fbpx
Τρίτη, 30 Μαΐου, 2023
Αρχική ΔΙΕΘΝΗ Guardian: Ισραηλινός πίσω από αλλοίωση 30 εκλογικών αποτελεσμάτων παγκοσμίως

Guardian: Ισραηλινός πίσω από αλλοίωση 30 εκλογικών αποτελεσμάτων παγκοσμίως

Ο Ισραηλινός ειδικός σε θέματα ασφάλειας και ιδρυτής του Demomam International Tal Hanan βρέθηκε επικεφαλής μιας ομάδας που εργάζεται για τη χειραγώγηση της παγκόσμιας πολιτικής.

 

Μια ομάδα Ισραηλινών είναι υπεύθυνη για τη χειραγώγηση περισσότερων από 30 εκλογών σε όλο τον κόσμο μέσω πειρατείας, δολιοφθοράς και αυτοματοποιημένης παραπληροφόρησης, αποκάλυψε ο Guardian μετά από εις βάθος έρευνα.

Σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε νωρίς το πρωί της Τετάρτης, ο The Guardian ανέφερε ότι μια ομάδα Ισραηλινών πρακτόρων εργάζεται υπό τον Ισραηλινό ειδικό σε θέματα ασφάλειας Ταλ Χανάν, έναν 50χρονο πρώην πράκτορα των ειδικών δυνάμεων και διευθύνοντα σύμβουλο της Demomam International, για να χειραγωγήσει τα εκλογικά αποτελέσματα σε δεκάδες χώρες τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Δουλεύοντας με την κωδική ονομασία “Team Jorge”, οι πράκτορες προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε όσους θέλουν να αναμειχθούν στις εκλογές παγκοσμίως, καθώς και σε εταιρικούς πελάτες, αποκάλυψε η έρευνα.

Ένα από τα βασικά στοιχεία στις προσπάθειες της ομάδας να επηρεάσει τα εκλογικά αποτελέσματα είναι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πιο συγκεκριμένα το Twitter.

Ένα μη ανθρώπινο ρομπότ με το όνομα @Canaelan βρέθηκε ότι έχει συνδέσμους με πολλά ψεύτικα προφίλ κοινωνικών δικτύων, όλα ελέγχονται από λογισμικό διάδοσης παραπληροφόρησης που ανήκει στην ομάδα Jorge και εδρεύει στο Ισραήλ. 

 

Στιγμιότυπο οθόνης Twitter του @canaelan, ενός μη ανθρώπινου λογαριασμού bot που φέρεται να διευθύνεται από την Team Jorge για να βοηθήσει στη διάδοση της παραπληροφόρησης στο διαδίκτυο. (συντελεστής: TWITTER SCREENSHOT)
Στιγμιότυπο οθόνης Twitter του @canaelan, ενός μη ανθρώπινου λογαριασμού bot που φέρεται να διευθύνεται από την Team Jorge για να βοηθήσει στη διάδοση της παραπληροφόρησης στο διαδίκτυο. (συντελεστής: TWITTER SCREENSHOT)

Με 58 ακόλουθους και μια φωτογραφία προφίλ ενός χαμογελαστού άνδρα με γυαλιά, ο Canaelan εμφανίζεται ανεπιτήδευτος, μοιράζεται περιοδικά συνδέσμους σε άρθρα από πηγές ειδήσεων όπως το AP News, το Bloomberg και το BBC και δεν θα υπήρχε λόγος, εκ πρώτης όψεως, να αμφιβάλλουμε αυθεντικότητα

Ωστόσο, όπως αποκάλυψε η έρευνα, κάθε άλλο παρά ταπεινός είναι. Και είναι μόνο ένα από τα πολλά άλλα bots σαν αυτόν.

Σύμφωνα με την έρευνα, το λογισμικό γνωστό ως Advanced Impact Media Solutions (AIMS) ελέγχει πάνω από 30.000 ψεύτικα προφίλ κοινωνικών μέσων, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διάδοση παραπληροφόρησης ή προπαγάνδας παντού με εξαιρετική ταχύτητα.

Η έκθεση που δημοσίευσε ο Guardian την Τετάρτη είναι το αποτέλεσμα μυστικής έρευνας που πραγματοποιήθηκε από κοινοπραξία δημοσιογράφων από 30 διαφορετικά μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων των Le Monde, Der Spiegel και El País. 

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, ο Χάναν, ή «Χόρχε», μίλησε με μυστικούς δημοσιογράφους από τη Haaretz , το The Marker και το Radio France, λέγοντάς τους ότι η πρόσβαση στο λογισμικό AIMS είχε πωληθεί σε «μη κατονομαζόμενες υπηρεσίες πληροφοριών, πολιτικά κόμματα και εταιρικούς πελάτες», The Guardian . έχουν αναφερθεί.

