτια με πέτρινες στέγες που κατοικούνται από περίπου 100 οικογένειες. Αν και υπολογίζεται πως το νησί κατοικήθηκε πριν από τον 10ο αιώνα, ο οικισμός θεωρείται πως κτίστηκε τον 17ο αιώνα από Μανιάτες οι οποίοι εγκαταστάθηκαν εδώ.

Οι φωνές σβήνουν σταδιακά καθώς πλησιάζεις τον παραλίμνιο δρόμο, βλέπεις τα σπίτια με τα λιμανάκια τους και περνάς ανάμεσα από τα δέντρα που φυτεύτηκαν τη δεκαετία του 50 (μέχρι τότε το Νησί δεν είχε βλάστηση και χρησιμοποιούνταν ως βοσκότοπος).

Τα μνημεία του νησιού

Παίρνεις τον δρόμο για τα μοναστήρια -τα μνημεία του νησιού που άκμασαν κατά τη βυζαντινή και μεταβυζαντινή περίοδο και τα οποία έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα. Ιδρύθηκαν από μεγάλες οικογένειες της περιοχής και συνέβαλαν στην ανάπτυξη των γραμμάτων και των τεχνών. Στα βορειοδυτικά βρίσκονται ο Αγιος Νικόλαος Φιλανθρωπηνών του 1204 με τις εκπληκτικές μεταβυζαντινές τοιχογραφίες και τις ολόσωμες μορφές 7 σοφών της αρχαιότητας, ο Αγιος Νικόλαος Ντίλιου ή Στρατηγόπουλου του 13ου αιώνα, η Ελεούσα ή Αγιος Νικόλαος Γκιουμάτων του 1584 και η Μεταμόρφωση του Σωτήρα.

Οι περισσότεροι επισκέπτες έρχονται στο Νησί για να επισκεφτούν το μουσείου του Αλή Πασά
Οι περισσότεροι επισκέπτες έρχονται στο Νησί για να επισκεφτούν το μουσείου του Αλή Πασά

Επίσης υπάρχουν οι μονές της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, του Προδρόμου, του Προφήτη Ηλία στην κορυφή του λόφου και στο τέλος της βόλτας, κοντά στον οικισμό η μονή του Αγίου Παντελεήμονα (17ου αιώνα) που φιλοξενεί σήμερα το Μουσείο του Αλή Πασά.

Περπατάς δίπλα στο νερό και γαληνεύεις, βλέπεις την πόλη απέναντι, ακούς μόνο το κελάηδημα των πουλιών, τον ήχο του νερού που πετάγεται στους καλαμιώνες από τα μακροβούτια των παπιών, τα βήματά σου στα πεσμένα φύλλα. Ανεβαίνεις ψηλότερα προς τον λόφο και αγναντεύεις τη λίμνη και τις βάρκες. Αφού ολοκληρώσεις τον γύρο του νησιού καταλήγεις στο μουσείο του Αλή και στην πλατεία με τα τουριστικά μαγαζιά και τα καφέ, νιώθοντας γεμάτος και μαγεμένος.

Το μουσείο του Αλή Πασά
Το κτίσμα της μονής του Αγίου Παντελεήμονα, όπου δολοφονήθηκε ο Αλή Πασάς, έχει διαμορφωθεί σε ένα παραδοσιακό λαϊκό γιαννιώτικο σπίτι και φιλοξενεί διάφορα αντικείμενα της καθημερινής ζωής παλαιότερων εποχών. Την προσοχή τραβά ο πίνακας που απεικονίζει την παράδοση του κεφαλιού του Αλή Πασά στον σουλτάνο αλλά στον χώρο θα δεις και προσωπογραφίες και σκηνές από τη ζωή του Αλή, τις οποίες έφτιαξαν περιηγητές που είχαν επισκεφτεί την αυλή του. Οι περισσότεροι επισκέπτες εντυπωσιάζονται με το άνοιγμα στο πάτωμα από όπου θεωρείται πως πέρασε η σφαίρα που σκότωσε τον Αλή Πασά.

 
 

Ιωάννινα: Το νησί των μύθων

πηγή:www.ethnos.gr

- Advertisement -

Τελευταία Νέα