fbpx
Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου, 2023
Αρχική ΕΛΛΑΔΑ Τι ζητά για τα ενοίκια η Ελληνική Ένωση Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης

Τι ζητά για τα ενοίκια η Ελληνική Ένωση Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης

Παρέμβαση με σειρά αιτημάτων για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της εστίασης, κάνει η ΕΠΟΕΣ, δηλαδή η Ελληνική Ένωση Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης.

Μετά τις ανακοινώσεις των οικονομικών μέτρων από την κυβέρνηση, η ΕΠΟΕΣ ζητά διεύρυνση του ποσοστού του ενοικίου που θα καταβληθεί αλλά και το μέτρο να αφορά και όσες επιχειρήσεις υπολειτουργούν.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρεται:

Σε συνέχεια των μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τη στήριξη της οικονομίας και της αγοράς, η Ελληνική Ένωση Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης (ΕΠΟΕΣ), έχοντας πλήρη εικόνα της πραγματικής κατάστασης που επικρατεί στην αγορά της εστίασης υπό το βάρος της έκτακτης κατάστασης που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού, αλλά και με αίσθημα ευθύνης και με στόχο τα μέτρα να είναι αποτελεσματικά, δίκαια και να συμβάλλουν στην κατά το δυνατόν –δεδομένων των ακραίων συνθηκών– ομαλή λειτουργία του κλάδου της εστίασης (ο οποίος εξακολουθεί να λειτουργεί εν μέρει, υφιστάμενος όμως σοβαρότατους περιορισμούς και δραματική μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων), ζητά από τους κ.κ. Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης & Επενδύσεων να ληφθούν υπόψη τα παρακάτω και να ληφθούν οι αντίστοιχες πρόνοιες:

Α) Έχει ήδη ανακοινωθεί η καταβολή του 60% του μισθώματος επαγγελματικού ακινήτου για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο από τις επιχειρήσεις εκείνες που διακόπτουν υποχρεωτικά τη δραστηριότητά τους.

Είναι σκόπιμο να διευκρινιστεί ότι το συγκεκριμένο μέτρο αφορά: α) και τα καταστήματα που υπολειτουργούν παραμένοντας ανοιχτά μόνο για take away και delivery και β) σε περίπτωση σχέσης εκμισθωτή-μισθωτή-υπομισθωτή, πέραν του υπομισθωτή (έναντι του αρχικού μισθωτή) και τον μισθωτή-υπεκμισθωτή (έναντι του εκμισθωτή).

Επιπλέον, θα πρέπει να εξεταστεί η δυνατότητα το παραπάνω ποσοστό μείωσης να επεκταθεί και να εξισωθεί με το ποσοστό μείωσης του τζίρου των επιχειρήσεων, το οποίο πλέον ξεπερνά το 70%-75% κατά μέσο όρο.

Β) Όλα τα μέτρα που έχουν ήδη εξαγγελθεί θα πρέπει να καλύπτουν και τους κάτωθι ΚΑΔ, είτε ως κύριους είτε ως δευτερεύοντες, διότι δεν έχει υπάρξει καμία πρόβλεψη τόσο για επιχειρήσεις της εστίασης (αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία κ.ά.) που πλήττονται εξίσου με τις άλλες κατηγορίες του κλάδου όσο και για τις μητρικές εταιρείες που λειτουργούν αποκλειστικά με το σύστημα franchise και τα καταστήματά τους έχουν διακόψει τη λειτουργία τους ή υπολειτουργούν:

Δείτε τη λίστα με τα επαγγέλματα

 