Ο Χάναν είπε επίσης στους δημοσιογράφους ότι οι υπηρεσίες του είχαν τεθεί στη διάθεση των υπηρεσιών πληροφοριών σε όλο τον κόσμο, εκτός από πολιτικές εκστρατείες και ιδιωτικές εταιρείες. Οι υπηρεσίες έχουν χρησιμοποιηθεί σε όλη την Αφρική, τη Νότια και Κεντρική Αμερική, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, πρόσθεσε.

Τι είναι το AIMS;

Το εξελιγμένο πακέτο λογισμικού AIMS που προσφέρεται από τον Hanan και την ομάδα του από Ισραηλινούς λειτουργούς ελέγχει χιλιάδες πλαστά προφίλ κοινωνικών μέσων στο Twitter, το LinkedIn, το Facebook, το Telegram, το Gmail, το Instagram και το YouTube. Σύμφωνα με  τον The Guardian,  μερικά από αυτά τα ψεύτικα avatars διαθέτουν ακόμη και λογαριασμούς Amazon, πιστωτικές κάρτες και πορτοφόλια bitcoin.

Κάθε μεμονωμένο avatar έχει τη δική του μοναδική ψηφιακή ιστορία και είναι σε θέση να μιμηθεί την ανθρώπινη συμπεριφορά μέσω της χρήσης τεχνητής νοημοσύνης.

Αλλά για να διαδίδουν παραπληροφόρηση και ψεύτικες ειδήσεις τα ρομπότ, πρέπει να υπάρχει μια πηγή ειδήσεων από την οποία θα μπορούν να τα πάρουν.

Γι’ αυτό, εκτός από το AIMS, η ομάδα Jorge τρέχει ένα αυτοματοποιημένο σύστημα “μηχανής blogger” που δημιουργεί ιστότοπους από τους οποίους οι ψεύτικοι λογαριασμοί μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορούν στη συνέχεια να διασκορπίσουν πληροφορίες.

“Αφού δημιουργήσατε αξιοπιστία, τι κάνετε; Μετά μπορείτε να χειραγωγήσετε”, είπε στην ομάδα των μυστικών δημοσιογράφων.

Γυναίκα με smartphone φαίνεται μπροστά από τα εμφανιζόμενα λογότυπα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε αυτήν την εικόνα που τραβήχτηκε στις 25 Μαΐου 2021. (credit: REUTERS/DADO RUVIC/ILLUSTRATION)

 

Μέσω μυστικών ηχογραφήσεων άνω των έξι ωρών συναντήσεων μεταξύ του Χάναν και των λειτουργών του, η ερευνητική ομάδα έμαθε πώς η ομάδα Χόρχε είναι σε θέση να συλλέγει πληροφορίες για τους αντιπάλους των πελατών της, μέσω πειρατείας στους λογαριασμούς Gmail και Telegram.

Επίσης, «καμάρωναν για φύτευση υλικού σε νόμιμα ειδησεογραφικά πρακτορεία, τα οποία στη συνέχεια ενισχύονται από το λογισμικό διαχείρισης bot Aims»,  πρόσθεσε ο The Guardian.

Σύμφωνα με την έρευνα, μεγάλο μέρος της δουλειάς που διεξάγεται από την ομάδα στην αρένα της πολιτικής χειραγώγησης επικεντρώνεται γύρω από τη διακοπή ή την υπονόμευση προεκλογικών εκστρατειών . Σε μια περίπτωση,  ανέφερε ο Guardian , η ομάδα ισχυρίστηκε ότι «έστειλε ένα σεξουαλικό παιχνίδι που παραδόθηκε μέσω Amazon στο σπίτι ενός πολιτικού, με σκοπό να δώσει στη γυναίκα του την εσφαλμένη εντύπωση ότι είχε σχέση».

Το προπέτασμα καπνού της Demomam International

Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, τουλάχιστον ένα μέρος της επιχείρησης παραπληροφόρησης διεξήχθη μέσω της ισραηλινής εταιρείας ασφαλείας Demoman International.

Ιδρύθηκε το 1999, η Demoman International ισχυρίζεται ότι είναι “ηγετικός πάροχος υπηρεσιών υψηλού επιπέδου για υπηρεσίες ασφάλειας, πληροφοριών και επιβολής του νόμου”, σύμφωνα με τον ιστότοπό τους.

Δηλώνουν επίσης ότι συμμετείχαν σε συμβουλευτικές υπηρεσίες για κυβερνητικούς φορείς σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ, της Βόρειας και Νότιας Αμερικής, της Ευρώπης, της Αφρικής και της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Ένας χάκερ απεικονίζεται σε αυτήν την ενδεικτική φωτογραφία (credit: Ευγενική παραχώρηση)

Ισχυριζόμενος ότι προσφέρει «από άκρο σε άκρο προηγμένες λύσεις ασφάλειας, υπηρεσίες πληροφοριών και προστασίας του πλούτου», η Demoman International δηλώνει ότι «δεσμεύεται να δημιουργήσει και να επιβάλει ασφαλείς συνθήκες για τις κυβερνήσεις και τους οργανισμούς του ιδιωτικού τομέα, ώστε οι πελάτες μας να μπορούν να συμπεριφέρονται με ασφάλεια και αποτελεσματικές δραστηριότητες, ανεξάρτητα από το παγκόσμιο χειρουργείο.”

