fbpx
Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου, 2022
Αρχική ΥΓΕΙΑ Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν τρώμε συχνά "γρήγορο φαγητό"

Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν τρώμε συχνά “γρήγορο φαγητό”

Το πολύ αλάτι στο φαγητό αυξάνει την αρτηριακή πίεση. Τα φαγητά σε εστιατόρια και fast food περιέχουν μεγάλες ποσότητες αλατιού, ακόμη κι αν δεν το συνειδητοποιείται. 

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ, πολλά πιάτα εστιατορίων και fast food περιέχουν όλη την ποσότητα αλατιού που πρέπει να καταναλώνουμε καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Η ποσότητα αυτή ανέρχεται σε 2.300 χιλιοστόγραμμα, δηλαδή ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι.

Οι Αμερικανοί βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της λίστας με τους λαούς που έχουν από τις πιο ανθυγιεινές διατροφές. Κατά μέσο όρο, τρώνε έξω πέντε φορές την εβδομάδα, με αποτέλεσμα να προσλαμβάνουν μεγάλες ποσότητες αλατιού.
Όσο περισσότερο αλάτι τρώει κάποιος, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος υπέρτασης, που αυξάνει τις πιθανότητες εγκεφαλικού και καρδιακής νόσου.

Για να προστατεύσετε εσάς και τους οικείους σας και να μην λαμβάνετε πολύ αλάτι, όταν τρώτε έξω ρωτήστε πόσο αλάτι περιέχουν τα πιάτα που θέλετε να φάτε.

Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι ο μέσος Αμερικανός λαμβάνει καθημερινά τουλάχιστον 50% περισσότερο αλάτι από ό,τι επιτρέπεται. Το κακό είναι ότι αυτός ο τρόπος διατροφής ξεκινάει από παιδική ηλικία.
Τα παιδιά ηλικίας 6 έως 10 ετών, λαμβάνουν 2.900mg την ημέρα, ενώ οι έφηβοι περίπου 3.700mg.

Παγκόσμιες έρευνες έχουν εξετάσει τη σχέση αλατιού και υψηλής αρτηριακής πίεσης.
Σε μια από τις μελέτες, που πραγματοποιήθηκε σε 500 συμμετέχοντες ηλικίας 18 έως 40 ετών, διαπιστώθηκε ότι, όσο περισσότερα γεύματα εστιατορίου έτρωγε κάποιος σε μια εβδομάδα, τόσο υψηλότερος ήταν ο κίνδυνος προ-υπέρτασης. Οι νέοι που έχουν έστω και λίγο αυξημένη αρτηριακή πίεση, έχουν ακόμη υψηλότερο κίνδυνο υπέρτασης.

Περίπου το 80% της ποσότητας αλατιού που λαμβάνουμε, αντιστοιχεί στο ποσοστό που έχει προστεθεί από τους μάγειρες στα εστιατόρια και τους κατασκευαστές των επεξεργασμένων τροφών.
Παρόλο που τα τελευταία χρόνια, το αλάτι σε αρκετές επεξεργασμένες τροφές έχει μειωθεί, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ υποστηρίζουν ότι έχει αυξηθεί σε πολλά προϊόντα fast food.

Για να προστατεύσετε εσάς και τους οικείους σας και να μην λαμβάνετε πολύ αλάτι, όταν τρώτε έξω ρωτήστε πόσο αλάτι περιέχουν τα πιάτα που θέλετε να φάτε.
Αποφύγετε να προσθέτετε επιπλέον αλάτι στα έτοιμα φαγητά, επειδή θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο το νάτριο που θα καταναλώσετε.

 

 

 

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία Νέα

Πολλές ανοιχτές θέσεις εργασίας στην P&I στα Ιωάννινα

Σε 5 χρόνια λειτουργίας της Γερμανικής εταιρείας υψηλής τεχνολογίας P&I στην Ελλάδα, απασχολούνται ήδη στο κέντρο καινοτομίας στα Ιωάννινα 150 ταλαντούχοι και υψηλής κατάρτισης...

ΑΕΔΠ Άρτας: Νέα νίκη για τους παίδες – Ήττα για τους εφήβους

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Με νέα νίκη συνέχισε στο πρωτάθλημα η ομάδα παίδων , καθώς επιβλήθηκε της Α.Ε. Δόξας Λευκάδας με 58-26. Με 4 νίκες σε ισάριθμους...

Άρτα: Εξαπάτησε ιδιοκτήτρια επιχείρησης – Απέσπασε σχεδόν 4.000 ευρώ από τον λογαριασμό της

Το πώς άδειασε τον τραπεζικό λογαριασμό ιδιοκτήτριας επιχείρησης στην Άρτα εξιχνίασε η Ασφάλεια, ταυτοποιώντας τα στοιχεία του δράστη που είναι Έλληνας. Ο συγκεκριμένος είχε επικοινωνήσει...

Πανικός στη Χιλή μετά την κατάρρευση μέρος της κερκίδας του γηπέδου της Κόλο Κόλο, δεκάδες τραυματίες

Σοκαριστικές εικόνες στη Χιλή καθώς στην ανοιχτή προπόνηση της Κόλο Κόλο, στο Μονουμεντάλ του Σαντιάγο, κατέρρευσε μέρος της κερκίδας και οι πρώτες πληροφορίες κάνουν...