fbpx
Τρίτη, 2 Μαρτίου, 2021
Αρχική ΕΛΛΑΔΑ Οι «Αγγελιοφόροι της Ειρήνης» που ήρθαν από τη Λέσβο

Οι «Αγγελιοφόροι της Ειρήνης» που ήρθαν από τη Λέσβο

Όταν γράφτηκαν στους προσκόπους, ήθελαν να κάνουν καινούριους φίλους, να γνωρίσουν τη φύση, το περιβάλλον του νησιού τους και να κάνουν εκδρομές. Δεν φαντάζονταν, όμως, ότι το μέχρι πρότινος ήρεμο νησί τους, η Λέσβος, θα βρισκόταν ξαφνικά στο επίκεντρο της παγκόσμιας ειδησεογραφίας, λόγω των πολύ μεγάλων ροών προσφύγων και μεταναστών που έφταναν εκεί, από το καλοκαίρι του 2015.

Πέντε από τους εκπροσώπους των προσκόπων από τη Λέσβο, που ήρθαν στην Αθήνα, για να βραβευθούν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό της Προσκοπικής Κίνησης (World Organization of the Scout Movement), στο πλαίσιο της διημερίδας «Ανιχνεύοντας το Μονοπάτι του Εθελοντισμού».

Είναι παιδιά που τώρα πάνε στις πρώτες τάξεις του λυκείου, αλλά βρίσκουν χρόνο για να βοηθούν, όπου μπορούν. «Ε, είναι δύσκολο να είσαι πρόσκοπος», λέει ο Στέλιος, «αλλά βρίσκεις τον χρόνο να συνδυάσεις τα πάντα».

Σε αυτό, όπως λένε βοηθά η… προσκοπική εκπαίδευση. «Από νωρίς αναπτύσσει κανείς δεξιότητες διαβίωσης, αλλά και οργανωτικές δεξιότητες. Μαθαίνει, βασικά, να είναι υπεύθυνος», λέει ο Ξενοφώντας.

Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι που δίνουν και την… προστιθέμενη αξία, που τους έκανε να ενεργοποιηθούν για να βοηθήσουν τις τοπικές αρχές του νησιού τους, στην αντιμετώπιση των προσφυγικών εισροών. «Ήταν ένα χάος», λέει ο Μιχάλης και προσθέτει ότι οι πρόσκοποι του νησιού βοηθούσαν με οργανωμένες δράσεις, αλλά και όποτε υπήρχε ανάγκη. «Κάναμε διάφορες δράσεις οργανωμένες, κυρίως μετά που έφταναν οι πρόσφυγες στο νησί. Καθαρίζαμε την παραλία, τις ακτές ή πηγαίναμε τρόφιμα. Είχαμε μοιράσει και αδιάβροχα στα παιδιά», λέει.

«Με τα παιδιά παίζαμε, τους κάναμε παρέα. Είχαμε πάει εκεί που ήταν τα ασυνόδευτα παιδιά και τα απασχολήσαμε κάποιες ώρες για να διασκεδάσουνε», προσθέτει ο Γιάννης.

«Άλλες φορές, όμως, τύχαινε να είμαστε στο σύστημα, που είναι στο Μακρύ Γιαλό, κοντά στο λιμάνι, και εκείνη τη στιγμή έπαιρναν τηλέφωνο ότι το λιμενικό χρειάζεται βοήθεια, ή ότι πλησιάζει βάρκα με μετανάστες και πηγαίναμε και βοηθάγαμε», συνεχίζει ο Ξενοφώντας.

Γι΄ αυτή τους τη δράση, ο Παγκόσμιος Οργανισμός της Προσκοπικής Κίνησης, αποφάσισε να ανακηρύξει τους Έλληνες προσκόπους «Αγγελιοφόρους της Ειρήνης», ένα βραβείο, που έχει σαν στόχο την ανάδειξη της κοινωνικής προσφοράς στις τοπικές κοινότητες. Είτε αυτή παίρνει τη μορφή δενδροφύτευσης, είτε την επίλυση συγκρούσεων και βίας στο σχολικό περιβάλλον, είτε, στην περίπτωση των προσκόπων της Λέσβου, την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος.

«Το βραβείο αυτό αποτελεί μια αναγνώριση για το τι έχουν κάνει οι Έλληνες πρόσκοποι σε δύσκολους καιρούς και προσωποποιείται στους προσκόπους της Λέσβου, για τη δράση τους τον τελευταίο διάστημα», τόνισε, χθες, Σάββατο, κατά τη βράβευση ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού, David McKee (Ντέιβιντ ΜακΚί). «Συγχαρητήρια που κάνετε τον κόσμο καλύτερο», τους είπε, δίνοντάς τους την τιμητική διάκριση.

«Σίγουρα μας τονώνει το ηθικό η βράβευση αυτή. Αλλά εμείς δεν το κάναμε για να μας πουν «μπράβο»», λέει ο Στέλιος, «εμείς πηγαίναμε και βοηθάγαμε».

«Όλη αυτή η εμπειρία μάς έχει αφήσει το στίγμα ότι βοηθήσαμε, ότι συνεισφέραμε κάπου. Εμένα προσωπικά με κάνει να νιώθω περήφανος για αυτά που κάναμε όλο αυτό το διάστημα. Είτε είναι πολλά, είτε είναι λίγα», προσθέτει ο Ξενοφώντας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή

Τελευταία Νέα

Εκτός λειτουργίας στις 6 και 7 Μαρτίου διάφορες ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Δημοσίου

Τη μετάβασή της σε νέες υποδομές που θα προσφέρουν αξιόπιστο και αποδοτικότερο περιβάλλον λειτουργίας των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τη...

«Έπεσαν» οι υπογραφές για την κατασκευή γηπέδου ποδοσφαίρου 5X5 και γηπέδου αντισφαίρισης στον οικισμό Ροδαυγής

Ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης, υπέγραψε με τον ανάδοχο του έργου, Βασίλη Γκαρτζώνη την σύμβαση για την κατασκευή του έργου «Κατασκευή γηπέδων 5×5 και...

Σοκ: Στον αέρα όσοι πληρώνουν – Πάνω από μισό εκατομμύριο τα ανασφάλιστα

Στο αέρα σε περίπτωση ατυχήματος οι συνεπείς οδηγοί, καθώς θα… μπλέξουν σε περίπτωση ατυχήματος με ένα από τα 555.000 ανασφάλιστα οχήματα (!). Πρέπει άμεσα...

Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, φέτος, οι εγγραφές στα νηπιαγωγεία και την Α’ τάξη δημοτικού

Ανοίγει από σήμερα Δευτέρα 1η Μαρτίου 2021 και έως το Σάββατο 20 Μαρτίου 2021 η ηλεκτρονική πλατφόρμα εγγραφών στα δημόσια νηπιαγωγεία για το σχολικό...