Με την Demomam International εξουσιοδοτημένη από τον ιστότοπο του Υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ ως επίσημη εταιρεία στρατηγικής πληροφοριών, ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Tal Hanan είναι ένας σεβαστός και διεθνώς αναγνωρισμένος ειδικός στον αστικό πόλεμο, την αντιτρομοκρατία και τις πληροφορίες.

Ονομάζεται και Χόρχε.

Αν και δεν είναι σαφές εάν άλλα μέλη της Demomam International εμπλέκονται ή όχι στην ομάδα Jorge, ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της διεθνούς εταιρείας ασφάλειας φαίνεται να εργάζεται σε δύο αντίθετα πεδία – την παροχή ασφάλειας και την παραβίαση της ασφάλειας.

Όταν ζητήθηκε να σχολιάσει το θέμα από  τον The Guardian,  ο Hanan δεν απάντησε σε καμία ερώτηση, αλλά απλώς είπε: «Αρνούμαι οποιαδήποτε αδικοπραγία».

Η ομάδα ερευνών Χόρχε

Προκειμένου να διεξαχθεί η έρευνα, τρεις δημοσιογράφοι από  τη Haaretz,  το The Marker και το Radio France πλησίασαν την ομάδα με το πρόσχημα ότι ήταν σύμβουλοι που εργάζονταν για λογαριασμό πελατών σε μια ανώνυμη αφρικανική χώρα που προσπαθούσαν να καθυστερήσουν τις εκλογές.

Οι συναντήσεις μεταξύ της Χανάν και των δημοσιογράφων πραγματοποιήθηκαν μέσω βιντεοσκοπήσεων, καθώς και προσωπικής συνάντησης σε ένα γραφείο χωρίς σήμα στο Modi’in του Ισραήλ.

Παρόντες επίσης στις συναντήσεις ήταν τέσσερις από τους πράκτορες του Χανάν, συμπεριλαμβανομένου του αδερφού του Ζοχάρ Χανάν, τον οποίο  η Guardian  περιέγραψε ως διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου.

Στην αρχική του πρόταση σε όσους πίστευε ότι ήταν πιθανοί νέοι πελάτες, ο Χάναν ισχυρίστηκε ότι η ομάδα Χόρχε ολοκλήρωσε «33 εκστρατείες προεδρικού επιπέδου, 27 από τις οποίες ήταν επιτυχημένες».

Είπε επίσης στους μυστικούς δημοσιογράφους ότι είχε συμμετάσχει σε δύο «μεγάλα έργα» στις ΗΠΑ, αλλά είπε ότι η ομάδα Χόρχε δεν εμπλέκεται άμεσα στον τομέα της πολιτικής των ΗΠΑ.

Ενώ μπορεί να μείνουν μακριά από την πολιτική των ΗΠΑ, η έρευνα αποκάλυψε τη συμμετοχή του ρομπότ της ομάδας Jorge σε άλλα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της διαμάχης στην Καλιφόρνια για την πυρηνική ενέργεια.

Τελευταία Νέα

Ευχαριστήριο Δελτίο Τύπου του Πολιτιστικού Συλλόγου Κομποτίου “Νικόλαος Σκουφάς”

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πολιτιστικού Συλλόγου Κομποτίου "Νικόλαος Σκουφάς" ευχαριστεί όλους όσους εργάστηκαν και βοήθησαν να πραγματοποιηθούν με επιτυχία,τον Απρίλιο του 2023, οι θεατρικές...

Πρέβεζα: Αρχίζει σήμερα το Jazz Festival

Το Preveza Jazz Festival , ο μουσικός θεσμός που φέτος κλείνει 21 χρόνια θα πραγματοποιηθεί και φέτος στην Πρέβεζα στις 26,27 και 28 Μαΐου...

Ελλάδα: Αυτά είναι τα ονόματα της υπηρεσιακής κυβέρνησης

Στις 16:00 το απόγευμα της Πέμπτης θα πραγματοποιηθεί ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, η ορκωμοσία του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Ιωάννη Σαρμά, στο Προεδρικό...

Η Άρτα αποκτά υπαίθριο θέατρο σύμφωνα με την Δημοτική Αρχή

Ένα νέο πολιτιστικό χώρο για καλοκαιρινές εκδηλώσεις ετοιμάζει η Δημοτική Αρχή που θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει σε λίγο μόλις διάστημα. Έτσι από τις 10...