fbpx
Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου, 2021
Αρχική ΕΛΛΑΔΑ Τα χρέη της πανδημίας «θηλιά» για την εστίαση

Τα χρέη της πανδημίας «θηλιά» για την εστίαση

Στις 31 Μαρτίου, καταστηματάρχες εστίασης θα παραδώσουν τα κλειδιά τους στην κυβέρνηση. Διαμαρτύρονται για το παρατεταμένο lockdown εξαιτίας του Covid-19, που θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους, και ζητούν να επαναλειτουργήσουν, άμεσα, έχοντας την έμπρακτη στήριξη της Πολιτείας, με τη λήψη μέτρων που θα τους επιτρέψουν να… ανασάνουν από τα χρέη και θα ενισχύσουν τη ρευστότητά τους.

Υπενθυμίζεται πως στις 10 Φεβρουαρίου έλαβε χώρα η συμβολική πρωτοβουλία συλλογής κλειδιών από επιχειρήσεις μαζικής εστίασης όλης της χώρας, με σκοπό να παραδοθούν -τέλη Μαρτίου, όπως αποφασίστηκε- στο Μέγαρο Μαξίμου από αντιπροσωπεία του κλάδου.

Με κατεβασμένα… ρολά από τις 3 Νοεμβρίου του 2020, οι καταστηματάρχες εστίασης αναμένουν, με αγωνία, να «κλειδώσει» και να ανακοινωθεί, επισήμως, η ακριβής ημερομηνία που θα μπορέσουν -όσες επιχειρήσεις διαθέτουν εξωτερικούς/ημιυπαίθριους χώρους, για αρχή- να ανοίξουν για να υποδεχθούν τους καταναλωτές.

Με βάση το τελευταίο, επικρατέστερο, σενάριο, αυτή η ημέρα τοποθετείται περί τα μέσα Απριλίου, πιθανόν στις 19/4. Σε κάθε περίπτωση, η τελική απόφαση θα εξαρτηθεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Εξετάζοντας τα στοιχεία που παραθέτει (από ΕΛ.ΣΤΑΤ. και ΓΣΕΒΕΕ) η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) για τον κλάδο γίνεται αντιληπτό το μέγεθος της  ζημίας που προξενεί η πανδημία στις επιχειρήσεις εστίασης και κατ’ επέκταση στο σύνολο της οικονομίας.

Συγκεκριμένα, το 2020 ο κύκλος εργασιών του κλάδου, σε σχέση με το 2019, κατέγραψε μείωση κατά 2,28 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε πτώση κατά 37,7%, σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ.

Αξίζει να επισημανθεί πως η εστίαση συνιστά τον δεύτερο μεγαλύτερο εργοδότη της χώρας (πίσω από το Δημόσιο), με 80.000 επιχειρήσεις, 432.000 απασχολουμένους, καθώς επίσης 354.000 μισθωτούς και ημερομίσθιους, συνολικά (στοιχεία ΕΛ.ΣΤΑΤ. 2018).

Την ίδια ώρα, από έρευνα της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), προκύπτει πως περισσότερες από 9 στις 10 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις εστίασης (95%) κατέγραψαν μείωση τζίρου το 2020. Γι’ αυτές, ο μέσος όρος πτώσης του κύκλου εργασιών αντιστοιχούσε σε 51,7%.

Υπολογίζεται πως το 75,38% των καταστημάτων εστίασης έχει αναστείλει συμβάσεις εργασίας, που έχει ως αποτέλεσμα περίπου 200.000 εργαζομένους σε αναστολή εργασίας. «Οι θέσεις αυτές βρίσκονται σε επισφάλεια», κατά τα λεγόμενα του πρόεδρου της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργου Καββαθά. Κι αυτό, όπως εξήγησε, διότι «οι επιχειρήσεις τους αντιμετωπίζουν το φάσμα του λουκέτου, που επιτείνεται από την αβεβαιότητα που υπάρχει ως προς το άνοιγμα της αγοράς, αλλά και από το γεγονός πως από τη μια μεριά καλούνται να καλύψουν υποχρεώσεις έχοντας ακόμα και μηδενικά έσοδα, ενώ από την άλλη συσσωρεύουν μελλοντικές οφειλές».

Για την ακρίβεια, περισσότερες από 4 στις 10 επιχειρήσεις εστίασης έχουν μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα, για 2 στις 10 τα χρήματα δεν επαρκούν άνω του 1 μήνα, ενώ το 16% των επιχειρηματιών εκτιμάει πως θα τους φτάσουν για 2 μήνες.

Μάλιστα, οι μισές και πλέον επιχειρήσεις εστίασης έχουν κάποιου είδους ληξιπρόθεσμη οφειλή (π.χ. σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, προμηθευτές κ.λπ.). Με αυτά τα δεδομένα, περισσότερες από 1 στις 2 εκφράζουν έντονα τον φόβο ότι θα βάλουν λουκέτο μέσα στο επόμενο εξάμηνο.

ΠΗΓΗ

Τελευταία Νέα

Με αλλαγές και άνεση διπλασίασε τις νίκες στο πρωτάθλημα η ομάδα βόλεϊ Γυναικών του Ολυμπιακού

Τη δεύτερη νίκη στο πρωτάθλημα σημείωσε η ομάδα βόλεϊ Γυναικών του Ολυμπιακού, η οποία επικράτησε με 3-0 σετ (25-15, 25-20) του Αίαντα Ευόσμου στο...

Ακόμη -107- κιλά ακατέργαστης κάνναβης εντοπίστηκαν από υπηρεσίες της Διεύθυνσης Αστυνομίας Θεσπρωτίας σε περιοχή της Πρέβεζας

Από τη συνεχιζόμενη έρευνα του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας κατασχέθηκε ακόμη μία σημαντική ποσότητα ναρκωτικών. Ειδικότερα, στο πλαίσιο διερεύνησης της ίδιας υπόθεσης,...

Η Α.Ε.Σ δημιούργησε ομάδα μόνο με παιδιά και έφηβους

Η ομάδα της Α.Ε.Σ όπως είναι γνωστή από τότε που ιδρύθηκε, το 1976, είχε μακρά παρουσία στα ερασιτεχνικά ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα της Άρτας. Σταδιακά, τα τελευταία χρόνια, η...

Στη Σικελία απαγορεύτηκαν οι νονοί στις βαφτίσεις

Στις αρχές του τρέχοντος μήνα, οι θρησκευτικοί ηγέτες της Κατάνια -στην ανατολική ακτή της Σικελίας- προέβησαν σε τριετή απαγόρευση ονοματοδοσίας στις βαφτίσεις από νονούς, που ιστορικά έχουν...