fbpx
Δευτέρα, 8 Αυγούστου, 2022
Αρχική ΕΛΛΑΔΑ Μεταναστευτικό: Προς επαναφορά της Συνθήκης του Δουβλίνου;

Μεταναστευτικό: Προς επαναφορά της Συνθήκης του Δουβλίνου;

Την σταδιακή επαναφορά της Συνθήκης του Δουβλίνου στην Ελλάδα από τα μέσα Μαρτίου, προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, γεγονός που πρακτικά σημαίνει την επανέναρξη της επιστροφής μεταναστών στην Ελλάδα.

Δηλαδή, όσοι μετανάστες εντοπιστούν σε ευρωπαϊκό έδαφος από τις 15/3/2017, θα επιστρέφονται στη χώρα από την οποία εισήλθαν, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, η οποία μέχρι τώρα εξαιρούνταν.

Η μη δεσμευτική πρόταση της Κομισιόν, δεν θα ισχύει για τους μετανάστες εκείνους που έχουν ήδη περάσει παράνομα από την Ελλάδα σε κάποιο άλλο κράτος-μέλος στο παρελθόν.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα είχε εξαιρεθεί από την επιστροφή των μεταναστών στην πρώτη χώρα από την οποία εισέρχονται στην ΕΕ από το 2011, έπειτα από απόφαση του δικαστηρίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων που είχε χαρακτηρίσει την χώρα ακατάλληλη να δεχτεί μετανάστες εξαιτίας των άσχημων συνθηκών που επικρατούσαν.

Πλέον όμως, η Κομισιόν κρίνει ότι η κατάσταση στην Ελλάδα έχει αλλάξει, σημειώνοντας πως έχει γίνει θεαματική βελτίωση ως προς το σύστημα καταγραφής ασύλου και υποδοχής/υποστήριξης μεταναστών και προσφύγων.

Επιπλέον διαπιστώνεται βελτίωση και σε ότι αφορά τις συνθήκες για τους ασυνόδευτους ανήλικους.

Με την πρότασή της η Κομισιόν εκτιμά πως θα ενισχυθεί η διαδικασία μετεγκατάστασης καθώς τα κράτη μέλη θα δεχθούν ευκολότερα πρόσφυγες από την Ελλάδα εφόσον γνωρίζουν, ότι όσοι εισέρχονται παράνομα στην χώρα τους θα μπορούν να επιστρέφονται πίσω.

Επιπλέον, η Επιτροπή υποστηρίζει πως η τελική αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου θα διαθέτει και ένα μηχανισμό για την εφαρμογή κάποιων δικλείδων ασφαλείας, προκειμένου να αποφευχθεί ενδεχόμενη συμφόρηση ενός κράτους μέλους.

Η Κομισιόν τέλος, επιθυμεί και την αποκατάσταση της κανονικότητας της ελεύθερής μετακίνησης και την κατάργηση των συνοριακών ελέγχων στη ζώνη του Σένγκεν που προκλήθηκε λόγω των παράτυπων μαζικών μεταναστευτικών ροών.

 

 

 

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία Νέα

Το νέο φαινόμενο των 100 μέτρων: Έκανε παγκόσμιο ρεκόρ περπατώντας στα τελευταία μέτρα

Ο Λετσίλε Τομπόνε έχει αποδείξει πως είναι ένα από τα μεγαλύτερα ανερχόμενα ταλέντα του στίβου, μα το καινούριο του κατόρθωμα είναι εξωπραγματικό. Ο 19χρονος σπρίντερ...

Μια μοναδική συναυλία με Έλενα Παπαρίζου, Αντώνη Ρέμο και Μέλισσες, στην Κεντρική Πλατεία των Ιωαννίνων

Η P&I Hellas σας προσκαλει στις 3 Σεπτεμβριου, στο 5 years P&I Hellas Open air Festival. Ο Αντώνης Ρέμος, ο κορυφαίος Έλληνας ερμηνευτής, έρχεται στα...

Βαθμολογία UEFA: Η “εικόνα” της Ελλάδας θυμίζει στην κυριολεξία Γιβραλτάρ

Λουξεμβούργο, Αλβανία, Καζακστάν, Γιβραλτάρ. Τα πρωταθλήματα των συγκεκριμένων χωρών στα χαρτιά αλλά και στο μυαλό των Ελλήνων φιλάθλων φαντάζουν ως κάτι διαφορετικό και χαμηλότερης...

Όλο και συχνότερα τα τροχαία με «γουρούνες»

Μεγαλώνει ο κατάλογος των τροχαίων ατυχημάτων που έχουν λάβει χώρα στα νησιά το τελευταίο διάστημα και στα οποία εμπλέκονται ATVs (οχήματα παντός εδάφους) ή αλλιώς «γουρούνες». Δύο νέα...