fbpx
Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου, 2022
Αρχική ΥΠΟΔΟΜΕΣ - ΟΧΗΜΑΤΑ & ΟΔΗΓΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ Πόσο βελτιώθηκε η ασφάλεια των αυτοκινήτων τα τελευταία 20 χρόνια; (video)

Πόσο βελτιώθηκε η ασφάλεια των αυτοκινήτων τα τελευταία 20 χρόνια; (video)

Ο ευρωπαϊκός οργανισμός, Euro NCAP, που δοκιμάζει και αξιολογεί την ασφάλεια των αυτοκινήτων, γιορτάζει φέτος τα 20 χρόνια λειτουργίας του. Το πρώτο τεστ πρόσκρουσης έγινε στις 4 Φεβρουαρίου του 1997 και από τότε έχουν ακολουθήσει χιλιάδες δοκιμές αυτοκινήτων, αξιολογώντας τα με τα γνωστά αστέρια.

Το πρώτο αυτοκίνητο που δοκιμάστηκε ήταν ένα Ford Fiesta και το αποτέλεσμα της πρόσκρουσης έδειξε πόσο επικίνδυνο είναι το πρώτο σε πωλήσεις αυτοκίνητο της εποχής. Όταν ξεκίνησαν τα πρώτα crash test από τον Euro NCAP στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο αριθμός των θυμάτων ετησίως από τροχαία ατυχήματα, ήταν περίπου 23.000 άνθρωποι. Σήμερα ο αριθμός αυτός έχει μειωθεί κατά πολύ, φτάνοντας τους 8.500 ετησίως.

Σε μεγάλο βαθμό η μείωση αυτή οφείλεται στη βελτίωση της παθητικής ασφάλειας των αυτοκινήτων και στην εισαγωγή αρκετών συστημάτων ασφαλείας, όπως η χρήση διαφόρων τύπων αερόσακων, η χρήση ζωνών με προεντατήρες και οι ειδικές ζώνες παραμόρφωσης που έχουν τα σύγχρονα αυτοκίνητα όπως και πολλά άλλα συστήματα που εφαρμόζονται σιγά σιγά και συντελούν στην βελτίωση της παθητικής αλλά κυρίως της ενεργητικής ασφάλειας.

Στιγμιότυπο οθόνης (89)

Στα πλαίσια του εορτασμού των 20 χρόνων ζωής του, ο οργανισμός Euro NCAP θέλοντας να δείξει τη βελτίωση που έχει γίνει στα θέματα ασφαλείας των σημερινών αυτοκινήτων πραγματοποίησε μια δοκιμή σύγκρουσης ενός αυτοκινήτου από το 1997 και ενός σημερινού. Τα αυτοκίνητα που έλαβαν μέρος στη συγκριτική δοκιμή, ήταν ένα Rover 100, μοντέλο του 1997, και το ασφαλέστερο στη κατηγορία του σήμερα, Honda Jazz.

Στιγμιότυπο οθόνης (88)

Η πρόσκρουση έγινε στο εργαστήριο δοκιμών του Euro NCAP. Η σύγκρουση ήταν πλαγιομετωπική, με ταχύτητα 64 χλμ/ώρα και το αποτελέσματα δεν χωράει αμφιβολία για τα τεράστια βήματα στο θέμα της ασφάλειας που έχουν γίνει από τότε μέχρι σήμερα.

Στιγμιότυπο οθόνης (86)

Το Rover 100 μετά την σύγκρουση παραμορφώθηκε, προκαλώντας σοβαρά τραύματα στους επιβάτες, του σε αντίθεση με τους επιβάτες του Jazz που θα μπορούσαν να ανοίξουν την πόρτα και απλά να φύγουν περπατώντας.

Στιγμιότυπο οθόνης (87)

Από το 1997 μέχρι σήμερα πάνω από 630 αξιολογήσεις ασφάλειας δημοσιεύθηκαν και περίπου 1.800 αυτοκίνητα καταστράφηκαν ενώ πάνω από 160 εκατομμύρια ευρώ δαπανήθηκαν συνολικά για να γίνουν τα αυτοκίνητα πιο ασφαλή. Είκοσι χρόνια μετά, 9 στα 10 αυτοκίνητα που πωλούνται στην ευρωπαϊκή αγορά κατέχουν αξιολόγηση του Euro NCAP και οι αυτοκινητοβιομηχανίες στηρίζουν ενεργά την ανάπτυξη των νέων απαιτήσεων για τις κορυφαίες βαθμολογίες ασφάλειας.

Το παρακάτω βίντεο είναι άκρος αποκαλυπτικό και δείχνει ότι η τεχνολογία έχει κάνει τα αυτοκίνητα ασφαλέστερα και πως με τις νέες τεχνολογίες το όραμα για μηδενικά θύματα στους δρόμους μπορεί να είναι δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία Νέα

3×3 για τους παίδες της Δόξας

                                          ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Το 3/3...

Ύποπτες επαναλαμβανόμενες πυρκαγιές στη Θεσπρωτία

Δύο ακόμη φωτιές ξέσπασαν σε ένα 24ωρο σε διαφορετικές περιοχές της Θεσπρωτίας. Η μία αργά το βράδυ της Παρασκευής στο Σμέρτο Φιλιατών, η δεύτερη...

ΠΕ Άρτας:Μελέτη οριοθέτησης κοίτης Αράχθου

Κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου, όπου συζητήθηκε η ΜΠΕ του έργου οριοθέτησης της κοίτης του Αράχθου, η τοποθέτηση του Αντιπεριφερειάρχη...

Τουρίστας έχασε τη ζωή του στην Πάργα

Νεκρός στο κατάλυμα όπου διέμενε, στην περιοχή της Πάργας, βρέθηκε ένας 65χρονος από τη Σερβία. Ο Σέρβος έκανε διακοπές στην περιοχή. Οικείο του πρόσωπο τον...