fbpx
Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου, 2020
Αρχική ΕΛΛΑΔΑ 28η Οκτωβρίου 1940: Ημερησία Διαταγή του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου

28η Οκτωβρίου 1940: Ημερησία Διαταγή του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου

Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί, Στρατιώτες, Ναύτες, Σμηνίτες, Εθνοφύλακες και Πολιτικό Προσωπικό,

Σήμερα εορτάζουμε και τιμούμε την 28η Οκτωβρίου 1940, μια λαμπρή σελίδα της σύγχρονης ιστορίας μας και συνάμα ημέρα μνήμης και τιμής για τον ηρωισμό των προγόνων μας.

Το αθάνατο «ΟΧΙ» μας υπενθυμίζει όχι μόνο τους αγώνες του ελληνικού έθνους στο διάβα των αιώνων, αλλά και την αέναη πίστη του ελληνικού λαού στην υπεράσπιση των υψηλών αξιών της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

Η ροή των γεγονότων του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου άλλαξε την 28η Οκτωβρίου 1940, όταν η Ελλάδα ύψωσε το ανάστημα της απέναντι στον φασισμό και τον ναζισμό που καταδυνάστευε τους λαούς της Ευρώπης και δεν υπήρχε πουθενά στον ελεύθερο τότε κόσμο αχτίδα φωτός. Η Ελλάδα στάθηκε όρθια, ως αντιπρόσωπος του πολιτισμένου κόσμου, ενάντια σε σκοτεινές δυνάμεις της εποχής εκείνης και επανέλαβε για άλλη μια φορά στην μακραίωνη ιστορία της το «μολών λαβέ», με το ηχηρό «ΟΧΙ».

Μια λέξη που προκάλεσε την έκπληξη και το θαυμασμό όλου του κόσμου ενώ παράλληλα το απίστευτο θάρρος, ο ηρωισμός και η αδάμαστη ψυχή των Ελλήνων, κατέρριψαν τις υπερφίαλες φιλοδοξίες του φασισμού.

Το έπος του 1940 είναι ακόμα θαυμαστό επίτευγμα της αληθινής, γνήσιας φιλοπατρίας, στη χώρα που προσδιορίστηκε σε όλο το βαθύ της περιεχόμενο η έννοια «πατρίδα» και συνειδητοποιήθηκε τόσο ώστε να υψωθεί σε υπέρτατη ηθική αξία όπως ανέφερε ο Σωκράτης: «Μητρός τε και πατρός τε και των άλλων προγόνων απάντων τιμιότερον εστί η πατρίς και σεμνότερον και αγιότερον».

Η γενιά του 1940 υπεράσπισε το «ΟΧΙ» με αγώνες επικούς στα πολεμικά πεδία. Καλπάκι, Μόραβας, Κορυτσά, Τρεμπεσίνα, αποτελούν μερικά από τα μνημεία αίματος και θυσιών του ένδοξου ελληνικού στρατού. Παράλληλα στη θάλασσα τα Υ/Β του πολεμικού μας ναυτικού σκορπούσαν τον τρόμο στον εχθρό, ενώ στον αέρα οι ηρωικές μάχες των αεροπόρων μας επέφεραν την καθήλωση της ιταλικής αεροπορίας. Αυτοί οι αφανείς ήρωες οδήγησαν τους ηγέτες του ελεύθερου κόσμου να εκφραστούν με ενθουσιώδη μηνύματα με απαύγασμα το περίφημο: «Στο εξής δεν θα λέμε ότι οι Έλληνες πολεμούν σαν ήρωες, αλλά ότι οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες».

Καθώς το παρελθόν βιώνεται μέσα από τη μνήμη, το ηρωικό έπος του 1940 συντηρεί και ενδυναμώνει την προσδοκία και την ελπίδα για το μέλλον της Πατρίδας αποτελώντας πηγή υπερηφάνειας και εθνικής ανάτασης για όλους τους Έλληνες.

Γυναίκες και Άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων

Η Ελλάδα αποτελεί κράτος πυλώνα για την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις ως ο βασικός παράγοντας εθνικής ισχύος και αποτροπής με το υψηλό ηθικό τους ενισχύουν την εθνική αυτοπεποίθηση, αισιοδοξία, πίστη και αποφασιστικότητα, ενώ ταυτόχρονα σφυρηλατούν καθημερινά ισχυρούς δεσμούς με την κοινωνία μας, προσφέροντας ανυπολόγιστο κοινωνικό έργο.

