fbpx
Δευτέρα, 2 Αυγούστου, 2021
Αρχική ΥΓΕΙΑ Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν τρώμε συχνά "γρήγορο φαγητό"

Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν τρώμε συχνά “γρήγορο φαγητό”

Το πολύ αλάτι στο φαγητό αυξάνει την αρτηριακή πίεση. Τα φαγητά σε εστιατόρια και fast food περιέχουν μεγάλες ποσότητες αλατιού, ακόμη κι αν δεν το συνειδητοποιείται. 

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ, πολλά πιάτα εστιατορίων και fast food περιέχουν όλη την ποσότητα αλατιού που πρέπει να καταναλώνουμε καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Η ποσότητα αυτή ανέρχεται σε 2.300 χιλιοστόγραμμα, δηλαδή ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι.

Οι Αμερικανοί βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της λίστας με τους λαούς που έχουν από τις πιο ανθυγιεινές διατροφές. Κατά μέσο όρο, τρώνε έξω πέντε φορές την εβδομάδα, με αποτέλεσμα να προσλαμβάνουν μεγάλες ποσότητες αλατιού.
Όσο περισσότερο αλάτι τρώει κάποιος, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος υπέρτασης, που αυξάνει τις πιθανότητες εγκεφαλικού και καρδιακής νόσου.

Για να προστατεύσετε εσάς και τους οικείους σας και να μην λαμβάνετε πολύ αλάτι, όταν τρώτε έξω ρωτήστε πόσο αλάτι περιέχουν τα πιάτα που θέλετε να φάτε.

Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι ο μέσος Αμερικανός λαμβάνει καθημερινά τουλάχιστον 50% περισσότερο αλάτι από ό,τι επιτρέπεται. Το κακό είναι ότι αυτός ο τρόπος διατροφής ξεκινάει από παιδική ηλικία.
Τα παιδιά ηλικίας 6 έως 10 ετών, λαμβάνουν 2.900mg την ημέρα, ενώ οι έφηβοι περίπου 3.700mg.

Παγκόσμιες έρευνες έχουν εξετάσει τη σχέση αλατιού και υψηλής αρτηριακής πίεσης.
Σε μια από τις μελέτες, που πραγματοποιήθηκε σε 500 συμμετέχοντες ηλικίας 18 έως 40 ετών, διαπιστώθηκε ότι, όσο περισσότερα γεύματα εστιατορίου έτρωγε κάποιος σε μια εβδομάδα, τόσο υψηλότερος ήταν ο κίνδυνος προ-υπέρτασης. Οι νέοι που έχουν έστω και λίγο αυξημένη αρτηριακή πίεση, έχουν ακόμη υψηλότερο κίνδυνο υπέρτασης.

Περίπου το 80% της ποσότητας αλατιού που λαμβάνουμε, αντιστοιχεί στο ποσοστό που έχει προστεθεί από τους μάγειρες στα εστιατόρια και τους κατασκευαστές των επεξεργασμένων τροφών.
Παρόλο που τα τελευταία χρόνια, το αλάτι σε αρκετές επεξεργασμένες τροφές έχει μειωθεί, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ υποστηρίζουν ότι έχει αυξηθεί σε πολλά προϊόντα fast food.

Για να προστατεύσετε εσάς και τους οικείους σας και να μην λαμβάνετε πολύ αλάτι, όταν τρώτε έξω ρωτήστε πόσο αλάτι περιέχουν τα πιάτα που θέλετε να φάτε.
Αποφύγετε να προσθέτετε επιπλέον αλάτι στα έτοιμα φαγητά, επειδή θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο το νάτριο που θα καταναλώσετε.

 

 

 

Πηγή

Τελευταία Νέα

Ανακοίνωση της Π.Ε Άρτας για τον καύσωνα

Οι θερμές αέριες μάζες που κινούνται από την Β. Αφρική προς τη χώρα μας αναμένεται να προκαλέσουν αισθητή άνοδο της θερμοκρασίας από αύριο Τρίτη...

Τρίτη νίκη η επιβλητική Εθνική, για την πρωτιά του ομίλου στο ματς με τους Αμερικανούς

Η Ελλάδα ήταν δεδομένο πως δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα στην αναμέτρηση με τη Νότια Αφρική. Οι παίκτες του Θοδωρή Βλάχου όμως έπαιξαν από την...

O πρώτος εμβολιασμός εφήβου στους Φιλιάτες Θεσπρωτίας

Ο 13χρονος Κωνσταντίνος άνοιξε την αυλαία των εμβολιασμών παιδιών και εφήβων στο Νοσοκομείο Φιλιατών. Ο 13χρονος είναι γιος του Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Θεσπρωτίας και...

Άγρια γυναικοκτονία στη Δάφνη: Ο δολοφόνος πήγε μόνος του και παραδόθηκε στην αστυνομία

Νέο περιστατικό γυναικοκτονίας έλαβε χώρα – Ο δολοφόνος πήγε μόνος του και παραδόθηκε στην αστυνομία.Μετά την περίπτωση της Καρολάιν, αλλά και της Γαρυφαλλιάς οι οποίες δολοφονήθηκαν...