fbpx
Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου, 2021
Αρχική ΥΓΕΙΑ Γάλα γαϊδούρας: ένα superfood με μακρά ιστορία

Γάλα γαϊδούρας: ένα superfood με μακρά ιστορία

Η Κλεοπάτρα χρωστούσε το βελούδινο δέρμα της στο μπάνιο με γάλα γαϊδούρας  ενώ αργότερα, πολλά παιδιά καταπολέμησαν τον κοκίτη χάρης στις ευεργετικές ιδιότητές του. Σήμερα, το γάλα γαϊδούρας, αποτελεί ένα ακόμη superfood με ολοένα και μεγαλύτερη κατανάλωση.

Σε αρκετούς μπορεί να ξενίζει η κατανάλωσή του, όμως το γάλα γαϊδούρας, φαίνεται πως από την αρχαιότητα ακόμη είχε συμπεριληφθεί στα τρόφιμα με «μαγικές» ιδιότητες.

«Βόμβα» πολύτιμων συστατικών

Μπορεί να μην είναι ευρέως διαδεδομένο καθώς πολλοί μπορεί να διστάζουν να το καταναλώσουν, όμως το γάλα γαϊδούρας, είναι εντελώς άοσμο, ελαφρύ και με γλυκιά γεύση. Η χημική του σύσταση παραπέμπει στο μητρικό γάλα (με εξαίρεση το ποσοστό λίπους του από 0,5-1,8%), έχει υψηλή ποσότητα λακτόζης (5,8-7,4%) και χαμηλό ποσοστό πρωτεΐνης (1,5-1,8%).

Τι το κάνει τόσο ξεχωριστό;

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το γάλα γαϊδούρας, λόγω του χαμηλού ποσοστού καζεϊνών που περιέχει, δεν προκαλεί τις συνήθειες αλλεργίες που ενδεχομένως προκαλεί το αγελαδινό γάλα. Επίσης, εξαιτίας του υψηλού ποσοστού λυσοζύμης (φυσικής αντιμικροβιακής πρωτεϊνης) που απαντάται στη σύστασή του είναι και αντιμικροβιακό καθώς καταπολεμά τους παθογόνους μικροοργανισμούς. Η εξαιρετική σύστασή του, το καθιστά ένα πολύτιμο συμπλήρωμα διατροφής για άτομα με συγκεκριμένες παθήσεις, όπως αλλεργίες, βήχας, δερματικές παθήσεις όπως ψωρίαση και άλλες παθήσεις του ανοσοποιητικού που αποκαλύπτουν σταδιακά οι κλινικές έρευνες, σύμφωνα με τον δρ. Φώτη Παπαδήμα, Λέκτορα Τμήματος Γεωπονικών Επιστημών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου που ασχολείται με την μελέτη και διάδοση του πολύτιμου αυτού διατροφικού θησαυρού.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή

Τελευταία Νέα

Χιόνισε στη Σαχάρα – Στους μείον 2 βαθμούς η θερμοκρασία στη Σαουδική Αραβία [εικόνες]

Πάγωσε η έρημος της Σαχάρας και το χιόνι σκέπασε περιοχές της Σαουδικής Αραβίας με την θερμοκρασία να πέφτει στους -2 βαθμούς Κελσίου. Ο ερασιτέχνης φωτογράφος Καρίμ...

Τα φερτά υλικά “έφραξαν” τις κοίτες των ποταμών και κατέκλυσαν σε αρκετά σημεία την παράκτια ζώνη της Ηπείρου

Μεγάλοι όγκοι φερτών υλικών συγκεντρώθηκαν τις τελευταίες μέρες στα σημεία όπου εκβάλουν τα ποτάμια της Ηπείρου. Οι έντονες βροχοπτώσεις παρέσυραν στο πέρασμά τους ξερά δέντρα...

Με εκπτώσεις ανοίγουν σήμερα τα καταστήματα

Από τις 7 σήμερα το πρωί τα εμπορικά καταστήματα, σε όλη τη χώρα, μπορούν να σηκώσουν ρολά και να υποδεχθούν τους πελάτες. Για την επαναλειτουργία...

Στην τηλεδιάσκεψη με τον Γενικό Γραμματέα του ΕΟΤ η Ένωση Ξενοδόχων Πρέβεζας

Η Ένωση Ξενοδόχων Πρέβεζας ως μόνη επίσημα αναγνωρισμένη ένωση ξενοδόχων από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (Π.Ο.Ξ.) συμμετείχε, εκπροσωπώντας την Πρέβεζα δια του προέδρου της...