Εσείς έχετε αφιερώσει τη ζωή σας στην υπηρεσία του υπέρτατου αγαθού, που δεν είναι άλλο από την υπεράσπιση της Πατρίδας. Ειδικά σήμερα που εντείνεται, κυρίως από την πλευρά της Τουρκίας, η αμφισβήτηση του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών, εσείς είστε πάντα έτοιμοι να προασπιστείτε την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας.

Δείξατε επίσης σε όλη την παγκόσμια κοινότητα, ότι η Ελλάδα είναι πρωτοπόρος στο έργο της ανθρωπιστικής υποστήριξης των προσφύγων, με την άμεση, συνεχή και καθοριστική συνεισφορά σας στο προσφυγικό πρόβλημα, όπως επιβάλλεται από τις μακραίωνες παραδόσεις της φυλής μας, της αρωγής και της φιλοξενίας.

Όλο το έθνος, σας τιμά και σας ευχαριστεί γιατί μας δίνετε το κουράγιο και τη δύναμη να ανταπεξέλθουμε στις γενικότερες προκλήσεις των καιρών, σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.

Γι΄αυτό η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ο πρωθυπουργός όπως και όλη η Κυβέρνηση, μόνο λόγια ευγνωμοσύνης και αναγνώρισης έχουν να εκφράσουν για εσάς.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω για ακόμη μία φορά, ότι παρά τις δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες, τις αδικίες και τα αντικειμενικά προβλήματα, γίνεται συνεχής προσπάθεια σε συνεργασία με τη στρατιωτική ηγεσία για την επίλυση όλων των θεμάτων που απασχολούν τα στελέχη, έτσι ώστε να εκτελείτε απρόσκοπτα την υψηλή σας αποστολή.

Κρατήστε υψηλό το φρόνημα σας. Η πατρίδα σας εμπιστεύεται το μέλλον της και ο ελληνικός λαός την εξασφάλιση της ειρήνης και της ευημερίας του. Τη σημερινή ημέρα μνήμης αποτίουμε φόρο τιμής και δόξας στους ήρωες του 1940 και είμαστε βέβαιοι ότι εσείς είστε αντάξιοι συνεχιστές τους.

Με τη βοήθεια της Υπερμάχου Στρατηγού σας εύχομαι κάθε καλό σε εσάς και στις οικογένειες σας.

Ζήτω η 28η Οκτωβρίου 1940.
Ζήτω οι Ελληνικές ΕΔ.
Ζήτω το Έθνος.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή

Τελευταία Νέα

Στο Eurobasket 2022 η Εθνική Ελλάδας

Στην τελική φάση του Eurobasket 2022 προκρίθηκε το βράδυ της Κυριακής (29/11) η Εθνική Ελλάδας, μετά από τη νίκη της Βοσνίας επί της Λετονίας στην 4η αγωνιστική...

H Xiaomi είναι ο νέος βασιλιάς της Κίνας

Πριν η Huawei βρεθεί αντιμέτωπη με το μένος των ΗΠΑ, κορυφαία στελέχη σκέφτονταν πως θα εξαφανίσουν την Samsung από την πρωτοκαθεδρία της. Η Huawei...

Νιγηρία: 110 νεκροί άμαχοι μετά από ένοπλη επίθεση σε αγρότες στο χωριό Κοσόμπε

Τουλάχιστον 110 άμαχοι σκοτώθηκαν το Σάββατο σε επίθεση ενόπλων εναντίον αγροτών στο χωριό Κοσόμπε, στη βορειοανατολική Νιγηρία, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό των Ηνωμένων Εθνών. «Στις...

Σε λειτουργία η ΜΕΘ covid του Γενικού Νοσοκομείου “Χατζηκώστα” Ιωαννίνων

Σε λειτουργία από σήμερα η ΜΕΘ covid του Γενικού Νοσοκομείου "Χατζηκώστα" Ιωαννίνων ,δυναμικότητας 4 κλινών. Σε 7 ημέρες, χωροθετήθηκε,κατασκευάστηκε, εξοπλίστηκε στελεχώθηκε και ολοκληρώθηκε. "Ένα μεγάλο...