fbpx
Σάββατο, 31 Οκτωβρίου, 2020
Αρχική ΔΙΕΘΝΗ Η θεαματική μείωση ρύπανσης πριν και μετά τον κορωνοϊό σε Ιταλία, Γαλλία,...

Η θεαματική μείωση ρύπανσης πριν και μετά τον κορωνοϊό σε Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία (χάρτες)

έα δεδομένα επιβεβαιώνουν τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα στην Ευρώπη – μία θετική… «παρενέργεια» των απαγορεύσεων κυκλοφορίας και του προσωρινού λουκέτου σε καταστήματα, που έχουν αποφασίσει οι περισσότερες κυβερνήσεις στο πλαίσιο της μάχης κατά του Covid19. 

Οι χάρτες καταγράφουν τις αλλαγές στο διοξείδιο του αζώτου (NO2) – έναν ρύπο που προέρχεται κυρίως από τη χρήση ορυκτών καυσίμων. Η εφαρμογή lockdown και οι επακόλουθες μειώσεις της οικονομικής δραστηριότητας οδήγησαν τις εκπομπές σε απότομη μείωση.

Οι χάρτες δημιουργήθηκαν από το Βασιλικό Μετεωρολογικό Ινστιτούτο της Ολλανδίας (KNMI). Το ολλανδικό γραφείο λειτουργεί το όργανο Tropomi στον δορυφόρο Copernicus Sentinel-5P, το οποίο παρακολουθεί μια σειρά ατμοσφαιρικών αερίων, συμπεριλαμβανομένου του NO2.

Οι συγκρίσεις για τις συγκεντρώσεις στον αέρα από τις 14 έως τις 25 Μαρτίου γίνονται με τον μέσο όρο των συγκεντρώσεων για τον Μάρτιο του 2019.

«Συνήθως πρέπει να έχουμε έναν μέσο όρο 10 ημερών για να αποκτήσουμε ένα καλό στιγμιότυπο», λέει ο Δρ. Henk Eskes από την KNMI: «Δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο μία ημέρα δεδομένων», δήλωσε στο BBC News. «Υπάρχει μεγάλη μεταβλητότητα στη συγκέντρωση NO2 από μέρα σε μέρα και αυτό είναι πραγματική μεταβλητότητα, δεν είναι ένα τεστ μέτρησης, αλλά οφείλεται σε αλλαγές στον καιρό, οπότε όταν αλλάζει η κατεύθυνση του ανέμου ή αλλάζει η ταχύτητα του ανέμου ή η σταθερότητα των αλλαγών του οριακού στρώματος, αυτό μας δίνει διαφορετικές αναγνώσεις».

Συνδυάζοντας τα δεδομένα για τις 10 ημέρες, μπορούν οι επιστήμονες να δουν τις επιπτώσεις των αλλαγών που οφείλονται στην ανθρώπινη δραστηριότητα.

Οι χάρτες Sentinel-5P (S5P) έχουν ήδη κυκλοφορήσει από την Κίνα και την Ιταλία. Ο νέος της Ιταλίας, δείχνει και πάλι τις σημαντικές μειώσεις στο βόρειο τμήμα της χώρας, την σημαντική εστία του κορωνοϊού.

Υπάρχουν όμως και νέοι χάρτες της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.

Πώς είναι η Γαλλία φέτος 
Πώς ήταν η Γαλλία πριν από ένα χρόνο

Οι πολιτικές των lockdown και οι επακόλουθες μειώσεις της οικονομικής δραστηριότητας κατέδειξαν ότι οι εκπομπές διογκώνονται.

Η Ιταλία κατά την περίοδο του lockdown
Η Ιταλία πριν από ένα χρόνο

Οι χάρτες δημιουργήθηκαν από το Βασιλικό Μετεωρολογικό Ινστιτούτο της Ολλανδίας (KNMI).

Πώς είναι η Ισπανία σήμερα
Πώς ήταν η Ισπανία και Πορτογαλία ένα χρόνο πριν

Οι συγκρίσεις πραγματοποιούνται για τις συγκεντρώσεις στον αέρα από τις 14 έως τις 25 Μαρτίου με τον μέσο όρο των συγκεντρώσεων για τον Μάρτιο του 2019.

Tα αποτελέσματα είναι θεαματικά σε Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία.

Άλλες χώρες στη Βόρεια Ευρώπη παρακολουθούνται στενά, συμπεριλαμβανομένων των Κάτω Χωρών και του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά οι επιστήμονες του KNMI έχουν παρατηρήσει μεγαλύτερη διακύμανση λόγω των μεταβαλλόμενων καιρικών συνθηκών. Νέες μετρήσεις από αυτήν την εβδομάδα θα βοηθήσουν στην αξιολόγηση των αλλαγών στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς εκεί τα μέτρα είναι σχετικά πρόσφατα.

Ο Sentinel-5P αποτελεί μέρος του κοινοτικού στόλου παρατηρητών της Γης, το οποίο διαχειρίζεται η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος. Φέρει μόνο το ενιαίο όργανο Tropomi, ένα φασματόμετρο που παρατηρεί το ανακλώμενο ηλιακό φως που βγαίνει από τη Γη, αναλύοντας τα πολλά διαφορετικά χρώματα του.

Με αυτό τον τρόπο, μπορεί να ανιχνεύσει την παρουσία στην ατμόσφαιρα μιας σειράς ιχνοστοιχείων όπως το διοξείδιο του αζώτου, το όζον, τη φορμαλδεΰδη, το διοξείδιο του θείου, το μεθάνιο, το μονοξείδιο του άνθρακα και τα αερολύματα (μικρά σταγονίδια και σωματίδια).

«Για την Κίνα, νομίζω ότι έχουμε τώρα πολύ καλά αποτελέσματα, και αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι έχουμε ήδη μια μακρά περίοδο και έχουμε πρώτες ενδείξεις ανάκαμψης καθώς οι άνθρωποι στην Κίνα αρχίζουν να επιστρέφουν στην εργασία. Θα δούμε αν οι συγκεντρώσεις NO2 θα επιστρέψουν στα επίπεδα πριν τον κορωνοϊό », δήλωσε ο Dr Eske στο BBC News.

Τελευταία Νέα

Τραγωδία: Νεκρά δύο παιδιά που καταπλακώθηκαν από τοίχο στην Σάμο

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, και τα δύο παιδιά ανασύρθηκαν χωρίς τις αισθήσεις τους. Για το πρώτο οι ελπίδες έσβησαν, ενώ για το δεύτερο καταβάλλονται...

ΔΕΚΑΗΜΕΡΟ ΕΚΠΤΩΣΕΩΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020

Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό και τις επιχειρήσεις ότι, λόγω των έκτακτων μέτρων...

Αναστέλλονται οι αγώνες μπάσκετ στην Βορειοδυτική Ελλάδα

Με απόφασή της η ΕΣΚΑΒΔΕ αναστέλλει όλους τους αγώνες που βρίσκονται υπό την αιγίδα της αρχής γενομένης από αύριο 31/10/2020.

Το πρώτο ηλεκτρικό ποδήλατο απο την Harley Davidson

Η Harley-Davidson μπαίνει στην αγορά των ηλεκτρικών ποδηλάτων με το Serial 1, ένα κομψά σχεδιασμένο ποδήλατο το οποίο θα γίνει διαθέσιμο τον Μάρτιο του 2021....