Κωδικός Δραστηριότητα
1011 Επεξεργασία και συντήρηση κρέατος
1039 Άλλη επεξεργασία και συντήρηση φρούτων και λαχανικών
1052 Παραγωγή παγωτού
1071 Ζαχαροπλαστεία
10711101 Παραγωγή τυροπιτών, σάντουιτς και παρόμοιων ειδών
1072 Παραγωγή μπισκότων
1084 Παραγωγή αρτυμάτων και καρυκευμάτων
1085 Παραγωγή έτοιμων γευμάτων και φαγητών
46361303 Χονδρικό εμπόριο παγωτού και άλλων ειδών βρώσιμου πάγου
46362100 Χονδρικό εμπόριο προϊόντων αρτοποιίας
46371014 Χονδρικό εμπόριο προϊόντων καφέ
4724 Λιανικό εμπόριο προϊόντων αρτοποιίας
47240000 Λιανικό εμπόριο ψωμιού, αρτοσκευασμάτων και λοιπών ειδών αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής σε εξειδικευμένα καταστήματα
4729 Λιανικό εμπόριο άλλων τροφίμων σε εξειδικευμένα καταστήματα
56101100 Υπηρεσίες παροχής γευμάτων με πλήρη εξυπηρέτηση εστιατορίου
56101105 Υπηρεσίες παροχής γευμάτων από εστιατόριο ταχείας εξυπηρετήσεως (φαστ-φουντ), με παροχή σερβιρίσματος
5629 Υπηρεσίες εφοδιασμού αεροσκαφών με έτοιμα φαγητά
70221303 Υπηρεσίες παραχώρησης προνομίου franchise και παροχής σχετικών συμβουλών
70224000 Υπηρεσίες παροχής εμπορικών σημάτων και συμβάσεων δικαιόχρησης
84131500 Διοικητικές υπηρεσίες που σχετίζονται με το διανεμητικό εμπόριο και την τροφοδοσία με τρόφιμα, με τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια

Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί να ανακοινώνει ο κ. Πρωθυπουργός οριζόντια μέτρα και να αυτοαναιρείται από τους ΚΑΔ που καλύπτονται από τα μέτρα αυτά.

Γ) Τέλος, θα πρέπει στα μέτρα στήριξης να συμπεριληφθούν και τα εργοστάσια των ανωτέρω μητρικών εταιρειών, που είναι προμηθευτές των αντίστοιχων καταστημάτων λιανικής πώλησης και έχουν υποστεί σημαντική πτώση του τζίρου τους, διότι ο τζίρος τους σε ποσοστό άνω του 70%, προκύπτει από καταστήματα που λειτουργούν με το σύστημα franchise και έχουν διακόψει τη λειτουργία τους ή υπολειτουργούν.

Με τη βεβαιότητα ότι τα συναρμόδια υπουργεία θα επιλέξουν να «ακούσουν» την αγορά και να προσαρμόσουν τις παρεμβάσεις τους στην πραγματική κατάσταση που επικρατεί σε αυτήν, κάτι που πρέπει να συνεχιστεί όσο συνεχίζεται και η έκτακτη κατάσταση της πανδημίας, η ΕΠΟΕΣ δεσμεύεται να μεταφέρει τακτικά και συστηματικά τις εξελίξεις όπως διαμορφώνονται στην αγορά της εστίασης –τουλάχιστον στο τμήμα της που εξακολουθεί να λειτουργεί– προκειμένου οι όποιες παρεμβάσεις χρειαστούν στο μέλλον, να κινούνται προς την ίδια, στοχευμένη και αποτελεσματική κατεύθυνση για την επιβίωση του κλάδου και τη διατήρηση των χιλιάδων θέσεων εργασίας που προσφέρει.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία Νέα

Π.Ε. Άρτας:Για το έτος 2023 τα έργα που θα υλοποιήσει ανέρχονται στα 2 εκ. ευρώ.

Ένας σημαντικός αριθμός τεχνικών έργων εγκρίθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Πρόκειται για έργα που αφορούν κυρίως: έργα συντήρησης οδικού δικτύου αντιπλημμυρικά έργα καθαρισμοί στραγγιστικού-αρδευτικού δικτύου ανάδειξη...

Στις 2 Απριλίου το 2nd Acheron Health Run

Δημοσιεύτηκε η προκήρυξη των αγώνων δρόμου 2nd Acheron Health Run, που οργανώνει ο Δήμος Πάργας και η Ελληνική Ένωση Έρευνας και Διάσωσης (ΕΕΕΔ) Καναλακίου. Η...

Συνάντηση Δημάρχου Νικολάου Σκουφά με εκπροσώπους της κυβερνητικής επιτροπής κρατικής αρωγής

Τον Δήμο Νικολάου Σκουφά επισκέφτηκαν ο Γ.Γ. του Υπουργείου Εσωτερικών, κύριος Μιχάλης Σταυριανουδάκης και η συντονίστρια ενημέρωσης και πληροφόρησης, κυρία Κατερίνα Πατσογιάννη. Τους δύο εκπροσώπους...

Στις 17 Μαΐου η πρώτη πτήση Ιωάννινα-Τελ Αβίβ

Την Τετάρτη 17 Μαΐου θα γίνει η πρώτη πτήση της Aegean, Γιάννενα-Τελ Αβίβ, στις 22.55. Θα είναι η επιστροφή της πρώτης πτήσης από το...